Članice i članovi HNS-a pružili podršku žrtvama seksualnog nasilja koje su prošlog tjedna istupile u javnost

Karolina Juzbašić: HNS daje punu podršku inicijativi razotkrivanja zlostavljača i traženju učinkovitijih zakonskih rješenja

Objavljeno: 03.02.2021. zagorjeinternational

– Nulta stopa tolerancije prema nasilju nad ženama mora biti prioritet i platforma koja nema alternativu, stoga Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati i Ženska incijativa HNS-a daju punu podršku inicijativi razotkrivanja zlostavljača i traženju učinkovitijih zakonskih rješenja – poručila je potpredsjednica HNS i predsjednica Ženske inicijative HNS-a Karolina Juzbašić, slijedom brojnih traumatičnih iskustava o kojima su u javnom prostoru proteklih dana svjedočile žene, a vezana su uz seksualno uznemiravanje.  

Juzbašić ističe kako žrtve seksualnog nasilja tu duboku fizičku i emocionalnu traumu vrlo različito podnesu.

– Napadnuta je bit ljudskog bića žene i svaka na svoj način nosi trag i posljedice te traume. Svaka žena na nju reagira na samo njoj podnošljiv i prihvatljiv način. Ako se tome doda nepovjerenje javnosti u institucije, beskrajno dug tijek sudskih sporova, nedovoljne edukacije sutkinja i sudaca, viktimizacija žrtve i od strane javnosti, jasno je zašto se seksualno nasilje teško dokazuje, rijetko prijavljuje i neprimjereno sankcionira – naglašava Karolina Juzbašić.

Dodaje kako je važno kroz obrazovni sustav prevenirati pojavu nasilja – Kako bi spriječili da žrtva seksualnog nasilja postane žrtva institucionalnog nasilja, nužno je razraditi Kazneni zakon. Također, ubrzati procesuiranje kaznenog djela, a trajanje suđenja skratiti. Istovremeno povećati broj žena na pozicijama gdje se donose odluke i time smanjiti utjecaj muške dominacije na pozicijama moći. Osnovati povjerenstva po tvrtkama i ustanovama kojima se mogu predati prijave o seksualnom, rodnom i psihičkom uznemiravanju. Također je važno kroz obrazovni sustav prevenirati pojavu nasilja na osnovi spola i to učenjem o rodnoj ravnopravnosti od najranije dobi. Nužno je u 21. stoljeću podučavati seksualni i građanski odgoj u školama – poručuje Karolina Juzbašić te ističe kako je važno početi vjerovati ženama i da institucije društva moraju početi činiti više za zaštitu žrtava nasilja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba