Zimska služba Varaždinske županije spremna za novu sezonu

BUDŽET 12 MILIJUNA KUNA: Za čišćenje snijega spremno 45 ekipa, osigurano je 4000 tona soli

Objavljeno: 10.11.2020. AB

U organizaciji Županijske uprave za ceste, u atriju Županijske palače održana je press konferencija na kojoj se upoznalo javnost i sve prisutne s planom održavanja kategoriziranih cesta na području Županije tijekom nadolazećeg zimskog perioda 2020./2021. godine.

Prisutne je na početku pozdravio zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin koji je zimskoj službi poželio što manje posla, a pritom je zahvalio svima onima koji svake godine za vrijeme zimskog razdoblja održavaju i čiste naše prometnice kako bi se promet mogao nesmetano odvijati.

940 kilometara

Press konferenciji su uz zamjenika župana nazočili i ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec kao i Robert Maltar, voditelj Službe policije, zatim Davor Bobičanec iz Poslovne jedinice Hrvatskih cesta, Mario Vdović iz tvrtke PZC te Zdravko Đurđek iz HAC-a. Prisutan je bio i predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a, ujedno i županijski vijećnik Krešimir Horvat.

– Želim istaknuti kako je zimska služba u potpunosti spremna. Sama  priprema je obavljena, i što se tiče lokalnih i županijskih cesta kojih imamo 940 km. Raspolažemo s ukupno 45 ekipa, sami radovi zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Poznato vam je da škole, bolnice i druge zdravstvene ustanove imaju prednost. I to je normalno. Osigurano je 4 tisuće tona soli, a sam budžet zimske službe iznosi 12 milijuna kuna s pdv-om – rekao je Tomislav Osonjački.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec je naglasio je kako 15. studenog, počinju vrijediti zimski uvjeti na cestama što podrazumijeva korištenje zimske opreme.

– Svi vozači moraju imati adekvatnu zimsku opremu. Stoga i sada apeliram na njih da se pripreme na vrijeme kako bi se izbjegle nepotrebne neugodnosti. Pod zimskim uvjetima smatramo stanje kada je kolnik prekriven snijegom ili kada imamo poledicu, a policija će vršiti nadzor u prometu. Sami uvjeti zimske vožnje nisu idealni, tako da treba voziti defenzivno što znači da treba  izbjegavati nagla kočenja, skretanja te treba voziti ispod brzina koje su dopuštene prometnim propisima. Uz to, kako je već rečeno važna je zimska oprema koja je obavezna od 15. studenog do 15. travnja sljedeće godine. Poručio bih vozačima neka poštuju prometne propise, obavezno neka nabave zimsku opremu jer ‘guma glavu čuva’, a samim time bit će i veća sigurnost u prometu – rekao je Danijel Posavec te dodao kako se pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema

– Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače dok autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima – zaključio je Posavec.

Mario Vdović iz tvrtke PZC je obavijestio prisutne kako su osigurana sva potrebna sredstva za rad zimske službe te kako su ceste podijeljene prema tri prioriteta te će se  sve održavati sukladno planovima Zimske službe.

– Spremni smo za početak rada, hangari soli su puni tako da neke veće probleme u odvijanju prometa ne očekujemo – ističe Vdović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba