VOZAČI, OPREZ: Zagorska će policija do kraja godine pojačano nadzirati vaše ponašanje u prometu. Ne dopustite da vas zavede praznično raspoloženje!

“Prema onima koji voze pod utjecajem alkohola, imat ćemo nultu stopu tolerancije”

Objavljeno: 26.12.2019. zagorjeinternational

Policijska uprava krapinsko – zagorska objavila je kako se povodom nadolazećeg vikenda te božićnih i novogodišnji blagdana očekuje veći broj sudionika u prometu, a nadzor prometa će se odvijati na velikom broju lokacija te se je potrebno pridržavati prometnih pravila. Također se očekuje i pojačan promet na graničnim prijelazima te glavnim i lokalnim prometnicama diljem Republike Hrvatske, kao i povećan broj stranih državljana. U takvim prilikama se očekuje i stvaranje većih gužvi pa pozivaju sve građane da i u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali i da prije svega poštuju prometne propise.

Apeliraju isto tako na sve vozače da unatoč prazničnom raspoloženju nakon konzumacije alkohola ne sjedaju za upravljač vozila jer u današnje vrijeme, kada postoje razne alternative, od javnog prijevoza do taksi službe, niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan. Napominju, kako će policija prema takvim vozačima koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola.

Pojačane aktivnosti

Policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice onih koji se odnose na brzinu, alkohol, sigurnosni pojas i mobitel – takozvane “četiri glavne ubojice u prometu”, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Tijekom predstojećeg vikenda, očekuju se promjenjive vremenske prilike, ali uglavnom s temperaturama u plusu, pa se u prometu očekuje veći broj pješaka, biciklista, ali i vozača mopeda i motocikla, od kojih jedan dio i u noćnim uvjetima, posebice na mjestima obilježavanja advenata, odnosno u zonama središta gradova i trgovačkih centara. Stoga policijski službenici apeliraju, vezano uz smanjenu vidljivost, na poštivanje odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojom je propisano da i za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Vožnja s upaljenim svjetlima za vozače mopeda i motocikala obavezna je tijekom cijele godine.

Pješaci i biciklisti

S obzirom na to da su prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli ranije apeliraju i na ostale sudionike u prometu da se trebaju pridržavati odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tako se upozorava pješake koji se kreću kolnikom da su dužni noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna.

Zagorska policija upozorava isto tako kako je se tijekom proteklog tjedna dogodilo nekoliko prometnih nesreća s najtragičnijim posljedicama, stoga ponovno upozorava vozače da u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje, da ne koriste mobitel tijekom vožnje i da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno da prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba