SANIRA SE KLIZIŠTE U VOJNOVCU LOBORSKOM

INVESTICIJA OD GOTOVO MILIJUN KUNA: “Ovo nam je glavna cesta, poveznica sa svim drugim dijelovima županije, a njome je bilo gotovo nemoguće prometovati“

Objavljeno: 04.12.2020. Jelena Jazbec

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec, župan Željko Kolar i načelnica Lobora Ljubica Jembrih obišli su radove na sanaciji klizišta u Vojnovcu Loborskom.

– Ovo je šesto klizište ove godine koje saniramo u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom i Hrvatskim vodama, kojima zahvaljujem na financijskoj pomoći i suradnji. Ovdje se radi o dugogodišnjem klizištu koje je značajno utjecalo na sigurno odvijanje prometa na županijskoj cesti na relaciji središte Lobora – Vojnovec Loborski i dalje prema Petrovoj Gori i Mihovljanu. Mi smo izradili projektno – tehničku dokumentaciju, pokrenuli postupak izdavanja građevinske dozvole, proveli postupak javne nabave i sada smo u postupku izvođenja radova. Radove izvodi poduzeće Ciglenica d.o.o. iz Zaprešića., ukupna vrijednost projekta je nešto više od 992.800 kuna, od čega se 944 tisuće kuna odnosi na same radove, a 48 tisuća kuna na stručni nadzor. Radi se o obuhvatu od oko 192 metra, najzahtjevnija je izrada zida, AB potporne konstrukcije u dužini od 130 metara, na dubini od oko četiri metra. Uz njega, radimo i kanaliziranje oborinske odvodnje i drenažnih voda te nakon toga ide zamjena kolničke konstrukcije. Rok za završetak radova je 31. prosinca – otkrio je Sirovec.

Elementarna nepogoda

Načelnica Jembrih kaže kako su sretni što se rješava ovaj dugogodišnji problem na županijskoj cesti koji, nažalost, nije jedini.

– Općina Lobor je 2018. godine proglasila elementarnu nepogodu baš zbog klizišta, kojih imamo jako puno, i na općinskim nerazvrstanim cestama, na privatnim poljoprivrednim česticama, a isto tako na ovoj županijskoj cesti, koja je nama jedina i glavna cesta, poveznica sa svim drugim dijelovima naše županije. Ovdje je bilo nemoguće prometovati, Županijska uprava za ceste je prošle godine povukla samo jedan sloj da bi se prometovanje moglo nastaviti jer je već bilo upitno prometovanje školskog autobusa, ali i svih ostalih mještana. Tu je i klizište u Petrovoj Gori, također na županijskoj cesti, vjerujem da ćemo iduće godine doći na red u ŽUC-u i za sanaciju tog klizišta jer ako se to klizište ne riješi pravovremeno, postat će sve veći problem iz godine u godinu. U planu i programu za 2021. godinu imamo i sanaciju još jednog klizišta. Ove godine smo završili, u suradnji s Hrvatskim vodama, sanaciju klizišta kod mrtvačnice i nastavljamo dalje na području mjesnog odbora Vinipotok – Završje. Svake godine rješavamo po jedno klizište – otkrila je Jembrih.

2,5 milijuna kuna

Župan Kolar je istaknuo da je u sklopu sanacije klizišta u Vinipotoku, Petrovoj Gori i Vojnovcu Loborskom, u tri godine na područje općine Lobor došlo 2,5 milijuna kuna.

– Da nema ovakvih ogromnih zahvata, mi bismo ovu prilaznu županijsku cestu 2128, koja ide iz smjera Zlatara i Mača prema Loboru praktički već u ove tri godine kompletno asfaltirali i napravili novi nogostup. Ovako, sukladno sredstvima koja su nam na raspolaganju, svake godine napravimo po 400 – 500 metara, jer nam proračun ŽUC-a ne dopušta veće investicije. Nažalost, tu nismo završili, i u nastavku, tu u blizini, imamo još jedno klizište, koje već sada projektiramo i morat ćemo ga sanirati. Apeliram na Ministarstvo i Hrvatske ceste da sredstva koja nisu predviđena u proračunu za ovu godinu, a to je gubitak od devet milijuna kuna za naš ŽUC, da, kad se u lipnju vidi kako će se ispregovarati mehanizam za oporavak i otpornost, kad ćemo vidjeti kakve će posljedice donijeti ovaj djelomični lockdown, se ipak proanalizira ta situacija i vidi mogu li se omogućiti i dostaviti ta sredstva ŽUC-evima, kako bismo mogli provesti one nužne investicije i da osiguramo sigurnost prometa. Još uvijek razmišljamo i o kreditnom zaduženju od 20 milijuna kuna jer su kamate još uvijek izuzetno povoljne, kreditni rejting Republike Hrvatske je stabilan, jedino ne bih želio da se to pretvori u priču da to radimo zbog lokalnih izbora. Zato želim napraviti konsenzus s načelnicima i gradonačelnicima i vjerujem da ću ga postići – najavio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba