Izgradit će se dva tunela i tri vijadukta

PROJEKT OD 70 MILIJUNA EURA: Dionica autoceste Đurmanec – Macelj nakon 15 godina će dobiti puni profil

Objavljeno: 07.01.2021. zagorjeinternational

Dionica autoceste Đurmance – Macelj, dugačka 3,7 kilometara, napokon će dobiti puni profil. Projekt vrijedan 70 milijuna eura financirat će se iz EU Fonda za oporavak, potvrdio je za portal Ni Zagorje Malo Ivica Mlinarević iz Ministarstva prometa, član Uprave tvrtke Autocesta Zagreb – Macelj.
Istaknuo je da je samo pitanje dana kada će biti odobrena lokacijska dozvola, nakon koje će ubrzo biti izdana i građevna.
Podsjetimo, tim dijelom autoceste već se 15. godinu vozi jednim kolničkim trakom, pa se u ljetnoj sezoni stvaraju velike gužve, a postoji i sigurnosni problem.
– Ovo je prva konkretna intervencija nakon 14 godina. Projektna dokumentacija je gotova, sada čekamo i službeno odobrenje financiranja iz EU Fonda za oporavak i krećemo s raspisivanjem natječaja za izvođače radova – pojasnio je Mlinarević za spomenuti portal.

Lokalna operativa

Nositelj projekta i investitor je Ministarstvo prometa, a AZM je provoditelj. Ne radi se samo o izgradnji punog profila, već će se graditi na cijeloj dionici dugačkoj 60 kilometara, od zagrebačkog prstena do slovenske granice.
– Tri su projekta za koja smo aplicirali. Prvi je dionica Đurmanec – Macelj, koja uključuje proširenje dijela autoceste u puni profil, izgradnju dva tunela i tri vijadukta. Drugi projekt je izgradnja bukobrana na dionici od Jankomira do Krapine, a treći promjena svih žarulja koje će zamijeniti LED rasvjeta – otkrio je Mlinarević.
Dograđenih 3,7 kilometara autoceste imat će dva tunela, Sveta tri kralja i Brezovica, te vijadukte Šum, Puhi i Ravninščica. Tunel Sveta tri kralja bit će dugačak 1740 metara, a Brezovica 590. Zbog kompleksnosti, projekt bi mogao trajati do maksimalno 30 mjeseci, a tom roku trebala bi biti gotova preostala dva projekta – bukobrani i LED rasvjeta.
Autocesta Zagreb – Macelj iznimno je važna europska prometnica, a dogradnja punog profila iznimno je važna za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor.
Izvođaču radova bit će uvjetovano da 25 do 35 posto radova izvodi lokalna operativa.

100 milijuna eura

– Bit će tu posla za zagorske geodete, građevinarce, obrtnike s radnim strojevima… Osim toga, od radova će profitirati ugostitelji, smještajni kapacitet, trgovine. Zagorje će profitirati uz ove projekte – rekao je član Uprave AZM-a Ivica Mlinarević.
Saborski zastupnik Žarko Tušek podsjetio je da će se ovaj projekt realizirati zahvaljujući odluci Vlade donesenoj na sjednici održanoj u Krapini 2019. godine.

– Vjerujem da će na tom velikom projektu biti puno posla i za domaću građevinsku operativu, o čemu će se posebno voditi briga – rekao je Tušek.
Sva tri paketa iz EU Fonda za obnovu, piše Ni Zagorje Malo, vrijedna su oko 100 milijuna eura. Najskuplja je izgradnja punog profila, oko 70 milijuna, ugradnja bukobrana stajat će oko 25 milijuna, a kompletna izmjena rasvjete oko pet milijuna eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba