Ogroman skok broja zaraženih pokrenuo pitanje širenja primjene covid-potvrda

Nakon blagdana Svih Svetih covid-potvrde moguće u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, na proslavama, ali i svim okupljanjima u zatvorenom

Objavljeno: 20.10.2021. zagorjeinternational

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena čak 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je značajan porast u odnosu na prošla dva tjedna, a u odnosu na prošlu srijedu kada je zabilježeno 2022 novozaraženih, skok je veći za više od 50 posto.

Granica od 3000 novozaraženih u Hrvatskoj je posljednji put probijena još u travnju. Udio pozitivnih na 10.691 testiranih iznosi gotovo 30 posto.

Ugostiteljski objekti, trgovački centri…

Nastavi li se ovakav trend, covid-potvrde će se uvesti na brojna druga mjesta iza blagdana Svih Svetih, javlja Index.hr.

– Planira se uvođenje covid-potvrda za sve ugostiteljske objekte, restorane, kafiće, trgovačke centre, za sve proslave, okupljanja, festivale i sva okupljanja u zatvorenom prostoru – rekao je za portal dobro upućeni izvor.

Ministarstvo zdravstva za sad nije potvrdilo, ali niti demantiralo ovu informaciju.

Nacionalni stožer civilne zaštite je, podsjetimo, covid-potvrde uveo 4. listopada za zaposlene u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi za one koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli koronavirus, a ista se obveza uvela i za dio pacijenata.

Odlukom Stožera, zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid-potvrdu dobivenu na temelju preboljenja virusa ili cijepljenja, moraju se testirati najmanje dva puta u sedam dana ili ne mogu raditi, a ova se obveza odnosi na sve zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, ali i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje obavljaju socijalnu skrb.

Dokaz da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli zarazu, od 4. listopada moraju predočiti i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, provedba dijagnostičko-terapijskih zahvata kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, kao i oni kod kojih postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i na posjetitelje hospitaliziranih osoba. Izuzetak su pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenta ili koja posjećuju hospitalizirane, te oni koji trebaju skrb zbog sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti, piše Index.hr.

Covid-potvrda

Covid-potvrda besplatna je potvrda, a služi kao dokaz da ste cijepljeni, imate negativan test na koronavirus ili ste nedavno preboljeli ovu bolest. Potrebna je za ulazak u većinu članica EU, ali i u onim slučajevima u kojima to zahtijeva Nacionalni stožer civilne zaštite, poput masovnih okupljanja ili, od ponedjeljka, odlaska u bolnicu.

Može biti u papirnatom obliku, u PDF formatu ili se sprema na ‘digitalni novčanik’ u aplikaciji “Covid GO“ koju možete preuzeti na smartphone uređajima s Android ili iOS operativnim sustavom. Ista se može zatražiti i online na portalu e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a izdaje se u papirnatom obliku ili se šalje na elektroničkom poštom.

Potvrdu osim cijepljenih mogu zatražiti osobe koje su primile samo jednu dozu cjepiva nakon što su preboljele koronu i koje unatrag 180 dana od primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Ista će im biti valjana 270 dana od dana primitka cjepiva.

Svaka covid-potvrda sadrži QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba