ZLATAR BISTRICA: Za 101 projekt iz resora kulture, Krapinsko – zagorska županija dodijelila 827.000 kuna potpora

“Kulturne manifestacije su dodatan zamah našem turizmu, a da bismo ih lakše organizirali, potrebna je veća procijepljenost stanovništva. Cijepite se!“

Objavljeno: 29.05.2021. zagorjeinternational

U Domu kulture u Zlatar Bistrici održana je dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu kroz Program javnih potreba u kulturi Krapinsko – zagorske županije za 2021. godinu – radi se o 101 projektu, za koje je izdvojeno ukupno 827.000 kuna. Potpore su dodijeljene u tri kategorije: Obnova i zaštita spomeničke i nematerijalne baštine, Izdavačka djelatnost i Manifestacije u kulturi.

Dodatno povećanje

– U posljednje četiri godine, Krapinsko – zagorska županija je dodijelila 3,76 milijuna kuna bespovratnih sredstava udrugama u resoru kulture. Ako će nam gospodarstvo rasti u ovoj godini, sredstva za kulturu, manifestacije i dodatne sadržaje u proračunu za 2022. godinu ćemo i povećati. Kulturne manifestacije su jedan dodatan zamah našem turizmu, dodatna ponuda našim turističkim kapacitetima. Od 15. lipnja očekuje se još jedan niz odluka koje će ublažiti mjere i tada ćemo moći organizirati događanja skoro pa u normalnim uvjetima. Pozivam predstavnike udruga, suradnike i njihove ukućane da se cijepe jer jedino ako se procjepi dovoljan broj ljudi u Zagorju, bit će nam lakše organizirati naše manifestacije – rekao je župan Kolar.

Njegova zamjenica Jasna Petek napomenula je da je javni poziv bio otvoren od 29. siječnja do 28. veljače, a ukupna sredstva su s početnih 785.000 kuna, povećana na 827.000 kuna. Prijavitelj je mogao prijaviti dva programa odnosno dva projekta, najmanji iznos potpore koju je bilo moguće ostvariti je 3000, a najveći 25.000 kuna. Prihvatljivi prijavitelji bili su javne ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, javne ustanove koje obavljaju djelatnost u području znanosti, odgoja i obrazovanja, ali i JLS, turističke zajednice, vjerske zajednice i ostale fizičke osobe.

– Zaprimljene su 122 prijave, a nakon administrativne provjere u daljnju obradu išlo je 110 prijava. Kvalitativnu obradu svih prijava projekata i programa vršilo je Kulturno vijeće KZŽ koje je bodovalo određenim kriterijima sve pristigle prijave. U području obnove i zaštite nematerijalne i spomeničke baštine ukupno je potporu ostvarilo 15 programa i projekata, u vrijednosti 153.000 kuna, u području izdavačke djelatnosti 20 programa i projekata u iznosu 151.980 kuna, a u području manifestacija u kulturi, njih je 66 u ukupnoj vrijednosti 522.000 kuna – rekla je Petek.

Jaka potpora

U ime nositelja ovih potpora zahvalila je ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Božica Šarić, rekavši da vjeruje da će svi koji su dobili potporu znati cijeniti njezinu vrijednost.

– Naša županija uvijek je znala prepoznati naše potrebe, podupirati nas u tome i ne samo financijski već i ljudskom potporom, sve naše ideje, inovativne projekte koji su u svakom slučaju dobro došli za Krapinsko – zagorsku županiju. Uvjerena sam da će svi projekti biti realizirani onako kako su zamišljeni i unositi novu vrijednost Krapinsko – zagorskoj županiji – rekla je Šarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba