Vlč. Dragutin osmislio "crkvu na kotačima"

Mise prate iz autobusa parkiranih uz kapelicu jer u crkvi ne smije biti više od 25 vjernika

Objavljeno: 21.12.2020. zagorjeinternational

Svećenik Dragutin Goričanec je uz kapelicu sv. Josipa u Župi Uzvišenja Svetog Križa Završje kraj Karlovca poredao autobuse Udruge Job te pozvao župljane da dođu na misu, bez straha da će biti odbijeni zbog ograničenja broja posjetitelja na 25. Jer u “crkvi na kotačima”, kako on te autobuse od milja naziva, ima, uz poštivanje epidemioloških mjera, dovoljno mjesta za sve koji se žele pomoliti.

Svetu pričest župnik dijeli i u autobusima, koji su dobro ozvučeni i grijani. Uz to, imaju i jednu prednost, šali se župnik – sjedala su mekanija od crkvenih klupa. Svete mise zornice su svakim danom osim nedjelje u 6 ujutro, a nedjeljna misa u 11 sati, sve u kapeli, odnosno u “crkvi na kotačima”.

Vlč. Dragutin Goričanec inače je povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama.

FOTO: Facebook / Župa Završje

– Budući da smo imali iskustva s time da u našim autobusima slavimo svetu misu kada vjernici u invalidskim kolicima ne mogu u neku klasičnu crkvu, onda mi je sasvim normalno i po molitvi palo na pamet da možemo ovdje te autobuse parkirati i da u njih može stati određeni broj vjernika. U njima se mogu zagrijati, mogu slušati misu i gledati je na monitorima u autobusima koji su spojeni na kameru u kapelici, koju mi je postavio jedan župljanin. Tako vjernici mogu biti opskrbljeni duhovno, što smatram da je jako važno da se potrudimo, budući da su vremena takva kakva jesu. Uvjeren sam da ako neki ljudi ne bi imali duhovnu skrb, završili bi na psihijatriji, a ovako se, hvala Bogu, mogu nositi s time – kazao je vlč. Goričanec za portal 24 sata.

Dodaje da oko kapelice imaju pripremljenih pet autobusa, još je jedan autobus dugačak 18 metara u rezervi i još je jedan u Zagrebu, no u njega je, nažalost, provaljeno. Od početka pandemije koronavirusa na misama je, kaže, bilo manje ljudi, no od kada su čuli za ovu mogućnost, njihov broj se povećava.

– Zasad je ovaj broj autobusa dovoljan. Kada bismo koristili sve autobuse koje imamo na raspolaganju, na misi bi odjednom moglo biti 213 osoba, a da ne kršimo pravila. Prošle nedjelje smo koristili jedan autobus, ove nedjelje dva, a da nije ova mjera donesena za Badnjak i Božić, vjerojatno bi svi autobusi bili puni. No, kako imamo jako veliku župnu crkvu, za Badnjak i Božić će se sveta misa moći slaviti u njoj. Vjernicima je drago da se pronašlo rješenje, odlučuju doći jer znaju da ima mjesta i da se poštuju sve mjere – kaže svećenik.

Zaključuje i da, ukoliko bude potrebe, u pripremi ima i drugo rješenje – ispred kapelice može parkirati kombi u kojeg bi postavio oltar i služio misu na otvorenom.

FOTO: Facebook / Župa Završje

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba