Institut za javne financije objavio transparentnost proračuna svih hrvatskih županija, gradova i općina - evo koliko su transparentni zagorski čelnici:

Županija, svi gradovi i 18 općina ‘odlikaši’, pet općina dobilo četvorku, a u Zagorju je najmanja ocjena tri – dobili su je Petrovsko i Kraljevec na Sutli

Objavljeno: 05.07.2021. zagorjeinternational

Institut za javne financije već duži niz godina analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, a sada je objavio rezultate najnovijeg istraživanja provedenog u razdobljima studeni – prosinac 2020. i veljača – travanj 2021. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije, na temelju kojih se građani mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.
Evo kakva je situacija u Krapinsko – zagorskoj županiji: peticu za transparentnost proračuna dobila je sama Krapinsko – zagorska županija, svih sedam zagorskih gradova (Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Oroslavje, Pregrada, Zabok i Zlatar) te 18 općina (Bedekovčina, Budinščina, Desinić, Đurmanec, Gornja Stubica, Hrašćina, Hum na Sutli, Jesenje, Konjščina, Kumrovec, Lobor, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec, Stubičke Toplice, Tuhelj, Zagorska Sela i Zlatar Bistrica). Četvorku, što znači da nisu objavili jedan od traženih dokumenata, je dobilo pet zagorskih općina, a to su Krapinske Toplice, Marija Bistrica, Radoboj, Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće. U Krapinsko – zagorskoj županiji najmanja je ocjena tri, a dobili su je Kraljevec na Sutli i Petrovsko.

Ključni dokumenti

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. To su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019., Izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020., Prijedlog proračuna za 2021., Izglasani proračun za 2021. i Proračunski vodič za građane za 2021. godine.

– Cilj je istraživanja utvrditi količinu ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Naravno, uvijek postoji mogućnost da naši istraživači nisu pronašli neki od traženih dokumenata iako je objavljen na mrežnim stranicama, ali to vjerojatno znači da bi ih i građani teško našli jer nisu bili dovoljno dobro istaknuti. Nadalje, puka objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata ne znači da su te jedinice apsolutno proračunski transparentne, niti da im je vodstvo apsolutno proračunski odgovorno, nego je samo potvrda da su se pridržavale Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka – ističu iz Instituta.
Prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih lokalnih jedinica – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – iznosi 4,5 od mogućih 5. Sve županije objavile su svih 5 traženih dokumenata, gradovi prosječno 4,7 dokumenata, a općine prosječno 4,4 dokumenta. No, usprkos odličnim prosjecima, još uvijek osam posto, (10 gradova) i 16 posto (68 općina) ne objavljuje sva tri dokumenta za koje postoji zakonska obveza objave, a čak 20 posto gradova i 31 posto općina ne objavljuje dva dokumenta koje im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati.

Tri općine – ništa

– Unatoč kontinuiranim poboljšanjima, u ovom posljednjem ciklusu tri općine nisu objavile niti jedan (Nerežišća, Povljana i Sveti Petar Orehovec) , a pet općina i jedan grad objavilo je samo po jedan proračunski dokument. Prosječno su najmanje proračunskih dokumenata objavile općine u Sisačko -moslavačkoj i Ličko – senjskoj županiji (3,8 od 5). Sve općine Požeško – slavonske županije objavile su svih pet ključnih proračunskih dokumenata. Kad je riječ o gradovima, najmanje dokumenata objavili su gradovi upravo u Požeško-slavonskoj (3,8), a svi gradovi u čak pet županija objavili su sve ključne dokumente (Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Karlovačka, Krapinsko – zagorska i Međimurska). Prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području, vodeće su Međimurska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko – zagorska, a na začelju se nalaze Sisačko – moslavačka, Ličko – senjska, Dubrovačko – neretvanska i Splitsko – dalmatinska županija – zaključuju iz Instituta za javne financije.
Pojedinosti o proračunskoj transparentnosti županija, gradova i općina dostupne su na interaktivnoj karti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba