Uz zvuke zagorske popevke i u pratnji tamburaša, kineska poduzetnica Jiang Yu stigla u Kumrovec, gdje je obišla Političku školu, za koju je iznimno zainteresirana

NIŠTA JOŠ NIJE POTPISANO, ALI OPTIMIZAM RASTE: “Ovo mjesto u meni budi snažne emocije, spremna sam uložiti i razviti ovu općinu“

Objavljeno: 10.04.2019. zagorjeinternational

U posjet Kumrovcu stigla je kineska poduzetnica i predsjednica jedne velike pekinške kompanije Jiang Yu, gdje su je dočekali tamburaši uz zvuke zagorske popevke i načelnik Robert Šplajt sa suradnicima. Potvrdila je kako je zainteresirana za Političku školu, čija je cijena 12 milijuna kuna te je potom i obišla.

– Ovo mi je treći puta da sam ovdje i za mene je ovo jako dojmljivo mjesto koje u meni budi snažne emocije. Smatram da ova općina veliki potencijal za razvoj kulturnog turizma. Jako poštujem ovdašnju kulturu i povijest. Nadam se da će, zahvaljujući mom trudu, ovamo dolaziti više turista iz drugih zemalja i da ćemo zahvaljujući povijesnom nasljeđu približiti ljude jedne drugima. Ja sam spremna učiniti nešto i razviti ovu općinu. Trenutno se rade planovi. Mi smo, kao što znate, potpisali Memorandum i dakako da ćemo dati ponudu za kupnju ove zgrade, jako smo zainteresirani, naš tim za ulaganja trenutno provodi evaluaciju. Nismo još razgovarali o tome koliko namjeravamo uložiti, plan je da prvo razgledamo zgradu i da naš tim napravi procjenu. Ako nam se svidi, potpisat ćemo sporazum s Općinom, izradit ćemo plan i odrediti budžet, odnosno, koliko planiramo uložiti – rekla je Yu.

Čekamo 25 godina

Načelnik Šplajt rekao je kako je ovaj posjet velika stvar.

– Mislim da smo jako daleko došli u ovom projektu, gospođa Yu je iskazala veliki interes za investiranje u Kumrovec i cijelu kumrovečku infrastrukturu. Vjerujem da će doći do realizacije, 25 godina čekamo rješenje za ova velika zdanja, čekamo da se pokrene investiranje u Kumrovec, u gospodarstvo i vjerujem da kumrovečki turizam to zaslužuje. Gospođa Yu je spomenula kulturni turizam, s obzirom na činjenicu da je ovdje rođen Josip Broz Tito, jedan od velikana hrvatske i svjetske povijesti. Na to će se kasnije nadovezati i zdravstveni i rekreacijski turizam. Kumrovec godišnje posjeti nekoliko tisuća Kineza, ali i drugih stranih gostiju, poput Izraelaca, Amerikanaca, brojka se penje do sto tisuća posjetitelja i ja vjerujem da bi oživljavanjem ovakvih objekata, mogli doći i do milijun posjetitelja – istaknuo je Šplajt te dodao kako je s gospođom Yu potpisan Memorandum o međusobnom razumijevanju i suradnji, što znači da, da oni uđu u ovaj objekt, vjerojatno bi ušli i u spomen dom, hotel, stadion, bivšu Titovu vilu. Kumrovec ima i termalne izvore, tako da mislim da bi se sve to moglo uklopiti u priču o razvoju turizma u Kumrovcu. Ako bi došlo do potpisivanja ugovora, to bi bilo u roku nekoliko mjeseci, a projekt bi se realizirao u roku dvije – tri godine.  Kumrovec je uvijek zanimljiv investitorima, ali najozbiljniji kupac za sada je gospođa Yu – naglasio je Šplajt.

Dijamantno razdoblje suradnje

U  pratnji kineske delegacije bio je i Mario Rendulić iz CSEBE – Kinesko  jugoistočno europske poslovne asocijacije Mario Rendulić.

– Vjerujem da ćemo uskoro, možda već i tijekom ovog summita, znati kolika bi bila vrijednost ulaganja. Naravno, tim mora pripremiti prijavu na javni natječaj, koji je otvoren do petog mjeseca. Danas, prvog dana summita, čije je otvorenje bilo u Klovićevim dvorima, premijer Plenković je rekao da je to početak novog razdoblja, dok je kineski premijer Li Keqiang naglasio da počinje dijamantno razdoblje za suradnju Hrvatske i Kine, što je jedna vrlo hrabra izjava, a i sami znate da Kinezi ono što najave, i ispune. Pelješki most nije investicija, ali je velika stvar kao početak nekakve suradnje. Kumrovec je jedan od projekata vezanih uz privatne investitore, ima ih nekoliko u Hrvatskoj, u Zagorju su, uz Kumrovec, tu i Krapinske Toplice i mi se nadamo da ćemo u ovoj godini, godini turizma i kulture, svjedočiti povijesnom trenutku, uz pomoć naše Vlade koja je ovo omogućila i moram priznati da je ovo stvarno novo razdoblje i da je Hrvatska napravila veliki iskorak – zaključio je Rendulić.

Jiang Yu u Hrvatskoj ostaje do 19. travnja, jer ju zanimaju još neki gradovi u kojima želi ulagati. (ib,jj)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba