Telekomunikacijski operateri dužni su plaćati naknadu općinama i gradovima za vodove koji se nalaze u infrastrukturi u vlasništvu JLS-a, no neki od njih bi to rado izbjegli

USPJELI SE IZBORITI: HT će Gradu Pregradi isplaćivati više od sto tisuća kuna godišnje kao naknadu za pravo puta, a mora isplatiti i više od 400 tisuća kuna zaostatka

Objavljeno: 30.03.2019. JJ

Grad Pregrada je, nakon višegodišnjeg spora, uspio, sukladno Rješenju Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), ostvariti pravo na naknadu u ukupnom iznosu od 103.164,33 kuna na godišnjoj razini od strane Hrvatskog Telekoma, koji je po Zakonu dužan plaćati jedinicama lokalne samouprave naknadu za pravo puta, budući da se vodovi HT-a nalaze najvećim dijelom u infrastrukturi koja je u vlasništvu gradova i općina.

Država apsurda

Također, obveza HT-a je uplatiti Gradu Pregradi i ukupan iznos od 412.657,32 kune za četiri godine od kada Grad Pregrada ostvaruje pravo na godišnju naknadu, sukladno Rješenju. Naime, HT je do sada priznavao samo iznos od 20.944,29 kuna, dok je preostali iznos od 82.220,04 kune Grad Pregrada morao dokazivati pred HAKOM-om.
– Država smo apsurda, dokazano je to nebrojeno mnogo puta. Dokaz je i rasprava u kojoj sam sudjelovao prošlog tjedna na saborskom Odboru za lokalnu i područnu samoupravu. Tema je bila pravo za naplatu naknade za pravo puta za telekomunikacijske operatere. No, umjesto da je to nešto što se podrazumijeva, jer Zakon tako nalaže, HT godinama odbija plaćati navedene iznose i kroz razne nagodbe i žalbe na rješenja koja donosi HAKOM nastoji smanjiti te iznose – kaže gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Dobit im raste

– Od ukupno 450 milijuna koje bi trebali plaćati, oni izdvajanju samo 65 milijuna, dok je njihova dobit za 2018. godinu 1,06 milijardi kuna. Zanimljivo je da svi taj iznos plaćamo u cijeni računa. Nažalost, većina jedinica lokalne samouprave i gotovo polovica ŽUC-eva, kojima su isto dužni plaćati pravo puta, još uvijek ne ostvaruju svoje zakonsko pravo, dok HT-ova dobit iz godine u godinu raste – kaže gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba