Ove subote u Varaždinu se održava Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Građani će, uz varaždinsko zelje, moći kušati i istarski pršut, međimursko meso z tiblice, baranjski kulen, a bit će tu i bogati kulturno – umjetnički program

Objavljeno: 11.04.2019. JJ

Ove subote ispred varaždinske Županijske palače bit će održana manifestacija pod nazivom Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. Ovogodišnji organizatori su Ministarstvo poljoprivrede, te Varaždinska i Istarska županije. Cijela manifestacija održavat će se na Franjevačkome trgu, ispred i u samom atriju palače, a što sve čeka građane, otkrili su na press konferenciji predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, a pressici je prisustvovala i Marija Cafuk iz Udruge “Zeljari” Vidovec.

Zaštita naziva

– Varaždinska županije po prvi puta sudjeluje na ovakvoj manifestaciji. Pozivamo sve građane da se odazovu, jer će zaista biti prezentirano puno toga, od istarskog pršuta, međimurskog mesa z tiblice, poljičkog soparnika, varaždinskog zelja, baranjskog kulena i još mnogo drugih delicija. Želim istaknuti kako ćemo promovirati naše proizvode, naše OPG-ove, a uz sve to, nastupit će naša kulturno – umjetnička društva, Udruga Hajdina, Tamburaški sastav Lompuš, a posjetiteljima će se predstaviti i KUD Istra. Posebno me veseli nastup djece iz Dječjeg vrtića “Bajka” te učenika Osnovne škole iz Vidovca. Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda, kao i jačanje turističke ponude naše županije – rekla je Natalija Martinčević te dodala kako će učenici Gospodarske škole pripremiti jela varaždinskog kraja koja će se dijeliti posjetiteljima.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek istaknuo je kako na razini Europske unije postoji 1141 zaštićeni proizvod, a Hrvatska se nalazi na dvanaestom mjestu što se tiče zaštićenosti proizvoda.

Varaždinski klipić

– Hrvatska ima 21 zaštićeni proizvod, a najviše ih ima Republika Italija, čak 330. Drago nam je da je i varaždinski klipić u postupku evaluacije za dobivanje statusa zaštićenog proizvoda – rekao je pročelnik Vincek.
Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni naglasio je važnost povezivanja učenika s ugostiteljskim objektima koji spremaju tradicionalnu hranu jer se na taj način mladi ljudi odgajaju i uče kako cijeniti običaje i tradiciju.
– Uvijek treba biti uporan, raditi na zaštiti tradicionalnih vrijednosti i prepoznatljivosti gastronomskih vrijednosti Varaždinske županije – zaključio je Crleni.
Sajam će biti otvoren od 9 sati, a u 11 sati počinje službeni program, kada se očekuju obraćanja ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, istarskog župana Valtera Flege i varaždinskog župana Radimira Čačića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba