OPET ZVONI KAJ: Uz maestralan nastup sopranistice Danijele Pintarić, otvoren je 55. Tjedan kajkavske kulture u Krapini

KAJKAVCI ZA SVAKU POHVALU: “Krapina je savršen primjer duboke empatije prema svojoj tradiciji”

Objavljeno: 06.09.2020. zagorjeinternational

U nedjelju je u dvorištu Gradske galerije Krapina, uz prigodan glazbeni program Danijele Pintarić, otvoren 55. Tjedan kajkavske kulture u Krapini. Usprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, svečano otvorenje krapinskog festivala, a prije toga i izložbe “55 let zvoni nam kaj” privuklo je posjetitelje. 

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović osvrnuo se na protekle festivalske godine i istaknuo da se tradicija mora nastaviti usprkos epidemiji i nedostatku veselog žamora s dječjeg korza koji se inače održavao nedjeljom poslijepodne. 

– Imat ćemo niz programa u organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, razne recitale i izložbe. Krapinski festival je posljednjih nekoliko godina narastao, dolazio nam je sve veći broj posjetitelja, no tih događanja diljem grada, koji su privlačili najviše ljudi, nažalost ove godine neće biti. No, mi čvrsto vjerujemo da ćemo to moći i iduće godine nastaviti, zajedno s tradicijom koja se uvijek mora nastaviti i koju ove godine nismo prekinuli – rekao je gradonačelnik. 

Spoj suvremenosti i tradicije 

Pomoćnik ministrice kulture i medija, Davor Trupković, po prvi puta je posjetio Tjedan kajkavske popevke, no naglašava kako je Ministarstvo kulture i medija uvijek pratilo i nastojalo pomoći svim događanjima koja imaju duboku empatiju prema svojoj tradiciji, a Krapina je savršen primjer. 

Kao saborski zastupnik, a i kao autor skladbi u posljednjih nekoliko godina, Žarko Tušek, izjavio da je poput svih Zagoraca, u ovo posebno vrijeme, počašćen početkom još jednog Festivala kajkavskih popevki. 

– Kajkavski jezik nas sve spaja, no koronavirus nas ograničava. Usprkos situaciji, vjerujem da ćemo imati divne večeri u Krapini – rekao je Tušek, koji će i ove godine predstaviti jednu svoju skladbu slušateljima na Festivalu kajkavskih popevki. 

Izložba dječjih likovnih radova 

– Godina je specifična, a bit će i ovogodišnji festival – najavio je Siniša Leopold, umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki posljednjih desetak godina. 

– Ove godine ćete imati priliku čuti popevke isprepletene sa suvremenim izričajima kojima smo okruženi svakodnevno. Čut ćete popevke koje koketiraju s pop glazbom, ponekad i jazzom, a što se izvođača tiče, bit će mješavina mladih koji će nastupiti po prvi puta na krapinskoj pozornici, poput Scifidelity Orchestra te zvijezda i diva poput Tereze Kesovije, Mire Ungara i Gabi Novak koji su obilježili mnogobrojne festivale – rekao je Leopold i naglasio da uvježbavanje glazbenih izvedbi bilo zbog epidemioloških uvjeta “poprilično teško“. 

– Prave probe su, doduše, tek pred nama. Držat ćemo se mjera i svih propisa. Teško je jer smo mi svi bili jedno do drugog pri sviranju i pjevanju. To će biti izazov, no vjerujem da će dobra glazba i zabava biti osigurani  – izjavio je umjetnički ravnatelj Leopold. 

https://www.facebook.com/zagorjeinternational.hr/videos/317861092798537

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar otvorio je i izložbu dječjih likovnih radova pred Festivalskoj dvorani Grada Krapine. 

– 55 godina za redom radimo na očuvanju kaja, tople riječi koju živimo svaki dan, a lijepo je vidjeti da i buduće generacije ovim literarnim i likovnim radovima doprinose kajkavštini  i tradiciji – rekao je Kolar.  (Lovro Belošević) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba