Uz Dan općine, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Zlatar Bistrice

NAČELNIK MIHOLIĆ: Kvalitetno smo koristili EU fondove i rade se brojni projekti, ukupno vrijedni 30-ak milijuna kuna, a fokus će nam ove godine biti ulaganje u mlade

Objavljeno: 21.06.2019. Jožica Miklaužić

Povodom Dana općine Zlatar Bistrice održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik vijeća Vladimir Frčko izrazivši dobrodošlicu svim prisutnima. Načelnik Žarko Miholić govorio je o najznačajnijim projektima realiziranim u posljednjih godinu dana.

Reciklažno dvorište

– Gledajući općinski proračun, moram reći da smo bili vrlo kvalitetni u apliciranju financijskih sredstava vezanih uz razne fondove, tako da smo evo u zadnje tri godine došli do dvogodišnjih izvornih prihoda općine Zlatar Bistrica u vidu bespovratnih sredstava. Projekt koji je obilježio općinu je svakako izgradnja i otvaranje reciklažnog dvorišta gdje smo uložili 2,1 milijun kuna. Ono predstavlja generalno značajan doprinos, ne samo zbrinjavanju otpada na području naše općine nego i čitave Krapinsko – zagorske županije. Zatim projekt izgradnje ulice Hrvatskih branitelja, za koji smo također dobili 2.050.00 kuna bespovratnih sredstava i on je upravo ovih dana u završnoj fazi. Sljedeći važan projekt je svakako dogradnja dječjeg vrtića, vrijedan 2,5 milijuna kuna, a rok završetka radova je u travnju iduće godine. Daljnja tendencija će ići u smjeru dogradnje i obnavljanja dječjih igrališta kako bi svako malo veće naselje na području općine imalo igralište, a dio sredstava će se namiriti iz općinskog proračuna. Na natječaj smo prijavili i Dom kulture kao dogradnju polivalentne dvorane, dio će se financirati iz općinskog proračuna, a dio očekujemo od natječaja koji će biti u narednom periodu objavljeni. Za energetsku obnovu općinske zgrade dobili smo 1,3 milijuna, a  jedan od najvećih projekata je gradnja školske sportske dvorane vrijedna 23 milijuna kuna, koja bi trebala biti gotova tijekom studenog sljedeće godine. U ovom slučaju je općini Zlatar Bistrici od strane Ministarstva financija i predsjednika Vlade omogućeno zaduženje od 10 milijuna kredita, a prema ugovoru sklopljenom između općine i županije u cjelokupnom periodu otplate kredita Krapinsko – zagorska županija će financirati, odnosno vraćati 75 posto. U završnoj fazi je i rekonstrukcija državne ceste Zlatar Bistrica – Konjščina, dok je brza cesta od Bedekovčine prema Zlatar Bistrici završena i samo se čeka odluka ministra o puštanju u promet – otkrio je načelnik Miholić, te naglasio kako će im ove godine  u fokusu biti ulaganju u mlade.


Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je na činjenici, kako je svaki projekt koji je pripremljen i apliciran isto tako i realiziran.
– Jedini je put da se razmišlja, kako se uvijek može napraviti više i bolje. Krapinsko – zagorska županija pokušava biti partner svim općinama i gradovima u provedbi njihovih i zajedničkih projekata. Zajednički projekt Općine Zlatar Bistrica i Županije je izgradnja sportske dvorane. U fazi smo zemljanih radova, jer smo zbog puno kišnih dana izgubili dosta vremena. Očekuje nas ljetno vrijeme i nadam se da ćemo nadoknaditi taj zaostatak i da ćemo s izgradnjom sportske dvorane biti gotovi u roku. Krenut  ćemo i u projektiranje dogradnje škole, s obzirom na to da za to postoji potreba. Čekat ćemo da vidimo što će Vlada uspjeti ispregovarati s Europskom komisijom i hoće li dogradnja škole i izgradnja sportske dvorane biti u sljedećoj financijskoj omotnici, ali naš zadatak je da imamo spremnu projektnu dokumentaciju i ako nam se otvori mogućnost apliciranja da apliciramo. Prema kraju ide i investicija na D 24 od Zlatar Bistrice prema Konjščini i na tome zahvaljujem Ministarstvu prometa i Hrvatskim cestama. Isto tako pri kraju su radovi na brzoj cesti, koja bi trebala biti otvorena u sljedećih mjesec dana. Manji je problem zašto kasne radovi, veći je problem zašto nismo projektirali na vrijeme i nismo gotovi s građevinskom dozvolom i što nismo napravili izvlaštenje. Imali smo dogovor sa središnjom vlasti da se u onom trenutku kad završe radovi prema Zlatar Bistrici, odmah nastave prema Mariji Bistrici i s tim dijelom nisam zadovoljan – objasnio je župan Kolar.

Radna etika

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.
– Drago mi je posjećivati sjeverozapadne gradove i općine u Hrvatskoj za njihov dan, jer se ovdje vidi jedna radna etika, pogotovo u Krapinsko – zagorskoj županiji. Brza cesta koja se gradi, će ovom dijelu županije dati jednu novu razvojnu perspektivu. Nažalost mnogi naši sugrađani su otišli u druge zemlje, a dolaze ljudi iz drugih dijelova i krajeva svijeta, ali to je prokletstvo Europske unije. Sad što je tu je, ali moramo iskoristiti prednosti koje imamo, osobito mi u Krapinsko – zagorskoj županiji, jer smo blizu Zagreba i Slovenije, ali i blizu Mađarske – rekao je Hajdaš Dončić.


Svečanoj sjednici je prisustvovala i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, koja je tom prilikom istaknula kako se u Zlatar Bistrici radi jako dobro i da svi mogu biti zadovoljni za sve odrađeno.


Na sjednici su dodijeljena i općinska priznanja za 2018. godinu, pa su tako učenicima OŠ Zlatar Bistrica, članovima Školskog sportskog društva Vihor, koji su na državnom prvenstvu u futsalu osvojili zlatnu medalju, za ostvaren uspjeh i promociju Općine dodijeljeni poklon bonovi.  U glazbenom dijelu nastupile su učenice tamošnje OŠ i osnovne glazbene škole u Mariji Bistrici Petra Kapec na flauti i Mia Hajnić na klarinetu.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba