NOVO NORMALNO - ZAGORSKI UČENICI VRAĆAJU SE U ŠKOLSKE KLUPE

“Izazovi uzrokovani COVID-om 19 nisu nepremostivi i ne smiju učenicima, osobito prvašićima, pokvariti veselje druženja i učenja”

Objavljeno: 07.09.2020. JJ

Prvi je dan nove školske godine, koja je započela u uvjetima epidemije koronavirusa. U Krapinsko – zagorskoj županiji ove je školske godine ukupno 13.685 učenika, od čega njih 9369 u osnovnim i 4316 u srednjim školama.
Povodom povratka u školske klupe, prigodnu im je poruku uputila predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki.

Bezbrižni i nasmijani

– Danas tisuće učenika, učitelja i profesora u našem “najljepšem frtalju svijeta”, Krapinsko – zagorskoj županiji, ulaze u novu školsku godinu. Ova školska godina bit će drukčija i zahtjevnija, s izazovima uzrokovanima COVID-om 19 koji nisu nepremostivi i ne smiju učenicima, osobito našim prvašićima, pokvariti veselje druženja i učenja. Sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, osnivači škola, same škole te profesori, učitelji i svi ostali školski djelatnici poduzeli su sve mjere da djeca u školi prvenstveno budu sigurna, a potom i da škole ispune svoju odgojno – obrazovnu ulogu te da naši najmlađi na nastavu dolaze bezbrižni i nasmijani, a odlaze sretni, s usvojenim novim znanjima i korisnim iskustvima. Praćenje epidemioloških uputa, održavanje distance i redovita dezinfekcija postat će nova normalnost koja će se kombinirati s učenjem i poučavanjem, dječjom zaigranošću i ovog puta opreznijom igrom. Prvašićima, osnovnoškolcima, srednjoškolcima te učiteljima, profesorima i svima zaposlenima u školama želim sretan početak nastave. I za kraj poruka prvašićima: vaši učitelji i roditelji, djedovi i bake čine sve kako bi vam olakšali prilagodbu na početak nastave. Slušajte njihove upute, družite se i marljivo učite te vjerujte nama “mrvicu” starijima kako ćete u školi stvoriti niz uspomena kojih ćete se s veseljem sjećati tijekom čitavog života – poručila je Hubicki.

Obraćanje predsjednika

Podsjetimo, gotovo sve zagorske škole, njih 28, odabrale su A model nastave, što znači, klasičan oblik nastave “licem u lice”, dok će četiri osnovne škole (OŠ Đure Prejca, Desinić, OŠ Konjščina, OŠ Antuna Mihanovića, Petrovsko i OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, Zabok) kombiniramo provoditi modele A i B, ovisno o specifičnim uvjetima u pojedinim razredima ili u nastavi pojedinih predmeta.
OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora se prvotno opredijelila za model A, no zbog jednog COVID pozitivnog djelatnika, ipak će od 7. do 18. rujna za učenike i učitelje u toj školi na snazi biti model C, dakle, nastava na daljinu.
Model A odabrale su i srednje škole Konjščina, Zabok, Zlatar i Pregrada, zatim zabočka Gimnazija Antuna Gustava Matoša i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. U srednjim školama Bedekovčina i Krapina nastava će se odvijati prema modelu B, dok će SŠ Oroslavje kombinirati modele A i B.
Hrvatskim učenicima putem video poruke na svojoj Facebook stranici obratio se i predsjednik RH Zoran Milanović, koji je istaknuo kako je jako važno da se djeca vraćaju u školske klupe jer je “fizički boravak u školama nezamjenjiv način obrazovanja i uz svu prednost tehnologije i sve što ona pruža, ostaje jedini način cjelovitog formiranja djece i mladih.”

https://www.facebook.com/ZoranMilanovic/videos/263161151339468

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba