PRODULJENO RADNO VRIJEME: SOS telefon za žrtve nasilja u KZŽ će od sada raditi 10 sati dnevno te jednu subotu u mjesecu

“Nasilje je u porastu, najviše prema ženama starije dobi i zaposlenim osobama”

Objavljeno: 08.12.2021. zagorjeinternational

Ove je srijede u Zaboku održana konferencija za medije na temu novog, produljenog radnog vremena SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, koji će odsad raditi 10 sati dnevno.
Da je nasilje evidentno u porastu, a vrijeme pandemije je tome dodatno pridonijelo, istaknula je zamjenica župana Jasna Petek.

– Imamo podatke MUP-a koji pokazuju da je broj kaznenih djela koji su se dogodili na štetu obitelji, djece i žena u obitelji, u porastu. Isto tako, određene informacije koje se dobivaju putem SOS telefona, savjetovališta govore o tome da je nasilje u porastu, od čega najviše prema ženama starije životne dobi te zaposlenim osobama, zbog čega se i usluga savjetovanja i informiranja preko SOS telefona proširuje, što s jedne strane znači veliku potrebu, ali i veliku priliku i podršku svim žrtvama obiteljskog nasilja. Pozivam i hrabrim sve žene i muškarce koji su žrtve nasilja da to prijave, ali i sve nas koji živimo u okolini u kojoj je evidentno nasilje, da prijavimo nasilje – rekla je ovom prilikom Petek.

Martina Gregurović Šanjug, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, osvrnula se na početak provedbe projekta “Novi početak“, doma za žrtve nasilja u obitelji, vrijednog 11,6 milijuna kuna.  

– Projekt je usmjeren na izgradnju infrastrukture, proširenje kapaciteta postojećeg doma za žrtve nasilja u obitelji i na čitav niz ‘soft’ aktivnosti. Cilj projekta je proširiti postojeće usluge koje se nude na području županije, ali i uvesti neke nove usluge. Jedna od usluga koje se proširuju, je usluga savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji i SOS telefona. Krapinsko-zagorska županija sklopila je ugovor na 12 mjeseci s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba. Vrijednost ugovora je 144 tisuća kuna a prošireno radno vrijeme u odnosu na postojeće bit će 10 sati dnevno, od osam do 18 sati, pet dana u tjednu, plus jednu subotu u mjesecu. Ovim potezom ne završavaju aktivnosti vezane uz proširenje usluge savjetovališta SOS telefona, već su u sklopu projekta planirani infrastrukturni radovi koji se odnose na uređenje novog prostora u kojem će djelovati SOS telefon i savjetovalište, a čija je vrijednost radova procijenjena na pola milijuna kuna – rekla je Gregurović Šanjug.

Voditeljica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije Vendi Keserica također je rekla kako je primijećen porast poziva u ovo pandemijsko vrijeme, a uglavnom zovu žene starije životne dobi. Dodala je i da se povećava broj seksualnog nasilja.

– Sve žrtve nasilja mogu nam se obratiti s punim povjerenjem i, naravno, sve ono što radimo, radimo na anonimnoj bazi. Ukoliko se ponuda širi, a govorimo o radnom vremenu, veća je vjerojatnost da će se žrtve nasilja javiti i ohrabriti. Nastavljamo s aktivnostima koje se tiču senzibilizacije šire javnosti o problemu rodno uvjetovanog nasilja, kao i nasilja u obitelji – zaključila je Keserica. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba