ZAGORSKI VELIKAN: U Klanjcu svečano obilježena 160. obljetnica smrti Antuna Mihanovića

“‘Lijepa naša’ je putokaz kako bismo danas trebali gledati na svoje susjede i ostale narode – biti ponosni što smo Hrvati, ali i cijeniti sve ostale“

Objavljeno: 14.11.2021. zagorjeinternational

U Spomen parku znamenitih Klanjčana, u nedjelju je odana počast jednome od njih. Povodom okrugle 160. obljetnice smrti tvorca stihova hrvatske himne Antuna Mihanovića, delegacije Krapinsko-zagorske županije, Grada Klanjca i susjednih općina te predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu, Osnovne škole Antuna Mihanovića Klanjec, Gradske knjižnice “Antun Mihanović“ Klanjec, Kulturno umjetničkog društva “Antun Mihanović“ Klanjec, Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Mihanović“ Gredice te Udruge vinara “Antun Mihanović“ Klanjec položili su vijenac i zapalili svijeće na njegovu grobu.

Voditeljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin kazala je kako su Klanjčani, Mihanovića, iako je rođen u Zagrebu, prigrlili kao svog sugrađanina koji je u Novim Dvorima Klanječkim proživio posljednje četiri godine svog života.

– Postao nam je uistinu sugrađaninom i danas nikoga u Klanjcu nećete čuti da on nije Klanjčan. Izrazito smo ponosni na jednog od najobrazovanijih ljudi njegova vremena, jer on je bio poliglot koji je govorio i izvrsno pisao latinski, smatraju ga jednim od posljednjih pravih latinista, no govorio je i njemački, talijanski, engleski, a vjerojatno se služio i francuskim jezikom te nekim još nekim drugim jezicima. Diplomatskom službom, proputovao je cijelu tadašnju Europu. Gospodarski razlozi odveli su ga u Sjevernu Ameriku. Manje je poznato da je želio prodavati ugarsko – hrvatska vina u Americi. Ne znamo za rezultat, o tome nema nekog velikog traga, ali vratio se u klanječki kraj, u blizinu Zelenjaka, Tuheljskih Toplica, svoje majke i sestre koje su živjele u kuriji tadašnjeg Malog Trgovišća, i uživao u našem prelijepom kraju – ispričala je Horvatin, pa istaknula da su Klanjčani uistinu ponosni ako je Mihanović inspiraciju za ‘Lijepu našu’ pronašao upravo u klanječkom kraju.

– Ako je njemačka himna melodiozna i prekrasna, Marseljeza revolucionarna i kažu utjecala više nego sto ratova na slobodu i demokraciju u svijetu, naša je jedna od najmiroljubivijih, ako i ne najmiroljubivija himna. To je himna koja govori o ljepoti domovine, hrvatskog čovjeka, ne prozivajući nikoga, ne tražeći osvetu i posebnu pravdu. Ona je putokaz kako bismo u današnjem svijetu trebali gledati na svoje susjede i ostale narode u svijetu, biti ponosni što smo Hrvati, ali i cijeniti sve ostale – poručila je Horvatin.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek kazao je da je za svog boravka Antun Mihanović ostavio velik utjecaj na Klanjčane te postao dio klanječke povijesti i kulture, zajedno s ostalim znamenitim Klanjčanima.

– Za ovu obljetnicu htjeli smo napraviti jedan novi sadržaj u Parku koji se veže uz Mihanovića, ali ne samo uz njega, već i uz ostale znamenite Klanjčane. Nažalost, korona je napravila svoje, no čim se ova pošast malo stiša, napravit ćemo veliku svečanost, onakvu kakvu Mihanović zaslužuje za takvu godišnjicu, a ujedno i predstaviti nove sadržaje u  našem Parku – kazao je Brlek, pa pojasnio o kakvim se sadržajima radi.

– Tu je iza nas gradilište, jedan amfiteatar gdje se nalaze tri podija. Park je zaštićeno kulturno dobro, morali smo zadovoljiti sve uvjete konzervatora. Na najvišem redu, bit će uklesani stihovi ‘Lijepe naše’ . Htjeli smo da posjetitelji mogu sjesti u Park i na jedan primjeren način učiti o Mihanoviću i znamenitim Klanjčanima. Tu ćemo održavati i neke manja kulturna događanja. Radovi će biti gotovi do kraja ovog mjeseca – otkrio je Brlek.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, i sam rođeni Klanjčan, rekao je kako je kod njih u Klanjcu sasvim normalno bilo pjevati hrvatsku himnu i 20-ih, 30-ih ,60-ih i 80-ih godina, a da to rade i danas s posebnim ponosom.

– Veliki rodoljub, pjesnik i čovjek, a mi Klanjčani često znamo reći “Mirno spavaj Antun Mihanoviću jer to što si ti ostavio nama je nešto posebno,  vječno, nešto s čime se ništa ne može uspoređivati“. Naravno da ćemo mi, ne samo Klanjčani, Krapinsko – zagorska županija, već sam uvjeren i čitava Hrvatska, znati dostojno se odužiti Antunu Mihanoviću za ono što je napravio za hrvatski narod – rekao je Kolar. 

Dodajmo još, kako su delegacija Krapinsko – zagorske županije, Grada Klanjca i Općina Kumrovec, Tuhelj, Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli zajednički položile vijenac i kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba