DANAS 14 NOVOOBOLJELIH U KZŽ, VJEROJATNO ĆE IH BITI JOŠ: Županijski stožer do petka neće predložiti nove mjere

KORONA U SBKT-u: Nakon tri pacijenta, COVID pozitivna još tri djelatnika i dvije pacijentice, u samoizolaciji 34 djelatnika

Objavljeno: 07.10.2020. zagorjeinternational

Stožer civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije u Krapini je održao sastanak, a nakon toga i press konferenciju na kojoj je načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo kako je od jučer pristiglo još 14 pozitivnih nalaza na COVID-19, ali taj broj nije konačan za danas.

– Sedam je novih, a sedam su kontakti već oboljelih. Bez ovih spomenutih 14 novih slučajeva, ukupno je na području županije 166 aktivnih slučajeva – rekao je načelnik Stožera.
Novinare je zanimalo kakvo je stanje u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, s obzirom na to da je u ponedjeljak stiglo priopćenje da su zaražena tri pacijenta. Naime, bolnica je tijekom vikenda obaviještena da je pacijent koji je hitno premješten s odjela ortopedske rehabilitacije SBKT-a u suradnu ustanovu zbog komplikacija vezanih uz osnovnu bolest, pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

Svi asimptomatski

– Pacijent je bio asimptomatski, prošao je našu trijažu, mi svim pacijentima redovito dva puta dnevno mjerimo temperaturu. Hitno smo u nedjelju ujutro testirali pacijente koji su s njime bili u sobi i došla su nam dva pozitivna nalaza, stoga smo odmah zatvorili cijeli taj odjel. Testirali smo i sve ostale pacijente i djelatnike. Rezultati su pokazali da imamo još dvije pozitivne pacijentice, koje ćemo, nadam se, danas prebaciti na akutno liječenje, te imamo tri pozitivna zdravstvena djelatnika. Inače, ukupno su u samoizolaciji 34 djelatnika, svi ostali odjeli normalno rade, a odgođeni su jedino prijemi na ortopedsku rehabilitaciju. Od subote navečer u kontaktu smo s epidemiološkom službom, dakle, testirali smo sve koji su bili u bilo kakvom kontaktu, a još čekamo nalaze za pet djelatnika – otkrila je ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić.
Što se tiče nedostatka radna snage zbog velikog broja djelatnika u samoizolaciji, rekla je kako će se za sada snaći, a vjeruje i da će kolege iz drugih županijskih ustanova rado pomoći ukoliko to bude potrebno.
Otkrila je i kako protječe briga za dvije COVID pozitivne pacijente koje još uvijek borave u SBKT-u.

– Dobra strana je da pacijentice nemaju nikakvih jasnih znakova infekcija pa ne zahtijevaju bolničko liječenje. Zajedno su u sobi, a medicinsko osoblje koje ih obilazi koristi punu opremu – rekla je Žnidarić.

Dva žarišta

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Marina Stanković Gjuretek istaknula je kako je zadnjih dana broj oboljelih na području županije nešto veći jer su tu prisutna dva žarišta, tekstilna poduzeća Krateks i Kotka, odakle se još uvijek generiraju novooboljeli.

– Tamo gdje se mjere provode, čak i kada se pojave sporadični slučajevi, tu se situacija detektira na vrijeme, pravovremeno se reagira, stavi pod nadzor i zaustavi. Međutim, postoje i suprotni slučajevi. Zato se na neki način stalno ponavlja isto. O nama ovisi hoćemo li se držati mjera, nositi maske, držati distancu i sve ono što već znamo nekoliko mjeseci – istaknula je epidemiologinja.
Načelnik Ferek – Jambrek se malo detaljnije osvrnuo na brojke u KZŽ, koje nisu baš dobre.

– U drugom valu do sada je bilo ukupno 360 pozitivnih, točnije, u prosjeku četiri osobe po danu, dok je u prvom valu prosjek bio osoba i pol po danu, odnosno, ukupno 138 oboljelih. To je ukupno 498 oboljelih na razini županije, po čemu smo u samom vrhu na razini Hrvatske. Trenutno je u županiji 166 pozitivnih na 100 tisuća stanovnika, dok je prosjek na razini države 1580 na 4,5 milijuna, što znači da je prosjek oboljelih u Krapinsko – zagorskoj županiji mnogo veći nego na razini države – pojasnio je Ferek – Jambrek, dodavši kako su ipak na sastanku odlučili da će pričekati s predlaganjem novih mjera.

– S obzirom na to da imamo najavu da će danas ili sutra Nacionalni stožer donijeti neke nove mjere, mi ćemo pričekati petak, pa ćemo tada Nacionalnom stožeru predložiti nove mjere, kao i produženje onih postojećih, koje istječu 10. listopada – zaključio je načelnik Stožera. (ab, jj)

Press konferenciju Stožera civilne zaštite pogledajte ovdje:

KRAPINA: Konferencija za medije Županijskog stožera civilne zaštite

Objavljuje Zagorje International u Srijeda, 7. listopada 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba