Zbog epidemiološke situacije, ove godine samo beskontaktni sportovi

NEOBIČNE OKOLNOSTI, ALI RADOSNA DJECA: Završile XIX. Aquae Vivae sportske igre učenika

Objavljeno: 07.07.2020. admin

Ispred Vodenog parka “Aquae Vivae” u Krapinskim Toplicama, u utorak je održano službeno zatvaranje XIX. Aquae Vivae sportskih igara učenika, gdje se okupio veliki broj mladih s područja Krapinsko – zagorske županije koji su se natjecali u finalu raznih sportova, poput malog nogometa, odbojke na pijesku te biciklizma. Iako zbog epidemiološke situacije u oskudnijem izdanju nego prošlih godina, sportske igre učenika uvijek su važna dječja manifestacija za KZŽ, rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek.

– Već duži niz godina imamo završnicu sportskih igara učenika ovdje u Krapinskim Toplicama. To je jedna lijepa manifestacija kojom promoviramo zdrav stil života i sport, što je izuzetno važno za naše mlade. Ove godine igre su se održale u nešto manjem obimu. Naime, igara je bilo manje, sportovi beskontaktni, u skladu s epidemiološkim mjerama. Jako nas veseli što se ipak okupio veći broj učenika i učenica te što su prigrlili ovu manifestaciju kao svoju i što joj se oni sami vesele – rekla je Petek.

Zamjenica župana zahvalila je organizatorima, Društvu sportskih igara učenika, te naglasila da KZŽ već dugi niz godina sve sportske manifestacije pomno prati i podržava.

Epidemiološke mjere

Nenad Sikirica, predsjednik Društva sportskih igara učenika KZŽ, naglasio je da je bilo izuzetno teško tijekom ove pandemije organizirati jedan ovakav događaj.

– Mi smo krenuli s organizacijom u jesen, tijekom rujna i listopada prethodne godine i krenuli smo u organizaciju identično kao i svake godine. Odradili smo zimski dio koji se održava tijekom zimskih praznika, no u ožujku i travnju smo imali poprilično puno problema, pa smo čak u jednom trenutku razmišljali o odgađanju. Međutim, uspjeli smo sve što smo htjeli napraviti – izjavio je Sikirica.

Naglasio je da su ove godine igre bile malo drugačije zbog dužeg trajanja školske nastave.

– Mi imamo običaj organizirati sportske igre učenika oko 15. lipnja, kada završi nastava i kada se učenicima pojavi višak slobodnog vremena. Ove godine smo, nažalost, imali premalo vremena za natjecanja u pet centara, međutim, završnica u Toplicama je bila korektna. Obično vodimo između 450 i 500 djece tri dana ovdje na finale, no ove godine ih je bilo 350 jer smo izbacili jako kontaktne sportove, poput rukometa i košarke. Sve ostalo je prošlo u najboljem redu i moram reći da se vidi da je djeci ovo izrazito bitno – zaključio je Sikirica.

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić rekao je da mu je izuzetno drago da su Krapinske Toplice domaćin jednog takvog natjecanja i da je još jednom potvrđena lijepa suradnja javnog i privatnog sektora na projektu koji je vezan uz promicanje kretanja i promicanje zdravlja.

– Krapinske Toplice su poznate po tome da su centar zdravlja, no također su poznate i kao centar u kojem je dostupna sportašima sva moguća podrška – zaključio je Svažić.

Na svečanosti su bili i državni tajnik za sport Tomislav Družak i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.  

Preventivne aktivnosti

U sklopu zatvaranja XIX. Aquae Vivae sportskih igara učenika, Policijska uprava krapinsko-zagorska prezentirala je mladim sportašima preventivne aktivnosti usmjerene prevenciji razvoja ovisnosti kod djece i mladih, u sklopu kojih Policijska uprava daje i podršku aktivnostima koje razvijaju zdrave stilove života i kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih. Sudionici natjecanja, njihovi roditelji i navijači imali su priliku informirati se o radu policije u prevenciji razvoja ovisnosti kod mladih osoba uz podjelu prigodnih promidžbenih materijala. Prezentirane su i aktivnosti usmjerene na promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja, diskriminacije i govora mržnje te poziva na “fair play” igru, toleranciju i korektno navijanje.

Kako se dio mladih natjecao i u području biciklizma, prezentirana je i preventivna aktivnost “Biciklirajmo sigurno”, kroz edukaciju mladih o mjerama koje mogu poduzeti kako ne bi bili žrtve krađe bicikla i kako sigurno sudjelovati u prometu. Policijska uprava krapinsko – zagorska, podržava aktivnosti koje usmjeravaju djecu i mlade prema športu i igri jer to daje veliku podršku jačanju njihovog samopouzdanja i poželjnom načinu provođenju slobodnog vremena, što je snažno oružje u prevenciji razvoja ovisnosti i drugih nepoželjnih oblika ponašanja. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba