U Kninu se obilježava 24. obljetnica “Oluje“

Grabar – Kitarović: Svaki put kad sam ovdje, u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu, prolaze me trnci. Poklanjam se duboko svim hrvatskim braniteljima, posebno onim stradalima i došla sam da vam kažem: veliko hvala

Objavljeno: 05.08.2019. zagorjeinternational

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 u Kninu jutros je počelo Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice Vojno – redarstvene operacije„“Oluja“. Tim povodom u gradu se okupio cijeli državni vrh, a program obilježavanja trajat će do kraja dana.
Prigodnim govorom okupljenima se obratila predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske, Kolinda Grabar – Kitarović.

Ponosan narod

– Svaki put kad sam ovdje, u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu, prolaze me trnci. Vizija dr.Franje Tuđmana je postala naša stvarnost. Prije 24 godine poslana je poruka da smo mi Hrvati ponosan narod i da imamo pravo odlučivati o svojoj sudbini. Poklanjam se duboko svim hrvatskim braniteljima, posebno onim stradalima i došla sam ovdje da vam kažem: veliko hvala. Ova proslava nije zbog nas političara, ovdje smo da se suočimo sa sobom i upitamo se jesmo li učinili sve za Hrvatsku i na to pitanje se odgovor očekuje djelima, a ne riječima. To se od nas očekuje jer smo se na ovom mjestu prije 24 godine izborili da u našoj domovini sami odlučujemo – rekla je predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, a prenosi vecernji.hr.
Govor u Kninu održao je i premijer Andrej Plenković koji je svima čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, a ponaosob se zahvalio ministru obrane Damiru Krstičeviću, ministru branitelja Tomi Medvedu te ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću, za njihov doprinos.

Ostvarivanje pravde

– Poseban značaj oluja ima za sve nas jer je hrvatski narod  pokazao snagu i oslobođenjem petine teritorija pokazao da sam odlučuje i da drevni Knin zauvijek ostaje hrvatski. Stoga s ponosom  slavimo i uvijek ćemo slaviti dan hrvatske pobjede. To je bio legitiman odgovor velikosrpskom posezanju za hrvatskim teritorijem. Nikad nećemo posustati u našim naporima u ostvarivanju pravde za sve naše stradale i do posljednjeg slučaja ćemo istraživati ratne zločine  i tražiti sve naše nestale. Naša djeca moraju znati da bez Oluje ne bi bilo današnje Hrvatske, da bi bili ugroženi naši gradovi, a EU bi bila san, i sve ovo zahvaljujemo i posvećujemo našim braniteljima. Nastavit ćemo modernizirati hrvatsku vojsku, uspjet ćemo nabaviti avione i želimo zadržati  borbenu spremnost – rekao je Plenković.

Podsjećamo u operaciji “Oluja“ sudjelovali su i pripadnici 103. zagorske brigade, pod zapovjedništvom pukovnika Žarka Miholića, dok je u Domovinskom ratu, na svim ratištima u Hrvatskoj sudjelovalo preko 11.500 Zagoraca, a poginulo ih je 85.

FOTO: Ured predsjednice RH

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba