Saborski zastupnik Siniša Jenkač (HDZ) pohvalio Zakon o sjemenu

“Certifikacijom ćemo osigurati kvalitetniju opskrbu i znati podrijetlo sjemena, čime ćemo nacionalno zakonodavstvo usuglasiti s direktivama EU“

Objavljeno: 30.09.2021. zagorjeinternational

Saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u srijedu je na sjednici Hrvatskog sabora istaknuo kako će se Zakonom o sjemenu stvoriti kvalitetna intenzivna proizvodnja, a certifikacijom sjemena podići kvaliteta opskrbe.
U pojedinačnoj raspravi, Jenkač, koji je član Odbora za poljoprivredu, pojasnio je da je Ministarstvo poljoprivrede uvažilo većinu predloženih amandmana, a da se oko samog Zakona vodila široka rasprava, kako u Odboru, tako i među svim zainteresiranim dionicima.
– Slušajući neke rasprave, pogotovo oporbenih zastupnika, mogli bismo pomisliti da donosimo zakon o poništavanju poljoprivredne proizvodnje, a ovaj zakon donosi upravo suprotno – rekao je Jenkač.

Važnost rasprave

Napomenuvši kako su Vlada i Ministarstvo većinu prijedloga, kako oporbe, tako i zainteresiranih strana uvažili, saborski zastupnik Jenkač istaknuo je važnost rasprave te kvalitetnih prijedloga, kritika i komentara koji se uvode u sam zakon, a upravo to je, dodao je, i smisao demokracije.
Jenkač je pojasnio kako je cilj Zakona o sjemenu urediti samu proizvodnju, plasman na tržište i uvoz sjemena, odnosno reprodukcijskog materijala, a certifikacijom se podiže kvaliteta i kontrolira sjemena koje se stavlja na tržište.
– Certifikacijom ćemo osigurati kvalitetniju opskrbu i znat ćemo podrijetlo sjemena, čime ćemo nacionalno zakonodavstvo usuglasiti s direktivama Europske unije – napomenuo je Jenkač, dodavši kako će se pomoću registara sjemena i formiranja sortnih lista omogućiti identifikacija sorti i postupak njihovog certificiranja.

OPG-ovci

Radi očuvanja autohtonih sorti te sorti i sjemena koje koriste mali hrvatski OPG-ovi, uvest će se i nacionalni program te pojam “Sjeme s poljoprivrednih gospodarstava”.
– Svim ovim aktivnostima i samim Zakonom uvodi se jedan red na tržište. Možemo i trebamo i dalje podupirati raznolikost, očuvanje našeg identiteta i sjemena, ali bez kvalitetne intenzivne proizvodnje, kvalitetnog sjemena i kvalitetnog registra koji će to regulirati, nemamo ništa – zaključio je Jenkač. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba