KINESKA INVESTITORICA PONOVNO U ZAGORJU: Na sastanku u Uredu župana razgovaralo se o preuređenju kumrovečke Političke škole u kongresni centar, a najavljeni su i neki drugi vrlo zanimljivi projekti

Jiang Yu u Krapinskim Toplicama želi otvoriti prvi hrvatski Centar tradicionalne kineske medicine, a postala je i suvlasnica Toplice Hotela

Objavljeno: 24.09.2019. ivanabelosevic

Kineska investitorica Jiang Yu u posjetu je Krapinsko – zagorskoj županiji, gdje se susrela sa županom Željkom Kolarom i njegovim zamjenikom Anđelkom Ferekom – Jambrekom, načelnikom Kumrovca Robertom Šplajtom i predsjednikom Općinskog vijeća Krapinskih Toplica Zvonkom Očićem.

Planovi i dinamika

Župan Kolar je nakon sastanka rekao kako je sastanak održan na zahtjev gospođe Yu, koja je govorila o stanju projekata na području Krapinsko – zagorske županije.
– Radi se prije svega o planovima i dinamici radova na bivšoj Političkoj školi u Kumrovcu, a isto tako i na dinamici radova i pokretanje projekata u Krapinskim Toplicama, koji će se provoditi u više faza. Ono što mene posebno raduje, jest da bi u Kumrovcu sljedeće godine, u prvoj fazi u kasno proljeće, već mogli imati objekt u funkciji, a u drugoj fazi još slijede neke nadogradnje i neki novi sadržaji. Očekujemo da se finalizira i prvi dio projekta u Krapinskim Toplicama, koji je vezan za postojeći Toplice hotel. Govorili smo i o projektu vezano uz Centar tradicionalne kineske medicine, koji bi se u budućnosti otvorio u Krapinskim Toplicama. S obzirom na to da takvi centri postoje u Njemačkoj, Italiji i Austriji, očigledno je red došao na Hrvatsku i drago mi je da je gospođa Yu prepoznala Krapinsko – zagorsku županiju kao destinaciju u koju se isplati ulagati – naglasio je Kolar te dodao kako će projekt koji je osmišljen u Kumrovcu, dovoditi kineske turiste.
– Objekt će donijeti korist domicilnom stanovništvu, doći će do zapošljavanja ljudi, ali i dovesti radnu snagu iz drugih dijelova Hrvatske, jer sigurno ovdje nema dovoljno kvalificirane rane snage koja bi odgovorila veličini ovih projekata u Krapinskim Toplicama i Kumrovcu. Najvažnije je da smo se danas dogovorili da dobijemo pisani poslovni plan s dinamičkim izvršenjem za oba dva projekta. Od gospođe Yu sam dobio uvjerenje da će mi u vrlo kratkom roku dostaviti terminski plan za oba objekta, tako da ćemo moći na neki način “kontrolirati“ dinamiku radova – rekao je Kolar.
Yu je potvrdila kako je postala suvlasnica Toplice Hotela u Krapinskim Toplicama, ali o vrijednosti projekta nije željela govoriti.
– Projekt u Krapinskim Toplicama nam je jako važan i želimo otvoriti prvi Centar tradicionalne kineske medicine u Hrvatskoj. Nadamo se da će u studenome doći naši liječnici i onda ćemo organizirati konferenciju gdje ćemo Vladu, Ministarstvo zdravstva i doktore upoznati s našom medicinom. To će donijeti mnogo benefita lokalnom stanovništvu, prije svega u zapošljavanju, te u liječenju, jer tradicionalna kineska medicina nudi mnogo načina liječenja – pojasnila je Yu.
Što se tiče Političke škole u Kumrovcu, kineska poduzetnica je s Vladom u kolovozu potpisala kupoprodajni ugovor, dok je prijenos novca u procesu.
– Projekta se držimo jako ozbiljno i važan je za nas, te se nadamo da ćemo u ovom kulturnom i povijesnom mjestu napraviti hotel i pokazati ga turistima iz svijeta – dodala je Yu.

Za mjesec dana

Robert Šplajt ističe kako mu je jasno da su svi nestrpljivi i jedva čekaju da počne realizacija.
– Vjerujem da će idejni projekt biti gotov već ove godine, a da bi ta prva faza trebala biti gotova iduće godine. Vjerujemo da će to sve pomoći u razvoju turizma, ali i da ćemo gospodarski ojačati. Politička škola trebala bi biti pretvorena u kongresni centar i hotel za goste iz cijelog svijeta – najavio je načelnik Kumrovca.
Zvonko Očić je pak otkrio kako je na sastanku istaknuto da će u Krapinskim Toplicama kroz nekih mjesec dana krenuti prva faza rekonstrukcije hotela, točnije, rekonstrukcija jednog cijelog kata, da bi se pripremile sobe za kongres medicinskih radnika koji će se održavati u Budimpešti, a jedan dio sudionika došao bi i u Hrvatsku.
– To je nova informacija i za mene i za župana Kolara. Ima još nekih projekata koje je gospođa Yu najavila, poput gradnje doma za starije, novog hotela, nekih turističkih vila, dolaska kineskih liječnika u Krapinske Toplice, koji bi u bivšoj klinici za dijalizu imali svoj administrativni centar… Uglavnom, sve su to dobre vijesti, mi u Krapinskim Toplicama očekujemo konkretne stvari. Nama je bolna točka i centar, ona glavna županijska cesta za izlaz prema Pregradi, koja nije krenula u rekonstrukciju, baš zbog toga što smo čekali da se krene u rekonstrukciju hotela. Upravo nam je zato trenutno najvažnija informacija da bi rekonstrukcija trebala početi najkasnije za mjesec dana – zaključio je predsjednik Općinskog vijeća Krapinskih Toplica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba