VELIKI DAN ZA ŽUPU TUHELJ: Domaći sin, fra Ferdo Zdravko Posavec, proslavio zlatnu misu - 50 godina svećeništva

“Budi ponosan na ovih prvih pedeset godina jer si časno služio Bogu, Crkvi i hrvatskome narodu”

Objavljeno: 07.07.2020. zagorjeinternational

U svojoj rodnoj Župi Tuhelj, fra Ferdo Zdravko Posavec proslavio je prošle nedjelje zlatnu misu – 50 godina svećeništva, u koncelebraciji s 13 svećenika, a homiliju je izrekao mons. Zlatko Koren. On je fra Ferdu “ocijenio ocjenom 5” zbog njegove izrazite pažljivosti, a njegov životni put povezao je s pet tuheljskih kapela.

– Trebamo tvoju blagost, jednostavnost, strpljivost, tvoju mudrost. Budi ponosan na ovih prvih pedeset godina jer si časno služio Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu – zaključio je mons. Zlatko Koren.
Fra Ferdo Zdravko Posavec je pak istaknuo kako je najveći dar darovan ljudskome rodu na zemlji, sveta misa.

Konačna pobjeda

– Taj dar primili smo od samoga Boga. Zato sam danas zajedno s vama, sretan, radostan i ponosan što sam svećenik i franjevac. Dobrom ocu i svojoj majci zahvaljujem jer su osmero djece darivali Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu. Moji roditelji bili su štovatelji Majke Božje Bistričke i svetog Antuna. Krstio me moj nezaboravni tuheljski župnik Marcel Novak 1939. godine. Rođen sam u Svetom Križu 1. kolovoza 1939. Bio sam ministrant u toj crkvi. Mi djeca svake smo nedjelje išli na svetu misu sa svojim roditeljima. Kad sam imao negdje oko deset godina, župnik Marcel je pitao: “A tko će mene zamijeniti?” To je bio Isusov poziv i moj odaziv. Ni meni nisu cvale ruže u životu, samo ruže. Puno više bilo je trnja. Po molitvi i vjeri Bog čudesno vodi čovjeka. U pravom smjeru i sigurnosti. Moji roditelji bili su u trećem franjevačkom redu. Bila je to prilika da sam išao sa roditeljima u susjednu franjevačku župu Klanjec i tako sam zavolio franjevce. Za moje zvanje u obitelji Posavec Katančić molilo se 100 godina unazad, da netko iz te obitelji bude svećenik. Konačna pobjeda bila je molitva. Posebno zahvaljujem svojoj dragoj provinciji svetog Ćirila i Metoda, koja mi je dala školovanje, svećeništvo i redovništvo – kazao je fra Ferdo.
Tuheljski župnik vlč. Dragutin Šengula govorio je o obitelji fra Ferde, koja je bila bogata duhovnim zvanjima.

Dar slavljeniku

– Kako vjerno i s ljubavlju činiti, naučili su vas već vaši roditelji, pokojni Gabrijel i Ljubica rođena Katančić. Vaša majka imala je sestru Benediktu koja je bila također časna sestra. Uz vas, tu su također vaša braća, dominikanci Karlo i pokojni Gabrijel. Vaše rođene sestre su također ušle u redovnički stalež: časne sestre Hilarija, Rikarda, Terezija i pokojna Gabrijela. Želim spomenuti vašeg brata Pepeka koji je cijenjeni član naše župne zajednice i ekonomskog vijeća. Poznato mi je da ste bili kao cijenjeni otac franjevac u službi u Borovu Naselju, Varaždinu, Vukovaru, Iloku, Karlovcu, Zagrebu, Đurđenovcu, Krapini, Zapolju i Bjelovaru, gdje ste i trenutačno. Bogatstvo je biti na toliko mjesta i služiti narodu Božjem diljem Lijepe naše – rekao je vlč. Šengula.
U ime tuheljske župne zajednice, dar su slavljeniku predale Ivana i Valentina Posavec, pranećakinje fra Ferde – sliku kapele Svetog Križa i Časoslov naroda Božjega.
Pjevanje su predvodili združeni župni zborovi odraslih i mladih te KUD “Naša lipa” Tuhelj. (Danijel Herceg)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba