PROŠLE GODINE PETARDE SU OZLIJEDILE OSMERO DJECE: Na području PU krapinsko – zagorske od 15. prosinca do 10 siječnja 2021. godine provodi se akcija "Mir i dobro"

APEL POLICIJE: Dragi odrasli, uvijek budite uzor djeci, jer ona petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite

Objavljeno: 17.12.2020. zagorjeinternational

S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave krapinsko – zagorske, od 15. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. godine provodi se operativna akcija “Mir i dobro”.
Cilj akcije je upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana.

Ukupno 14 osoba

– Upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, kao i na zakonom propisan način prodaje pirotehničkih sredstava, a sve sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja. Posebno upozoravamo roditelje kako je nužno da, i kod uporabe pirotehničkih kategorije F1 koja se mogu prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godina, ne dozvole da djeca istu koriste bez nadzora njih ili odrasle osobe, odnosno da istu ne upotrebljavaju na način na koji bi mogli ugroziti svoje zdravlje i zdravlje drugih osoba – apeliraju iz MUP-a.
Prošle godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih dvoje teško. Osim što nisu bezazlena za ljude, pirotehnička sredstva plaše i negativno utječu na životinje, što bi se novim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja moglo promijeniti.

Dodaju kako je Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

– Roditelji, vodite računa o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece. Osim toga, Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je da će fizička osoba mlađa od 18 godina koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, zatim fizička osoba koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2.siječnja do 26. prosinca ili uporabljuje pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, odnosno na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća do 15 tisuća kuna – upozoravaju iz MUP-a.
Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama, te na kioscima tijekom cijele godine, osobama starijima od 14 godina. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji, samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina. Pirotehnička sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava zabranjena je u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Zagorska policija

– Dragi odrasli, posebice sada, u doba pandemije uzrokovane virusom COVID – 19, tijekom nadolazećih blagdana, budite razboriti i odgovorni. Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati. Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć. U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava, obvezno proučite upute o načinu rukovanja njima, uz striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti. Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća. Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju. Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite. Želimo da Vam blagdani proteknu u zdravom i sigurnom okruženju – poručuju i policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske te vam svima žele mir i dobro!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba