U okviru aktivnosti jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija

“HAMAG BICRO“ i udruga Mreža “BOND“ u Čakovcu organizirali tematsku raspravu “Pravni aspekti na tržištu rada u Republici Hrvatskoj”

Objavljeno: 12.11.2021. zagorjeinternational

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (“HAMAG-BICRO“) i udruga Mreža “BOND“, ovog su petka u Tehnološko – inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu organizirali tematsku raspravu “Pravni aspekti na tržištu rada u Republici Hrvatskoj”, za članove Mreže “BOND“.

Treća je to u nizu tematskih rasprava koje su planirane u četiri hrvatske regije – sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji, Istri i Primorju te Dalmaciji, a rasprave su namijenjene članicama udruge Mreža “BOND“ i organizirane u okviru aktivnosti jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija.

Više stotina poduzetnika

Projekt “BOND 2“ predstavila je Josipa Markušić, članica “BOND“ projektnog tima iz “HAMAG-BICRO-a“, a potom se prisutnima obratio direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko.

– U desetak godina rada Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, na različite smo načine podržali više stotina poduzetnika. Od toga ih je osamdesetak bilo uključeno u proces inkubacije, a pedesetak ih je trenutno u našem poduzetničkom inkubatoru u Čakovcu. Zbog velikog opterećenja poslovnim obavezama, izazov nam je predstavljalo uvođenje novih članova u tim. Projekt “BOND“ nam je ovaj dio u mnogočemu olakšao kroz strukturirane priručnike i edukacije u koje upućujemo novije članove tima. Dodatnu korist vidimo u umrežavanju i razmjeni znanja i iskustava s drugim poduzetničkim potpornim institucijama. Kroz uspostavljene osobne kontakte lakše dolazimo do odgovora na sva pitanja koja nam mogu pomoći u radu s međimurskim poduzetnicima – rekao je Plačko.

Nazočni članovi Mreže “BOND“ obišli su Centar znanja Međimurske županije, dio poslovne zone Poslovni park Međimurje, gdje u sinergiji djeluju studenti, istraživači, poduzetničke potporne institucije i poduzetnici početnici. Na prostoru Centra djeluje osam podupirućih, obrazovnih i znanstvenih institucija.

U okviru upoznavanja Međimurja, članovi Mreže “BOND“ posjetili su i ‘coworking’ prostorije i informatičke učionice Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, a uslijedio je i posjet Metalskoj jezgri, znanstveno-istraživačkoj ustanovi čiji je ravnatelj Mario Šercer okupljenima predstavio “IoT laboratorij“, laboratorij za prototipiranje, te opremu za 3D ispis metala i 3D skeniranje. Obilazak ovog kompleksa završen je posjetom Ekomuzeju “Međimurje malo“, gdje je izložena nematerijalna kulturna baština, ali i interaktivni postav koji posjetiteljima pruža najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče na istraživanje kulturne, povijesne i tradicijske baštine na izvornoj lokaciji.

Jedna od pet

Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije (MENEA) osnovane 2008. godine, istaknuo je kako je agencija jedna od pet energetskih agencija u Republici Hrvatskoj, fokusirana na energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i održivi razvoj te apsorpciju sredstava iz Europske unije. Također, tijekom proteklih pet godina obnovili su 18 javnih objekata u vlasništvu Međimurske županije, a aktivno su angažirani i u borbi protiv klimatskih promjena i provedbi Europskog zelenog plana.

Tematska rasprava “Pravni aspekti na tržištu rada u Republici Hrvatskoj” obuhvatila je niz aktualnih tema koje se javljaju ne samo na početku, već i tijekom poslovanja poslovnih subjekata u Republici Hrvatskoj. Odvjetnica Ana-Marija Kajić sudionicima je pojasnila bitne elemente na koje trebaju obratiti pozornost u području radnog prava, zaštite na radu i rada stranih radnika, ugovornih odnosa i poslovanja s digitalnim nomadima, pokretanja i vođenja poslovanja online trgovine i samozapošljavanja.

Zaključno, raspravljalo se i o intelektualnom vlasništvu, autorskim i srodnim pravima, zaštiti autorskog prava, kako razlikovati žig, industrijski dizajn i patent te koju vrstu zaštite zatražiti, kao i o pravnim sredstvima koja stoje na raspolaganju u slučaju povrede zaštićenih prava.

Sljedeća tematska rasprava na ovu temu održat će se 15. i 16. studenoga u Antunovcu kod Osijeka. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba