PREMIJER IZRAZIO SUĆUT OBITELJIMA POGINULIH I UPOZORIO NA LAŽNE RAČUNE ZA UPLATU POMOĆI

Vlada 2. siječnja proglasila Danom žalosti, za posljedice potresa daje 100 mil. kuna

Objavljeno: 30.12.2020. zagorjeinternational

Sjednica Vlade u srijedu je počela minutom šutnje za stradale u potresu koji je u utorak pogodio Sisačko-moslovačku županiju. Jednoglasnom odlukom 2. siječnja proglašen je Danom žalosti.

– Izražavamo sućut obiteljima poginulih, onima koji su ranjeni. Poginula je djevojčica u Petrinji, petero naših sugrađana u Majskim Poljanama i jedan gospodin u Lekeniku. Ozlijeđeno je 26 osoba. Ruševine se pretražuju – kazao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Zahvalio je svima koji pomažu te apelirao na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera te upozorio građane da budu oprezni jer su se navodno pojavili i neki lažni računi za uplatu pomoći.

Nakon sjednice premijer će se sastati s povjerenikom Povjerenikom EK za krizne situacije Janezom Lenarčičem koji će s ministrom Božinovićem, ministricom Tramišak i Dubravkom Šuicom posjetiti Sisačko-moslavačku županiju. Dodao je kako će se poslijepodne- održati telefonska sjednica Vlade na kojoj će se donijeti odluka o preraspodjeli sredstava koja se odnose na zdravstvo, budući ističe rok za korištenje oko 600 neiskorištenih milijuna kuna.

Vlada je odlučila da se iz proračunske zalihe odobri 100 miiljuna kuna za ublažavanje i uklanjanje posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sredstva će biti raspoređena u koordinaciji s Ministarstvom graditeljstva i financija.

– Ovo je samo prvi korak. Računamo i na sredstva iz EU-a, poglavito Fonda solidarnosti. Već jučer su se javile brojne etablirane međunarodne institucije i uz izraze sućuti iskazale spremnost na pomoć – rekao je ministar financija Zdravko Marić, prenosi HRT.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba