Održana svečana sjednica u Petrovskom povodom Dana općine i župe

“NASTAVLJAMO GDJE JE NAČELNIK ŠANJUG STAO“: Dvorana se počinje graditi u rujnu, u vodoopskrbu visoke zone će se uložiti 17 milijuna kuna, nastavljamo sanaciju klizišta, a počinjemo i sufinancirati boravak u učeničkim i studentskim domovima

Objavljeno: 29.06.2021. zagorjeinternational

Povodom Dana općine i župe Petrovsko, u utorak je u dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Tom se prigodom načelnik Stjepan Krklec uvodno prisjetio pokojnog načelnika Ivana Šanjuga kojeg je on na toj funkciji zamijenio.

– Znate i sami da nas je prije nešto više od sedam mjeseci prerano napustio naš načelnik Ivan Šanjug. Htio netko priznati ili ne, on je kroz svoja nepuna tri mandata ovu općinu obilježio za sva vremena, a na nama je da dalje nastavimo tim smjerom, da se svi zajedno trudimo, ja kao izvršna vlast, članovi vijeća kao zakonodavna, ali da nam pomognu i bivši vijećnici, članovi udruga i svi koji nam mogu pomoći. U prošlom periodu smo radili na vodoopskrbi, na obnavljanju i modernizaciji nerazvrstanih cesta, brinuli smo o obrazovnom programu kroz razne oblike sufinanciranja, vodili smo brigu o starijima i potrebitima. U narednom razdoblju planiramo, građevinska dozvola je pred ishođenjem, vodoopskrbu visoke zone, koja uključuje sva visinska naselja – Benkovec Gornji, Brezovicu, Podgaj, dio Preseke, zajedno s vodovodom Rumbaki i Bračevići. Vrijednost projekta je 17 milijuna kuna, a uključuje i dvije nove vodospreme. Spomenut ću i nešto što vjerojatno već svim Petrovčanima ide na živce koliko su slušali o tome, a to je dvorana. Hvala Bogu, radovi će početi u rujnu i po svim predviđanjima, trebala bi biti završena sljedeće godine. Tu bih se posebno zahvalio Županiji, županu, njegovoj zamjenici i predsjedniku Skupštine KZŽ, na razumijevanju i suradnji. Nadalje, mislimo nastaviti sanaciju klizišta koja su nam veliki problem, osobito Gredinec, Belki i Ormoži. Gredinec je pri kraju, preostaje treća faza koju ćemo uskoro završiti, nakon čega ide prva faza Belki. Spremna je i dokumentacija za prijavu na natječaj koji se otvara 15. srpnja, za društveni dom u Štuparju. Moram spomenuti da ćemo u rebalansu proračuna odvojiti sredstva za sufinanciranje učeničkih i studentskih domova. Nećemo zaboraviti ni daljnju modernizaciju nerazvrstanih cesta i javne rasvjete. Još jednom, moram reći da idemo smjerom gdje je načelnik Šanjug stao, a mi moramo dalje – poručio je Krklec.

Predsjednik Općinskog vijeća Željko Vučilovski rekao je kako u vijeću sjede ljudi različitih političkih opcija, stupnjeva obrazovanja i različitih životnih puteva, no da im svima zajedničko to što su se prihvatili ovog posla zato što vole svoju općinu i žele da se ona razvija.

– Znam da će bez obzira na sve razlike među nama, odluke koje donosimo i koje ćemo donijeti, pridonijeti daljnjem razvoju naše općine. Ovim se putem, posebno želim, u svoje osobno ime i vjerujem u ime svih općinskih vijećnika, zahvaliti svim našim udrugama za njihov nesebičan rad i doprinos u razvoju i ugledu naše općine – kazao je Vučilovski.

Veliki planovi

Dan općine i župe čestitao je i sve prisutne pozdravio i predsjednik Županijske skupštine KZŽ Zlatko Šorša.

-Čuli smo da je napravljeno puno toga te da su pred Općinom Petrovsko veliki planovi te se nadam da ćemo sljedeće godine na svečanoj sjednici slušati kako su realizirani. Što se tiče sportske dvorane, čeka se projektant da izda svoj papir, kako bi se krenulo u proces javne nabave i da se do kraja ljeta odabere izvođač radova. Ove godine bi dakle trebali započeti radovi, a u županijskom proračunu je osigurano sredstava koliko je potrebno za ovu godinu. Vjerujem dakle da će sljedeće godine dvorana biti gotova, iako još ne možemo reći točno vrijeme završetka. To me posebno veseli kao čovjeka koji se dugo bavio sportom i koji ovdje ima mnogo prijatelja, jer će se djeca moći baviti sportom u mnogo boljim uvjetima. Imate mnogo igrališta po svojim naseljima, djeca se igraju, imate mnogo udruga i odličnu limenu glazbu i to je bogatstvo jedne općine, a ne samo infrastruktura, a moram se pohvaliti i da je jedan od najmlađih stanovnika ove općine i moj unuk. Šalu na stranu, na nama u Županiji je da zajedno s vama, uz sve ceste koje su se radile, uz vodoopskrbu te dvoranu, sve buduće projekte koje ćete osmisliti, zajednički realiziramo, kako bi život ovdje, koji je i do sada bio lijep, bio još ljepši i bogatiji za sve mještane – rekao je Šorša.

Demografski trendovi

Načelnik Jesenja Dario Cvrtila kazao je da kao netko tko je tek ušao u politiku i preuzeo dužnost, na neki način, zavidi općini Petrovsko na svemu onome što je učinjeno u proteklom razdoblju.

– Moja općina Jesenje i vaša Petrovsko su najmanje općine, proizašle iz bivše općine Krapina i uvijek smo se mi u Jesenju uspoređivali s vama. Naravno, uspoređivali smo se i s drugim našim susjedima, iz Đurmanca, Radoboja, ali i uvijek gledali prema Krapini prema kojoj svi zajedno gravitiramo. U ovom kratkom vremenu koliko sam načelnik, vidim koliko ste puno napravili i koliko mi trebamo gledati prema vama, odnosno slijediti vaš primjer razvitka općine. Nažalost, moja općina trenutno ima najmanji broj stanovnika od svih prije navedenih općina i puno stvari bit će nam teže realizirati nego vama, ali znam da nije ni vama bilo lako i znam da bez međusobne pomoći i  suradnje, to bi bilo još teže. Nadam se da ćemo u vremenu koje je ispred, kako mi načelnici, tako i  udruge, na kraju krajeva i naši mještani, svi zajedno surađivati kako bi ovaj krapinski kraj digli na još jednu još višu razinu, na razinu koja će biti ugodna za življenje svih nas, onima koji dolaze, a i onih koji su od nas odselili i potražili za život neke sredine u drugim gradovima i općinama, kako bi se danas-sutra vratili i na taj način zaustavili negativne demografske trendove – kazao je Cvrtila.

Počasni mještanin Alojz Tušek poručio je:

– Jako dugo godina sam počasni građanin i to je jedna golema čast. Dragi moji sumještani, hvala vam što ste me izabrali za svoga građanina, iako nisam tu rođen. ali ne znam što je veća čast. Želim vam sretan i uspješan Dan općine i župe. Općinu ne pratim iznutra, već izvana. Živim u Splitu i dolazim ovdje, praktički jednom godišnje na sam Dan općine. Surađujem s nekim vašim poduzetnicima kao što je gospodin Mužek, Presečki, Varjačić. Znamo se naći i družiti izvan toga, tako da imam neki pregled. Od početka, kada sam postao počasni građanin, ono što je meni posebno drago, u ovoj općini ima jedan kontinuitet u napredovanju, u općinskim, komunalnim, kulturnim i ostalim područjima. To se danas rijetko nalazi, mijenjaju se vlasti, suradnje i ljudi, a ovdje se to također tako mijenja, ali kontinuitet ostaje i na tome vam posebno čestitam – rekao je Tušek.

Prigodno su zaslužnim mještanima i udrugama uručena i općinska priznanja. Zahvalnice Općine Petrovsko dobili su  Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, podružnica Krapinsko-zagorske županije, Udruga mještana Preseka Zapad, Lovačko društvo “Fazan“ Petrovsko, zatim Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovsko, Sportsko društvo Svedruža, Udruga mještana Gredenec, Kuburaško društvo “Petrovska pištola“, Puhački orkestar “Petrovsko- Špoljari“, Planinarsko društvo “Brezovica“ Petrovsko i Udruga “Kaj“ Petrovsko.

Ispred nagrađenih govorio je Josip Horvatin iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije.

– Između ostalog, imam prigodu da vam se zahvalim za sve što ste kao općina, u proteklim godinama učinili za status i dobrobit branitelja, ne samo naše udruge, već svih udruga na području Krapinsko-zagorske županije. Poznato je da kroz natječaje koje raspisujete, pratite naše aktivnosti. Posebna mi je čast da mogu reći da je Udruga veterana 103. brigade Hrvatske vojske s današnjim danom započela jedan projekt, prigodan obilježavanju Dana općine Petrovsko, a on se zove “Desantnim stazama pripadnika 103. brigade Hrvatske vojske“. U danima koji slijede, obići će se 50 groblja na području naše županije gdje će se položiti vijenci i zapaliti svijeće kod spomen obilježja. Nažalost, od završetka Domovinskog rata do danas, nas je  preko 1030 pripadnika 103. brigade napustilo. U ime Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, zahvaljujem se pokojnom Ivanu, koji je praktički do jučer bio vaš načelnik. Ovako dobru suradnju imamo i sa sadašnjim načelnikom. Ponosni smo što smo nakon završetka Domovinskog rata prepoznati kod politike bez obzira kakva ona bila i kako se zvala jer kada smo išli braniti domovinu nismo se pitali tko smo – kazao je Horvatin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba