Društvo multiple skleroze KZŽ provodi hvalevrijedan projekt “Neovisno življenje uz osobnog asistenta“

NEZAPOSLENI STE? ODVAŽITE SE JER OVO JE VIŠE OD POSLA: Postanite osobni asistent i promijenite život osobe s invaliditetom

Objavljeno: 20.12.2020. zagorjeinternational

Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije, sa sjedištem u Zaboku, provodi program “Neovisno življenje uz osobnog asistenta“. Program je vrijedan 392.763 kune, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Provodi se od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2021. godine. Voditeljica je Svjetlana Pripeljaš.

Kroz program je, pružanjem usluge osobne asistencije, unaprijeđena kvaliteta života osoba oboljelih od multiple skleroze s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u zajednici, omogućena im je socijalna uključenost te ostvarivanje ljudskih prava i dostojanstva. Programom se također osiguralo neovisno planiranje života i život u zajednici osobama oboljelima od multiple skleroze. Program ima značajnu ulogu u procesu deinstitucionalizacije jer je osoba sigurna da ima podršku u lokalnoj zajednici koju treba.

– Ono što nam predstavlja veliki problem prilikom provedbe programa, jest to što nikako ne možemo pronaći osobe koje bi radile kao osobni asistenti na određenim područjima. Svakodnevno imamo otvorene natječaje za zapošljavanje za neka područja, poput Kraljevca na Sutli, ali dogodi se da ne zaprimimo ni jednu jedinu zamolbu za zapošljavanje ili osobe koje se jave i pristanu na rad, ubrzo odustanu. Naša županija je županija koja nema prilagođen javni prijevoz od mjesta do mjesta pa to predstavlja veliki problem kod zapošljavanja jer nezaposlene osobe nemaju kako doći do posla. Ono što je isto tako veliki problem, jest nepostojanje javnog prijevoza koji bi bio prilagođen osobama s invaliditetom, pa svaki naš zaposlenik mora imati na raspolaganju osobni automobil kako bi što kvalitetnije obavljao uslugu osobne asistencije – pratnja kod raznih odlazaka kod liječnika, odlazak na razna društvena događanja i slično, što i jest bitno kod pružanja usluge, da korisnici postanu aktivni članovi lokalne zajednice. Navedeni problemi negativno djeluju na ciljeve programa, ali, nažalost, to je dio na koji mi kao organizacija koja posreduje između korisnika i pružatelja usluge, ne možemo utjecati – kažu iz Društva multiple skleroze KZŽ, te dodaju kako ovim programom promiču filozofiju neovisnog življenja, koja u prvi plan stavlja sposobnosti osoba s invaliditetom, a smanjuje ovisnost osoba s multiplom sklerozom o drugim osobama, omogućujući im aktivniji život i svakodnevno sudjelovanje u zajednici.

Ukoliko ste zainteresirani za rad, nazovite na broj telefona +385 49 221 973, svakim radnim danom od 7 do 15 sati ili se javite putem e-maila [email protected]. Osobni asistent je osoba koja osobi s invaliditetom pruža osobnu, potpuno individualiziranu podršku. Osobna asistencija podrazumijeva mogućnost osoba s invaliditetom da kompenziraju svoj invaliditet kroz delegiranje zadataka svom osobnom asistentu. Osobni asistent predstavlja “ruke“ koje pomažu pri hranjenju, kupanju i presvlačenju, “glas“ koji pomaže u komunikaciji ili “noge“ i “oči“ za veću i bržu mobilnost.

Sadržaj publikacije isključila je odgovornost Društva multiple skleroze KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba