Angela Merkel više nije njemačka kancelarka

Olaf Scholz i službeno prisegnuo u Bundestagu

Objavljeno: 08.12.2021. zagorjeinternational

Dugogodišnja njemačka kancelarka i jedna od najmoćnijih svjetskih političarki, Angela Merkel, od danas i službeno više ne obavlja dužnost njemačke kancelarke. Tu je funkciju svečanom prisegom u Bundestagu preuzeo njen nasljednik Olaf Scholz i time postao deveti njemački kancelar, piše Index.hr.

– Zaklinjem se da ću svu svoju moć posvetiti njemačkom narodu i u njegovu korist i zaštitu. Držat ću se i štititi njemački ustav i zakone, savjesno ću ispunjavati svoje zadaće i štititi svakoga – rekao je Scholz čitajući iz njemačkog ustava.

Nakon prisege Scholza, ministarske povelje od predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera bi trebalo primiti 16 ministrica i ministara socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, a nakon toga bi i oni trebali prisegnuti pred Bundestagom. Novi bi kancelar tijekom dana u kancelarskom uredu trebao preuzeti dužnost od Merkel, a istu bi proceduru danas trebali proći i ministri i ministrice nove vlade.

Pobjedom na ovim izborima, Scholz je preuzeo pregovore o stvaranju koalicijske vlade koju, uz SPD, čine Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP), a pregovori su okončani jučer potpisivanjem koalicijskog ugovora.

Nova vlada planira ispuniti klimatske ciljeve i obnovu zemlje, a posebice što se tiče projekata digitalizacije i stanogradnje.

Na preuzimanju pozicije, Scholzu su već počele stizati čestitke iz drugih zemalja, pa je tako francuski Predsjednik Emmanuel Macron pozdravio odabir Scholza za kancelara i dao obećanje da će zajedno napisati novo poglavlje za Francuze, Nijemce i Europljane.  

Čestitke su uputili i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU-a, Charles Michel, a čestitkama se priključio i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba