U Krapini održan 13. Sajam zdravlja

“Zdravstvene usluge svima trebaju biti jednako dostupne, ma gdje i kako živjeli”

Objavljeno: 11.04.2019. zagorjeinternational

U organizaciji patronažnih sestara iz Zagorja, au prostorijama ispred Festivalske dvorane Pučkog otvorenog učilišta, u Krapini je otvoren 13. Sajam zdravlja. Prigodnim nastupom to su učinili mališani iz dječjeg vrtića Gustav Krklec iz Krapine, a prisustvovali su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, dožupanica Jasna Petek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, ravnatelji zagorskih zdravstvenih ustanova te predstavnici udruga.

– Sa Sajmom zdravlja putujemo po županiji, evo ove je godine na red došla Krapina. Tu imamo priliku vidjeti što sve nude naše zdravstvene ustanove i što sve rade i nude naše udruge, a sve zapravo s ciljem promicanja zdravih stilova života i dostupnosti zdravstvene zaštite.  Ovogodišnji moto Sajma zdravlja je “Zdravstvena zaštita za sve” i zapravo govori o tome da nam je izuzetno važno da su nam zdravstvene usluge svima jednako dostupne, ma gdje i kako živjeli – istaknula je dožupanica Jasna Petek.

Tematski kutak

U tom smislu, na Sajmu su se predstavile zagorske zdravstvene ustanove s preventivnim programima, srednje škole koje imaju zdravstvena učilišta, Zdravstvena škola Bedekovčina i Pregrada, ali isto tako i udruge, organizacije civilnog društva koje u jednom velikom dijelu provode preventivne programe te programe povećanja kvalitete života svojih korisnika.

Unatoč lošem vremenu, koje nije išlo na ruku organizatorima, posjećenost je bila dobra, te su, kako je izjavila glavna sestra i pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Biserka Sviben, kao inicijatori ovog sajma izuzetno su zadovoljni odazivom i aktivnošću, kao i uređenjem štandova svih sudionika.

– Ovim sajmom prvenstveno se želi poslati poruka da svi pacijenti, ljudi , pojedinci u lokalnoj zajednici imaju pravo na zdravlje i na zdravstvenu zaštitu. Time smo se mi rukovodili i zato imamo i tematske kutke – kutak za mame i bebe, gdje govorimo o zdravlju trudnica i novorođenčadi, zatim dječji kutak gdje smo se orijentirali na zdravu prehranu i fizičku aktivnost, preventivni kutak gdje govorimo o bitnosti prevencije i ranog otkrivanja bolesti i naravno, kutak za dušu i tijelo, jer ako njegujete tijelo, a dušu ne, onda se isto javlja bolest – objašnjava Biserka Sviben.

Inače, ove je godine u sklopu Sajma održano i predavanje te radionice na temu nasilja u obitelji i nasilja prema ženama.

Prevencija nasilja

– To je tema koja je uvijek iznova važna i aktualna, kako bi se ohrabrile sve žrtve nasilja na prijavu takvog ponašanja, a s druge strane, da različitim preventivnim akcijama i osvješćivanjem društvene zajednice preveniramo svaki oblik nasilja – objasnila je dožupanica Jasna Petek.

Za sve posjetitelje organizirana je mogućnost kontrole tlaka i šećera u krvi, spirometrija, masaže, aromaterapija te TENS terapije. Posjetitelji su rado iskoristili priliku da si izmjere tlak ili pak naprave kontrolu šećera u krvi.

–  Ne radim te kontrole redovito, tako da mi je to sad bila jedinstvena prilika i smatram da su takve akcije izuzetno korisne, a tu sam došla ciljano da podržim ovu inicijativu jer mislim da je hvalevrijedna i dobra za sve građane – zaključila je jedna od posjetiteljica Suzana Posavec. (Jožica Miklaužić)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba