Aglomeracija Zabok - Zlatar

PROJEKT KOJI NEMA ALTERNATIVU: “U 21. stoljeću red je da imamo odvodnju prema europskim standardima”

Objavljeno: 18.02.2020. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić i predstavnik izvođača radova, direktor Niskogradnje Hren Mladen Hren obišli su radove na izgradnji kanalizacijske mreže u sklopu projekta Aglomeracija Zabok – Zlatar, u Bregovitoj ulici u Oroslavju te u Ulici župana Vratislava i Matenačkoj cesti u Donjoj Stubici. Radovi su vrijedni 38,8 milijuna kuna, dok je čitav projekt Aglomeracija Zabok – Zlatar “težak” ukupno 480 milijuna kuna. Projektom će se unaprijediti sustav odvodnje na područje Aglomeracije Zabok – Zlatar, izgradnjom sustava odvodnje duljine 171,8 kilometara, izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda te postrojenja za solarno sušenje mulja te rekonstrukcijom glavnog kolektora Gornja Stubica – Oroslavje.

– Trenutno, ako izbacimo cestogradnju, ovo je definitivno najveća investicija sufinancirana sredstvima Europske unije na području županije. Projekt smo započeli u veljači prošle godine i imamo nekoliko etapa gradnje. Prvu etapu završili smo prije skoro tjedan dana, radilo se o rekonstrukciji kolektora Gornja Stubica – Oroslavje, a sada se nastavlja faza dva Aglomeracija Zabok, koja obuhvaća nekih 26 kilometara kolektora i pred donošenjem smo odluka o izvođačima radova za ostale dvije etape, pa se nadamo da ćemo do ljeta početi graditi i ostatak do 170 kilometara mreže. Važno je istaknuti i da se paralelno s mrežom rade i pripreme za kućne priključke, koji se neće morati plaćati, već ćemo svima omogućiti da im besplatno do dvorišta dovedemo priključak. U visokoj fazi nam je natječajna dokumentacija za izgradnju uređaja u Oroslavju i Zlatar Bistrici, tako da bi se ove godine trebao zaokružiti čitav projekt i krajem 2022. i dovršiti – najavio je Mihovilić.

Kvaliteta života

Gradonačelnici, naravno, ne kriju zadovoljstvo ovim vrijednim projektom.

– Radovi u Donjoj Stubici započeli su isto kad i u Oroslavju i naravno da smo zadovoljni investicijom, svaka investicija na području grada je dobrodošla, a pogotovo ovakve velike koje se financiraju iz Europske unije. Konkretno u Donjoj Stubici radi se o gotovo 6,2 milijuna kuna i više od tri kilometra nove odvodnje, što znači da će naši građani, prvenstveno u središtu grada, dobiti mogućnost priključka na odvodnju, što do sada nisu imali. Time će se osigurati bolja kvaliteta života, uz ulaganje u infrastrukturu, i naravno da pozdravljamo takve projekte. Nažalost, mi u Donjoj Stubici smo imali jedan problem, inače bi obuhvat bio puno veći, a to je da je područje Donje Stubice, Pustodola i Donje Podgore još uvijek u sustavu lokalnog vodovoda, pa nismo taj dio mogli uključiti u aglomeraciju i samim time niti na tom području neće biti riješena odvodnja, a ako znamo da su tri kilometra nove odvodnje investicija od skoro šest milijuna kuna, teško da ćemo mi sami moći financirati nešto takvo u budućnosti – rekao je Gospočić, dodavši kako središte Donje Stubice, gdje se i izvode radovi, broji oko dvije tisuće kućanstava.
Oroslavski gradonačelnik Emil Gredičak rekao je kako se radi o projektu koji nema alternativu.

– To je ekologija, zdravlje ljudi i sigurnost, i mislim da je u 21. stoljeću red da imamo odvodnju prema europskim standardima. Veselimo se investiciji i novcu iz Europske unije i svim priključcima. Ne prihvaćam drugu opciju nego da svako kućanstvo bude spojeno na kanalizaciju i da to sve bude ekološki prihvatljivo i sigurno. No, konkretno u ovoj drugoj fazi radi se o investiciji vrijednoj 9,7 milijuna kuna i besplatno će se spojiti petnaestak kućanstva. Za sada su tri lokacije u gradu, Andraševec, Mokrice i Gornje Oroslavje, a mi se veselimo budućim fazama i investiciji do završetka radova – istaknuo je Gredičak.

Manje aglomeracije

Župan Kolar se također slaže kako je prikupljanje otpadnih voda izuzetno bitno za zdravlje ljudi, zaštitu okoliša, ali i za brendiranje Zagorja kao turističke destinacije te za gospodarstvo.

– Zagorski vodovod, kao naš najveći distributer za opskrbu vodom, osim kompletne opskrbe stanovništva i gospodarstva vodom, novim zakonom je preuzeo i odgovornost za prikupljanjem i odvodnju otpadnih voda, odnosno, za kanalizacijski sustav, koji bez ovakvih velikih investicija financiranih iz Europskih fondova naravno da mi dugi niz godina ne bismo mogli sami realizirati. Očekuju nas još treća i četvrta faza, i to aglomeracija grada Krapine, a priprema se i aglomeracija Pregrade i Krapinskih Toplica, a nakon toga idu druge manje aglomeracije, kao što je, primjerice, Klanjec. To je jedan proces koji će trajati skroz do kraja druge financijske omotnice, a tempo odvijanja radova na aglomeraciji je definiran do 2025. godine – rekao je župan Kolar.
Inače, projekt je s nešto više od 69 posto sufinanciran EU sredstva, 12,5 posto iznose sredstva hrvatske Vlade, 12,5 posto sredstva Hrvatskih voda i nešto manje od sedam posto iznosi udio sredstava od strane Zagorskog vodovoda, koji je svoja sredstva osigurao kreditnom linijom. (jj, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba