Ministar Beroš nakon sastanka Znanstvenog savjeta Vlade

“Ne treba dodatno pooštravati mjere, ali o relaksaciji treba pomno promišljati”

Objavljeno: 10.02.2021. zagorjeinternational

Znanstveni savjet Vlade je u srijedu poslijepodne održao sastanak, a nakon njezina završetka, novinarima se obratio ministar zdravstva Vili Beroš.

– Završili smo s raspravom o cjepivu. Važno je cijepiti se. Stav znanstvenika je unison i svi naglašavaju da se treba cijepiti onim cjepivom koje je prisutno, s time da su tri cjepiva koja su u Hrvatskoj sigurna i sprečavaju teže oblike bolesti, hospitalizacije, smrti. Kako bude rastao postotak procijepljenosti smanjit će širenje epidemije – rekao je Beroš.

Novinari su ga pitali što će biti s mjerama nakon 15. veljače i hoće li možda doći do pooštravanja s obzirom na to da je u Hrvatskoj otkriven i britanski soj virusa.

– Jednoznačnog odgovora nema. Analizirali smo nasumične uzorke pacijenata koji su ranije bili pozitivni i bolesni, od 20. siječnja, a nema značajnijeg širenja epidemije trenutno, to bi mogla biti dobra vijest. U svakom slučaju, odluke ćemo temeljiti na epidemiološkim podacima, struci, donosit ćemo ih, kako je to i premijer istaknuo u razgovoru sa znanstvenicima, oprezno i zdravorazumski. Mislim da smo svi suglasni da ne treba dodatno pooštravati mjere, ali o relaksaciji treba pomno promišljati. Donijet ćemo odluke koje će se temeljiti na situaciji sljedećih dana – objasnio je Beroš.

EU je ostala bez dijela doza cjepiva. Ursula von der Leyen se zbog toga i ispričala. Beroša su novinari upitali kakva je bila komunikacija.

– Pročitao sam njezinu izjavu i ispriku. Rekla je i što EK kani napraviti. Naša nastojanja temeljila su se na Europskoj komisiji u nabavi cjepiva. Još u rujnu smo razgovarali o ugovorima. Tada se činilo da će oxfordsko cjepivo prvo dočekati svjetlo dana, ali oni su imali probleme koje nitko nije mogao predvidjeti. EK i mi smo se nastojali prilagoditi i dogovoriti doze. Da su proizvođači poštovali uvjete dogovora, bilo bi bolje, ali i oni su mogli imati probleme u proizvodnji. Sada je to iza nas i trebalo bi biti bolje u budućnosti – kazao je Beroš.

Na pitanje o cijepljenju preko reda, Beroš je kazao da cijepljenje preko reda osuđuje i da cjepivo treba osigurati najugroženijima.

– Ako cijepljenje ide preko reda, to nije u velikoj mjeri. Jutros sam osudio to. Ako se i događalo, mislim da nije ugrozilo program cijepljenja – odgovorio je Beroš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba