KORAK BLIŽE POČETKU OBNOVE? Krapinsko - zagorska županije predala 21 predmet kojemu je nedostajala dokumentacija, preostala 52 bit će spremna do kraja sljedećeg tjedna

VANĐELIĆ NAJAVIO: Za 45 dana trebalo bi početi uklanjanje prve četiri kuće u Zagorju

Objavljeno: 05.07.2021. zagorjeinternational

U Svetom Križu Začretju održan je peti sastanak na temu obnove Krapinsko – zagorske županije nakon potresa 22. ožujka 2020., kojem su prisustvovali predstavnici Krapinsko – zagorske županije, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fonda za obnovu Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije.

Privremeni smještaj

– U odnosu na prošli sastanak koji smo imali u Donjoj Stubici, Ministarstvo nam je predalo 73 predmeta kojima je nedostajala određena dokumentacija, da bismo ubrzali postupak prikupljanja dokumentacije. Danas smo načelnici sektora predali 21 predmet od tih 73, s popunjenom dokumentacijom, a preostala 52 predmeta predat ćemo do kraja sljedećeg tjedna. Ovi predmeti koji su predani danas, vezani su uz uklanjanje objekata, znači, njih 21, a ostaje još 41 predmet za konstruktivnu obnovu, pet predmeta za vraćanje troškova i šest predmeta za izgradnju zamjenskih objekata. Vjerujem da će taj dio posla koji je Županije preuzela na sebe, ubrzati donošenje odluka ili privremenih odluka u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i da će onda i oni brže doći do Fonda, kako bi Fond napravio svoj dio posla. Ono što ja očekujem, a danas sam sigurniji da će se to dogoditi nego što sam bio prije mjesec dana, jest da ćemo u devetom mjesecu početi rušiti prve objekte, ali ne samo to, već s ovom dinamikom, ako ćemo je svi poštivati, vjerujem da bi do kraja listopada ili najkasnije početkom studenoga, mogli biti srušeni svi objekti s crvenom oznakom. Za ostale predmete dogovorena je dinamika između Ministarstva, Fonda i nas, oko protoka informacija, kako bismo bili što brži i učinkovitiji – rekao je nakon sastanak krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Helga Svirčić, načelnica sektora za nadzor rada nadležnih tijela, žalbe i zastupanje Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine rekla je da se pokazalo da je važna sinergija između lokalne samouprave, Ministarstva i Fonda.

– Mogu potvrditi da smo preuzeli dio dokumentacije, koju ćemo obraditi i ako je ona uredna, donijeti 21 odluku – istaknula je Svirčić.

Sastanku je nazočio i ravnatelj Fonda Damir Vanđelić.

– Još jednom pohvaljujem ovakve koordinacije, budući da one osjetno ubrzavaju postupak obnove. Ministarstvo graditeljstva je do sada iz Krapinsko – zagorske županije zaprimilo 134 zahtjeva, od kojih je Fond zaprimio devet privremenih odluka. Po tim odlukama raspisali smo javnu nabavu, koja je u tijeku. Četiri odluke odnose se na uklanjanje objekata, dok su ostale za obnovu objekata. Napominjem da su to privremene odluke, što znači da Fond ugovara ovlaštenu osobu koja provjerava konstrukciju zgrade i utvrđuje bruto površinu, nakon toga te informacije šalje u Ministarstvo, a tamo se donosi odluka. Postupanje Fonda je tek po konačnim odlukama, a privremene odluke su dio upravnog postupka. Za očekivati je da bi početkom rujna počelo uklanjanje te četiri kuće, a ako u međuvremenu dođe još neka odluka, također bi se krenulo s rušenjem u rujnu. Nama toliko, naime, treba da utvrdimo konstrukciju tih zgrada, da javimo Ministarstvu, koje potom nastavlja upravni postupak i donosi odluku, a potom nama treba 20-ak dana da to ugovorimo. Prema tome, 45 dana od danas bi trebalo početi s uklanjanjem te četiri kuće. Također je raspisana javna nabava za jedan privremeni smještaj u Slanom Potoku. To je prvi privremeni smještaj koji će u Krapinsko – zagorskoj biti ugovoren i postavljen, treba nam 15-ak dana da se završi taj proces i da se dostavi mobilna jedinica za tu obitelj – kazao je Vanđelić.

Stručni kadrovi

Dodao je da će spomenuta 21 kuća ipak kasniti 10-15 dana u odnosu na te četiri kuće, budući da se tek sada kompletira predmet, nakon čega će se donijeti odluka i krenuti u ugovaranje rušenja.

– Što se tiče suradnje Ministarstva i Fonda, naš interni proces je ubrzan između 10 i 20 dana. S druge strane, sastalo se Upravno vijeće koje je dalo prethodnu suglasnost Fondu za ugovaranje 50 jedinica za privremeni smještaj, neke su i ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji i ti procesi su pokrenuti. No, i Ministarstvu i Fondu još uvijek nedostaje stručnih kadrova, pravne, građevinske i arhitektonske struke – zaključio je Vanđelić, na kojeg se nadovezao župan Kolar.

– Mi smo angažirali sve naše ispostave Ureda za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša na pomoći u ispunjavanju zahtjeva. Od 73 zahtjeva, velika većina je s područja Donje i Gornje Stubice te Marije Bistrice, pa je tako i ured u Donjoj Stubici najviše angažiran oko toga. Međutim, ako će biti potrebe, a za sada je nema, mi ćemo angažirati i dodatne ljude. Ono na čemu inzistiram, jest da do polovice studenoga ove godine svi objekti koji na području Krapinsko – zagorske županije moraju biti srušeni, budu srušeni. Mi smo preuzeli na sebe da popunjavamo predmete s dokumentacijom koja nedostaje, što inače nije naš posao, međutim, na ovu obnovu ne smijemo gledati čiji je što posao, jer posao svih nas je da omogućimo ljudima da se što prije vrate u svoje domove – zaključio je Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba