Od 13. do 15. prosinca hrvatska je policija sprječavala i sankcionirala najteže prometne prekršaje na području svih policijskih uprava – utvrđeno je 3411 prekršaja

BIO JE TO CRNI VIKEND NA PROMETNICAMA: Poginule tri osobe, zatečena 22 “recidivista“ koji su počinili 25 teških prekršaja

Objavljeno: 20.12.2019. zagorjeinternational

Policija je od 13. do 15. prosinca nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista. Policijski službenici svih hrvatskih policijskih uprava utvrdili su ukupno 3411 prekršaja, među kojima 398 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća  koncentracija alkohola od 2,99 promila izmjerena na području PU varaždinske, a utvrđeno je i 1180 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, te je najveća prekoračena brzina izmjerena na području PU šibensko – kninske, a iznosila je 209 kilometara na sat. Također, utvrđena su i 282 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 161 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 77, dok je najmanje utvrđeno na području PU ličko – senjske, pet takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU dubrovačko – neretvanska, sa 127 takvih prekršaja, dok je najmanje takvih prekršaja utvrđeno u PU varaždinskoj – četiri. Sigurnosni pojas najmanje su koristili vozači na području PU splitsko – dalmatinske, njih 58. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske i PU zagrebačke, po 39 takvih prekršaja, dok su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godine, 99 takvih prekršaja, a kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 promila, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Ponavljači teških prekršaja

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 22 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, takozvani “recidivisti“, a koje su počinile 25 teških prekršaja.  Najviše njih odnosilo se na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, zatim na upravljanje vozilom prije stjecanja prava, kao i upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanjem vozilom. Iz tog razloga sedam vozača zadržano je u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 11 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
Također, u razdoblju od 13. do 15. prosinca na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 73 prometne nesreće sa stradalim osobama. U tri nesreće smrtno su stradale tri osobe, dvije su zadobile teške tjelesne ozljede, a šest lakše tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 95 sudionika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba