Potvrđeno da je korist mnogo veća od rizika, učinkovitost je 90,7 posto

50.000 DOZA: Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina idućeg tjedna u RH

Objavljeno: 05.12.2021. zagorjeinternational

Pfizerovo cjepivo za djecu u dobi od pet do 11 godina je prije tjedan dana odobrila Europska agencija za lijekove (EMA), a spomenuto cjepivo već idući tjedan u Hrvatsku stiže gotovo 50 tisuća doza, piše Index.hr.

Proizvođači cjepiva kažu da je ono  90,7 posto učinkovito, a što su pokazala klinička ispitivanja kod djece te dobne skupine.

Korist veća od rizika

– Koristi cjepiva “Comirnaty“ kod djece u dobi od pet do 11 godina veće su od rizika, osobito kod one sa zdravstvenim problemima koji povećavaju rizik od teškog oblika covida-19 – kažu iz Europske agencije za lijekove.

Cjepivo “Comirnaty“ primjenjivat će se kod djece u dobi od pet do 11 godina u manjoj dozi nego što je to u osoba u dobi od 12 i više godina (10 µg u usporedbi s 30 µg). Primjenjivat će se u dvije doze, a vremenski razmak bit će oko tri tjedna između doza.

Ključno je kliničko ispitivanje pokazalo da je 10 µg cjepiva u skupini djece od pet do 11 godina jednako učinkovito kao i imunološki odgovor u dobnoj skupini od 16 do 25 godina gdje se primjenjuje doza od 30 µg, a djelotvornost cjepiva računata je na oko 2000 djece u dobi od pet do 11 godina koja ranije nisu imala simptome koronavirusa.

Neki su dobili placebo, a drugi su dobili cjepivo. Rezultati su pokazali da je samo troje djece od 1305 osoba koje su primile cjepivo, razvilo simptome bolesti, a kod onih koji su primili placebo ih je simptome razvilo 16 od 663. Rezultati ukazuju na to da je cjepivo djelotvorno 90,7 posto u prevenciji simptomatskog oblika bolesti.

Klasične nuspojave

Zabilježene nuspojave cjepiva u ovoj dobnoj skupini su bile blagog do umjerenog karaktera i prolazile su kroz nekoliko dana, a najčešće nuspojave su bile bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva te umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i temperatura.

Povjerenstvo za humane lijekove je zaključio da su koristi cjepiva iznad rizike kod ove dobne skupine, što se pogotovo odnosi na djecu čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika koronavirusa.

Nakon što se cjepivo distribuira, roditelji koji se na to odluče će moći cijepiti svoju djecu, a HZJZ će imati i savjetovalište za roditelje koji će imati pitanja vezanih uz cjepivo. Inače, savjetovalište i sada postoji u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu i u podružnici HZJZ-a u Ulici Radoslava Cimermana 64a u Zagrebu, a rade svake subote, od 8 do 12 sati.

Za sada je u Hrvatskoj cijepljeno 5327 djece dobi između 12 i 14 godina, a onih malo starijih u dobi između 15 i 19 godina nešto više od 50.000.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba