U Općoj bolnici Zabok hospitalizirane su dvije COVID pozitivne trudnice

“Jedna nam je trudnica na ‘high flow’ uređaju, bit će premještena na ‘Rebro’ kako bi dobila najbolju skrb“

Objavljeno: 12.11.2021. zagorjeinternational

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina na press konferenciji županijskog stožera civilne zaštite, održanoj u petak, kazao je da je u četvrtak započelo hospitaliziranje COVID pacijenata u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, koji su tamo premješteni iz OB Zabok. Trenutno je u Specijalnoj bolnici hospitalizirano devet COVID pacijenata, a otkrio je da će se iz OB Zabok premjestiti još njih četvero.

– S obzirom na naše kapacitete, koji su gotovo popunjeni, ta će brojka u Krapinskim Toplicama sigurno rasti. Kod nas je 67 pacijenata, 10 ih je u centralnoj intenzivnoj, u COVID je 14 pacijenata, jedan pacijent leži na hitnom bolničkom prijemu te jedan na odjelu pulmologije. Imamo sreće da imamo novu bolnicu, pa svugdje imamo priključak za kisik, tako da nije problem što se tiče respiratora. Nije problem ni broj respiratora jer Županija nam je kupila respirator koji je došao jučer i sada smo na brojci od 20 respiratora. U toku današnjeg dana, dobit ćemo još dva respiratora iz Dubrave. S obzirom na to da se povećava broj pacijenata kojima su respiratori potrebni, mislim da zasad imamo dovoljan broj respiratora, a jednako tako i  ‘high-flow’ uređaja na kojima je trenutno šest pacijenata. Svi pacijenti su kod nas na terapiji kisikom i stanje pacijenata nije sjajno – kazao je Vančina, pa govorio i o trudnicama zaraženim COVID-19 virusom.

– U drugom i trećem valu gotovo nismo imali nijednu trudnicu koja je imala neke komplikacije od COVID-a, a trenutačno u bolnici imamo dvije trudnice. Jedna je na ‘high-flow’ aparatu, bit će premještena na Rebro kako bi dobila najbolju skrb za svoje dijete. Pacijentica je necijepljena – rekao je Vančina pa otkrio da su kliničke slike hospitaliziranih pacijenata teške.

– Na odjelu intenzivnog liječenja imamo 38-godišnjeg pacijenta bez ikakvih komorbiditeta koji je već nekoliko dana na respiratoru i u dosta je teškom stanju, tako da je to opomena ljudima koji još ne vjeruju da je virus opasan. Pozivam sve da se cijepe jer, po našem iskustvu, svi koji su cijepljeni nisu završili na respiratoru i nisu teško bolesni – poručio je Vančina.

O sigurnosti cijepljenja za trudnice govorila je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo KZŽ Bojana Mahmutović, kazavši da je trudnoća samo po sebi imunokompromitirajuće stanje te da su trudnice dodatno ugrožene od bolesti COVID-19, a studije u Europi i Americi, koje su rađene na preko 200.000 trudnica čije su trudnoće uredno iznesene do kraja, dokazuju da ne treba postojati strah za njihovo cijepljenje.

– Pozivamo sve trudnice da se odazovu cijepljenju što prije. Epidemiološka situacija je loša. Naravno, razumljiv je njihov strah, mi smo svi ovdje ako se one žele dodatno savjetovati. Bilo koji dan mogu doći kod svog ginekologa ili u Zavod za javno zdravstvo, bilo kome od nas epidemiologa, ovdje smo za sva njihova pitanja. Sve trudnice mogu biti cijepljene neovisno o trimestru trudnoće. Većina cjepitelja bit će stava da se cijepe u drugom ili trećem trimestru zato što općenito svi izbjegavaju bilo kakve medicinske intervencije u prvom trimestru, ali nema dokaza da cijepljenje u prvom trimestru utječe na tijek trudnoće – istaknula je Mahmutović.

200 posto

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije Krešimir Božić otkrio je da broj intervencija ne pada, te da i dalje imaju 15-20 intervencija dnevno koje se tiču zaraze koronavirusom, pa iznio novosti u radu Zavoda.

– U sustav smo uveli jednog dodatnog dispečera koji radi vikendom, kako bi, s obzirom na to da je povećanje poziva ovog vikenda bilo preko 200 posto, mogao odgovarati na pozive pacijenata. Također, uveli smo i jednog dodatnog liječnika u tim u Klanjcu, a sve kako bi nam se vrijeme intervencija smanjilo i kako bi pacijentima mogli što prije pružiti hitnu medicinsku pomoć – pojasnio je Božić.

O masovnom cijepljenju koje će se održati ove subote u zagorskim ordinacijama obiteljske medicine govorila je ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan.

– U cijepljenju će sudjelovati 34 liječnika obiteljske medicine, a akcija će biti i sljedeće subote. Tko ne može doći subotom, može se javiti svom liječniku te će dobiti termin i vrijeme za cijepljenje. U nekim ordinacijama bit će po jedan tim, a u nekima po dva ili tri tima pa se doista svatko može cijepiti. Stanovnici Mača, Đurmanca i Budinščine, ove se subote neće moći cijepiti jer su liječnici bolesni, ali mogu se javiti u obližnju ambulantu obiteljske medicine, a sljedeće subote će i njihove ambulante raditi – kazala je Dogan.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je, vezano uz proširenje područja djelatnosti za koje je potrebna COVID potvrda, procijenjeno da je na području županije oko 1200 ljudi kojima će biti potrebno testiranje, a od čega je preko 800 učiteljica i učitelja koji nisu cijepljeni, pa nastavio o oboljelim učenicima u zagorskim školama.

A model

– S današnjim danom imamo 200 COVID pozitivnih učenika u 37 škola, a to je prošli tjedan bilo 124. Pozitivno je da nemamo velikog žarišta, od tih 200 je 124 učenika u 28 osnovnih škola, a 76 učenika je u svih devet srednjih škola. Najveći broj zaraženih u osnovnim školama je 10 učenika, a u srednjim je to 14 i to u Srednjoj školi Krapina. U prosjeku, to je oko 1,4 posto. Sukladno tome, djeca će i sljedeći tjedan pohađati nastavu po modelu A. Imamo 37 COVID pozitivnih djelatnika u 24 škole, u 21 osnovnoj i tri srednje – pojasnio je Kolar, pa se osvrnuo i na situaciju u OB Zabok te na hospitaliziranje COVID pacijenata u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

– U Općoj bolnici Zabok trenutno su četiri slobodna respiratora, dva još dolaze iz Zagreba tako da ćemo imati pet mobilnih. Jednog smo kupili i taj je došao jučer, tu su i tri nova ‘high-flow’ uređaja, a iz dana u dan analiziramo hoćemo li uzeti još dva, kako naše doktore ne bismo doveli u poziciju da moraju birati, ako imaju dva pacijenta na jedan respirator, kojeg će staviti. Toga do sada nije bilo čitavo vrijeme pandemije, pa nećemo da se dogodi ni ubuduće. Sukladno dogovoru kojeg su međusobno postigle naše dvije zdravstvene ustanove, Opća bolnica Zabok i Specijalna bolnica Krapinske Toplice, lakši će pacijenti, a koji još uvijek nisu za otpuštanje s bolničkog liječenja, biti prebačeni u bolnicu Krapinske Toplice, s time da je COVID odjel u Krapinskim Toplicama strogo odvojen od svih ostalih odjela koji tamo rade. Ne može se dogoditi nikakvo miješanje djelatnika i pacijenata koji su na COVID odjelu. Bolnica nastavlja raditi sve svoje poslove i za stacionarne pacijente, ali i za dnevne pacijente – kazao je Kolar.

Načelnik Stožera Stjepan Skuliber istaknuo je da broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika i dalje snažno raste te da je prosjek u četvrtak  iznosio 1115, dok je prošlog petka bio 796, a ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan kazao je da je ukupno dosad utrošeno 109.787 doza cjepiva, odnosno, na odraslo stanovništvo utrošeno je ukupno 108.877 doza. Treću je dozu primilo 1966 osoba. (vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba