PRVA OTPUŠTANJA: Uskoro i u KBC-u Zagreb?

Četvero djelatnika Centra za rehabilitaciju “Stančić“ dobilo otkaz jer su mjesec dana odbijali testiranje

Objavljeno: 03.11.2021. zagorjeinternational

Četiri zaposlenika Centra za rehabilitaciju “Stančić“ dobila su otkaz ugovora o radu jer su odbili testiranje koje je uvjet za dolazak na posao u sustavu socijalne skrbi i zdravstva, piše Index.hr.

Ovo su prvi otkazi vezani uz odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite po kojoj od 4. listopada svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju predočiti digitalnu COVID potvrdu kojom dokazuju da su cijepljeni ili preboljeli virus, a ako je nemaju, moraju se testirati dva puta tjedno.

‘Dehumanizirajuće i omalovažavajuće’

Logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposlenik tehničkog osoblja testiranje su odbijali mjesec dana i sada ih je to stajalo radnog mjesta. Smatraju situaciju s COVID potvrdama apsurdnom i nezakonitom jer, kažu, krši njihova ustavna prava, ugovore o radu te brojne druge zakonske propise. Uz to, tvrde i da ne pristaju na testiranje jer je postupak bolan, dehumanizirajuć i omalovažavajuć te da je nekoliko njihovih kolegica pretrpjelo ozljede tijekom učestalih testiranja i sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa, što je prijavljeno liječnicima.

Radničko vijeće podržalo je odluku Uprave o otkazu, rekla je predsjednica Radničkog vijeća spomenutog centra i članica Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi Žuborka Kadoić te nadodala da su više puta razgovarali sa zaposlenikom koji je jedini od četvero i član sindikata, no bio je odlučan u tome da odbija testiranje.

– Smatramo da je situacija ozbiljna, a oni koji rade s osjetljivim osobama pogotovo moraju paziti. Testiranje je najmanje što se može napraviti. Dapače, smatram i da bi upotreba COVID potvrda trebala biti šira od socijalne skrbi i zdravstva – govori Kadoić i dodaje da im je žao, jer je uglavnom riječ o mladim ljudima.

Moguće još devet

Uskoro bi i devetero zaposlenika KBC-a Zagreb moglo dobiti otkaz, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Nedolazak na posao više se neće tolerirati te je Uprava poslala Radničkom vijeću namjeru o otkazima, a ono bi se trebalo očitovati do kraja tjedna.

Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo, rekao je da je ovo ishod kojeg je očekivao, ali što će se u konačnici dogoditi, nije jednostavno pitanje.

– Da je riječ o zakonskoj odredbi, a ne o odluci Stožera, sve bi bilo bez ikakvih problema. No, mislim da će o ovome govoriti i Upravni sud, a za nekoliko godina i Vrhovni sud – rekao je Gotovac za Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba