U Zaboku održana radionica "Investicijski potencijal i mogućnosti ulaganja u Hrvatsku"

“KZŽ kreće u izradu Strategije privlačenja investicija – zasad u njima prednjače humske perjanice – OMCO Croatia i Vetropack Straža”

Objavljeno: 02.03.2020. Jožica Miklaužić

U prostorima objekta Vodospreme u Zaboku održana je radionica “Investicijski potencijal i mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku”. Organizirali su je Krapinsko – zagorska županija i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, s ciljem jačanja kapaciteta za privlačenje i poticanje investicija, odnosno, povećanja broja investicija i ravnomjernijeg regionalnog razvoja.
Načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu pri Ministarstvu Sanjin Ljubičić rekao je kako je radionica namijenjena svima koji sudjeluju u poslovima privlačenja i poticanja ulaganja na području Krapinsko – zagorske županije.


Zakon o poticanju ulaganja


– To je jedna od radionica koje organiziramo po svim županijama u Hrvatskoj, u sklopu jačanja kapaciteta na lokalnoj i regionalnoj razini, u cilju aktivnosti jačanja i promocije investicija i kao podrška kako postojećim, tako i potencijalno novim ulagačima. Kroz Zakon o poticanju ulaganja, dajemo državne potpore za projekte, a što se tiče Krapinsko – zagorske županije, pratimo statistiku u razdoblju od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Zaprimili smo preko 60 zahtjeva za investiranje projekata u županiji te ih je odobreno preko polovice, koji su dobili status državne potpore – rekao je Ljubičić te dodao kako na području KZŽ, gledajući po sektorima, najviše investicija, odnosno, projekata ima industrijsko – prerađivačka i metaloprerađivačka industrija.


Radionici je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, istaknuvši zadovoljstvo što se u Zagorju održava jedna takva radionica, napomenuvši kako KZŽ ima zadovoljavajući investicijski ciklus koji traje već od druge polovice 2013. godine. i koji je vrlo šarolik.


Strategija povlačenja investicija


– Najviše investicija privukla je, uz uslužne djelatnosti, metaloprerađivačka industrija, a najveće su investicije imale tvrtke Omco Croatia i Vetropack Straža iz Huma na Sutli – kazao je Kolar te dodao kako Županija radi strategiju privlačenja investicija na području KZŽ, o čemu nam je nešto više rekla pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Makar.
– Krapinsko – zagorska županija je u postupku izrade Plana razvoja od 2021. do 2027. godine, u sklopu kojeg je potrebno napraviti SWOT analizu, koja je ujedno i početak izrade Plana privlačenja investicija, tako da ova dva postupka vodimo paralelno. Izrađujemo Plan razvoja Krapinsko – zagorske županije i strategiju privlačenja investicija, kako bi naše razvojne potencijale mogli uspješno pretvoriti u buduće investicije, odnosno, projekte koji su potrebni za daljnji gospodarski razvoj naše županije – zaključila je Mlakar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba