U Krapini održano predstavljanje Antikorupcijskog vodiča za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj samoupravi

“Kod nas je vrlo visoka razina percepcije o korupciji, ali je vrlo niska razina prijave tih pojavnih oblika. To treba promijeniti”

Objavljeno: 06.06.2019. zagorjeinternational

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, održano je predstavljanje Antikorupcijskog vodiča za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj samoupravi. Riječ je o edukaciji službenika i djelatnika županije, kao i svih nadležnih županijskih institucija s ciljem podizanja svijesti kod rukovodećih osoba o koruptivnim radnjama.

Nijedan slučaj

Prisutnima se obratio Danijel Javorić Barić, potpredsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Krapinsko – zagorske županije, koji je istaknuo kako mu je zadovoljstvo što se Krapinsko – zagorska županija ističe kao jedna od najtransparentnijih u Republici Hrvatskoj.
– U posljednjih godinu dana u svom radu nismo imali nijedan zabilježen slučaj korupcije, što ne znači da korupcije nema, nego pokazuje da Antikorupcijsko povjerenstvo nije do kraja zaživjelo i nadamo se da ćemo takvim aktivnostima, te, naravno, uz pomoć medija, postati još vidljiviji i pristupačniji građanima, kako bi i oni sami prepoznali važnost borbe protiv korupcije, jer je to jedini način da kao društvo krenemo naprijed – rekao je Javorić Barić te dodao kako iskustva drugih pokazuju da se prije svega radi o problemima vezanim uz javne natječaje, kao i za pogodovanje prilikom zapošljavanja, te kako nije toliki problem u samim zakonima, koliko u provedbi istih, kao i u svijesti građana.
– Kod nas je vrlo visoka razina percepcije o korupciji, ali je vrlo niska razina prijave tih pojavnih oblika – naglasio je potpredsjednik Antikorupcijskog povjerenstva KZŽ.
Da koruptivnih elemenata ima u svakom segmentu društva i da je to zasigurno ono protiv čega se treba boriti, rekla je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

Edukacija

– Prije svega, trebamo se jako dobro educirati i zato je korisna ova inicijativa Hrvatske zajednice županija, koja je u suradnji s Ministarstvom uprave, pravosuđa i Državnom školom za javnu upravu inicirala nastanak takvog jednog antikorupcijskog vodiča za namještenike i zaposlenike u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Krapinsko – zagorska županija, kao jedna od najtransparentnijih županija, svake godine od Instituta za javne financije uredno dobiva pohvale za određene segmente našeg rada te bezuvjetno mišljenje Državne revizije i to su zasigurno činjenice koje govore u prilog tome da se u našoj županiji stalno educiramo i stalno radimo na tome da bilo kakav oblik korupcije mičemo iz svog poslovanja – otkrila je zamjenica župana Petek.
Prema riječima Marine Horvat, pročelnice Upravnog odjela za pravne poslove Županijske skupštine u Koprivničko – križevačkoj županiji, antikorupcijski vodič služi tome da se s jedne lokalne i regionalne razine pokrenu promjene u društvu, ali i da se svaki službenik može promijeniti, te sadrži neke praktične primjere kako službenik može sam sebe testirati u određenim situacijama u kojima se može naći. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba