Nove preporuke HZJZ-a

Umjesto dosadašnjih šest, ‘booster’ dozu moguće primiti već nakon tri mjeseca

Objavljeno: 10.12.2021. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade održanoj u četvrtak poručio svim građanima koji su se cijepili da se cijepe trećom dozom i prije isteka šest mjeseci od primanja druge doze, piše Jutarnji.hr.

Europska agencija za lijekove promijenila je svoje preporuke, pa se tako od sada ‘booster’ doza cjepiva protiv koronavirusa može primiti već tri mjeseca nakon primanja druge doze, umjesto šest mjeseci koliko je taj rok do sada iznosio. Ova preporuka vrijedi za one koji su primili dvije doze Pfizera, Moderne ili AstraZenece ili jednu dozu Johnson&Johnsona.

Hrvatski je zavod za javno zdravstvo prema tome izradio i nove preporuke o dozama za pojačavanje učinka cjepiva protiv koronavirusa, a s obzirom na novi “omikron“ soj i širenje “delta“ varijante virusa, u preporukama je također smanjeno vremensko razdoblje za dobivanje treće doze te se sada ‘booster’ doza preporučuje svima, a ne samo starijima i imunokompromitiranima.

Američki Centar za kontrolu bolesti kaže da se dodatnom dozom mogu cijepiti svi stariji od 18 godina, a moguće je i miješanja cjepiva. Dakle, oni koji žele treću dozu, imaju mogućnost izbora pa mogu uzeti cjepivo koje su već primili, ili neko drugo.

Neka su istraživanja čak pokazala da je moguće postići veću zaštitu miješanjem vektorskih i ‘mRNA’ cjepiva.

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prenosimo u cijelosti:

“ Booster doza već nakon 3 mjeseca nakon primovakcinacije

EMA i ECDC podržavaju primjenu treće (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja i kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv bolesti COVID-19.

– Podržava se davanje docjepne (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja

– Podržava se korištenje heterolognih režima cijepljenja vektor/mRNA cjepivima u provedbi primovakcinacije i kod davanja booster doze

– Potrebno je više istraživanja za osobe s oslabljenim imunitetom  Pregled nije obuhvatio cjepiva koja još nemaju odobrenje za primjenu u EU

Dok je trenutna preporuka davati booster dozu nakon šest mjeseci, trenutno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene booster doze već tri mjeseca nakon cijepljenja.

Europska agencija za lijekove (EMA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) stoga nastavljaju pozivati sve građane EU-a da se u potpunosti cijepe te da se pridržavaju ovih preporuka vezanih uz docjepljivanje, odnosno primjenu booster doze.

Pristup „kombiniranja cjepiva“ (engl. mix-and-match) može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom:

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv bolesti COVID-191

Navedeno se odnosi na:

– primjenu različitih cjepiva kao prve i druge doze u sklopu primarnog (inicijalnog) cijepljenja (heterologno primarno cijepljenje)

– primjenu različitog cjepiva protiv bolesti COVID-19 kao docjepne (booster) doze 3 do 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje).

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno iz bilo kojeg razloga.

Brojke pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u onim državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba