Treće cjepivo u borbi protiv epidemije koronavirusa

Za tržište EU odobreno je cjepivo AstraZeneca

Objavljeno: 29.01.2021. zagorjeinternational

EMA je odobrila cjepivo AstraZenece za korištenje u Europskoj uniji. Njime će se cijepiti i stariji od 65 godina. Hrvatska je naručila 2,7 milijuna doza cjepiva AstraZenece, više nego svih ostalih cjepiva drugih kompanija. Ovo je treće cjepivo u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Već ranije odobrena su cjepiva Pfizera i Moderne. Ta su cjepiva, prema rezultatima testiranja, imala učinkovitost veću od 95 posto. AstraZenecino cjepivo je manje učinkovito, ali je znatno jeftinije jer se proizvođač obvezao da u određenom roku neće zarađivati na cjepivu. Daje se u dvije doze.

Njemačka je odlučila cjepivo AstraZenece koristiti samo za osobe mlađe od 65 godina jer tamošnje stručne službe smatraju kako nema dovoljno dokaza da je učinkovito i za starije od 65 godina.

I prije odobrenja cjepiva EU je ušla u ozbiljan verbalni sukob s AstraZenecom. Ta je kompanija najavila da će dostaviti znatno manju količinu od dogovorene prema ugovoru. EU smatra to neprihvatljivim i u izravnim kontaktima s kompanijom pokušava je primorati da dostavi dogovoreni broj doza u dogovorenom roku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba