Zagorski HDZ u Krapini održao konferenciju za medije s osvrtom na nedavne odluke Vlade na sjednici u Krapini, a odnose se na područje odgoja i obrazovanja

ODLUKE ZA RAZVOJ KZŽ: “Gradit će se školske sportske dvorane vrijedne nekoliko desetaka milijuna kuna, opremiti praktikum biologije u OŠ Bedekovčina te krenuti prva faza izgradnje poljoprivrednog učilišta”

Objavljeno: 19.12.2019. zagorjeinternational

U stranačkim prostorijama HDZ-a Krapinsko – zagorske županije u Krapini, održana je konferencija za medije na temu početka gradnje dječjeg vrtića u Svetom Križu Začretju, s osvrtom na nedavne odluke Vlade Republike Hrvatske na sjednici održanoj u Krapini, a koje se odnose na područje odgoja i obrazovanja. O toj temi govorili su predsjednik Županijske organizacije HDZ-a KZŽ i saborski zastupnik Žarko Tušek te predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Sveti Križ Začretje Miljenko Šoštarić.

Stubičke Toplice

Žarko Tušek je još jednom zahvalio premijeru Plenkoviću i svim ministrima na velikom broju zaključaka koje su donijeli na sjednici Vlade u Krapini i gotovo 3,7 milijardi kuna za razvoj Krapinsko – zagorske županije u narednim godinama.
– To su odluke važne u prometnom, ekonomskom i kulturnom smislu, to su svi kapitalni projekti koji obvezuju mene kao predsjednika županijskog HDZ-a i saborskog zastupnika, ali i sve ostale političke čimbenike u Krapinsko – zagorskoj županiji, neovisno o tome kojoj stranci pripadaju, na razvoj Krapinsko – zagorske županije. Radi se o projektima koje jedinice lokalne samouprave ne mogu same realizirati, a to su školska sportska dvorana u općini Petrovsko, koje je u ovom trenutku nema, zatim dvorana u Gornjoj Stubici, koja je premalena i nedostatna za potrebe osnovne škole, a slična je situacija i u Krapinskim Toplicama, Konjščini i u Velikom Trgovišću – istaknuo je Tušek te dodao kako je još otvorena tema školske sportske dvorane u Stubičkim Toplicama, koja nije prošla kroz sjednicu Vlade, ali za koju se zalažu kako bi postala dodatak zaključka.
– Važno je reći da neke sportske dvorane imaju potpisan sporazum s Krapinsko – zagorskom županijom o partnerstvu, jer se radi o projektima od više desetaka milijuna kuna i nemoguće je očekivati da će bilo koja jedinica lokalne samouprave sama realizirati. Nije moguće da se svi ti projekti realiziraju u jednoj godini, ali važno je da definiramo stvarne prioritete i prionemo rješavanju problema koji je važan za razvoj obrazovne infrastrukture. Također me veseli što je na sjednici Vlade donesena odluka o 300 tisuća kuna za opremanje sadašnje sportske dvorane u Područnoj školi Hrašćina, pri Osnovnoj školi Budinščina, a također je donesena i odluka za opremanje praktikuma za biologiju u Osnovnoj školi Bedekovčina od 300 tisuća kuna, odluka o dogradnji praktikuma poljoprivrednog učilišta, to jest prve faze izgradnje poljoprivrednog učilišta u Srednjoj školi Bedekovčina u iznosu od 553 tisuće kuna, a vrijednost tog projekta gotovo je 22 milijuna kuna. Posebno me veseli što je Osnovna škola Augusta Cesarca u Krapini dobila odluku od 1,25 milijuna kuna za sanaciju krovišta, ali očekujemo da će taj iznos biti barem još jedanput veći s razine potpore Ministarstva obrazovanja. U komunikaciji sa svim čelnicima jedinica lokalne samouprave, doznao sam da su oduševljeni ovakvim postupkom Vlade i po prvi puta osjećaju da postoji prostor da se ovi kapitalni projekti realiziraju i da se ta mjera stavi u život – naglasio je Tušek.
Spomenuo je i kako je za općinu Sveti Križ Začretje jedna od važnijih odluka elektrifikacija pruge Zabok – Krapina, koja velikim dijelom prolazi kroz Sveti Križ Začretje i toj odluci Vlade se ljudi vesele jer je pruga žila kucavica centralnog dijela Krapinsko – zagorske županije i osnova za razvoj još većih poslovnih zona od Krapine pa sve do Velikog Trgovišća. Na projekt dječjeg vrtića nadovezao se Miljenko Šoštarić.

Gradnja vrtića

– Zahvaljujući Mjeri 7.4.1. dobiveno je 7,4 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića na području općine Sveti Križ Začretje i on je u fazi gradnje, ali, nažalost, ta sredstva nisu dostatna, jer se došlo do iznosa od oko 14,5 milijuna kuna. Moram zahvaliti bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, koji je došao obići objekt kako bi se uvjerio da se gradi. Još 2006. godine sam pozvao tadašnju ministricu vanjskih poslova Kolindu Grabar – Kitarović na jednu tribinu o korištenju EU fondova u Sveti Križ Začretje, a tema je bila kako dobaviti sredstva za gradnju vrtića, tako da joj zahvaljujem, jer nam je sa svojom podrškom puno pomogla, u smislu načina na koji se trebamo prijavljivati. Pozivam sve Svetokrišćane da u nedjelju izađu na izbore i daju svoj glas sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović. Na početku njezinog drugog mandata pobrinut ćemo se da opet od nje tražimo pomoć jer će ona rado odazvati – napomenuo je Šoštarić i dodao kako je to samo jedno od ulaganja koje se odvija na području općine Sveti Križ Začretje.
– Moram istaknuti i spojnu cestu Zabok – Krapina, koja u ovoj fazi najviše prolazi kroz Sveti Križ Začretje i vrijednost ove faze radova je oko 60 milijuna kuna. Imali smo sreće da su nas posjetili premijer Plenković i ministar Butković s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Škorićem, koji su obišli gradilište i prisustvovali otvaranju radova na toj cesti – zaključio je Šoštarić. (ab, ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba