U Tugonici održan Zbor građana na temu odlagališta otpada u njihovom mjestu, koje je trebalo biti zatvoreno s početkom godine, no, ta je odluka poništena, pa Komunalac Konjščina smeće i dalje redovito dovozi

EKOLOŠKA BOMBA: “Odlagalište otpada u Tugonici treba zatvoriti jer je leglo štakora, bolesti i smrada”

Objavljeno: 08.03.2019. ivanabelosevic

U Vatrogasnom domu u Tugonici održan je Zbor građana, na temu odlagališta otpada u Tugonici. Okupljene mještane zanimala je aktualna situacija oko odlagališta te njegova sanacija. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je 21. prosinca 2018. godine odluku o zatvaranju odlagališta Tugonica, a kao datum zatvaranja naveden je 31. prosinca 2018. Ta odluka je objavljena i u Narodnim novinama 9. siječnja ove godine, međutim, u veljači je stigla obavijest kako je došlo do pogreške u tiskanju te da će se objaviti nova odluka, kako se odlagalište otpada Tugonica ipak ne zatvara.

Načelnik Marija Bistrice Josip Milički na Zboru građana je rekao da se radi se o deponiju otpada koji je u funkciji već 36 godina te je napokon dobivena odluka da se ono zatvara, ali uslijedio je šok.

– Kao Općina smo prije te odluke krenuli u jedan projekt, kako bi sami sakupljali otpad i osnovali svoje poduzeće te smo dogovorili da s 1. siječnja miješani komunalni otpad odvozimo u Piškornicu, računajući da će se Tugonica zatvoriti i da će sukladno nama postupiti i Komunalac iz Konjščine, koji je vlasnik odlagališta. Smatrali smo da je to gotova stvar i da krećemo u fazu sanacije odlagališta. No, dogodio se preokret, pa Tugonica i dalje ostaje odlagalište. Po nama je tu niz nelogičnih odluka i pravnih propusta, a tu je i nezadovoljstvo građana kojima smo prenosili informaciju da će se odlagalište zatvoriti. Sad mještane moramo obavijestiti koji su naši sljedeći koraci i kako tu priču privesti kraju. Materija je dosta kompleksna i zahtijeva ozbiljan pristup, zbog toga smo angažirali odvjetnike. Pokušat ćemo zaštiti građane i Općinu. Zahtjevi su jasni, Tugonicu želimo zatvoriti, jer predstavlja ekološku bombu, leglo je štakora, bolesti i smrada. Mještanima također želimo objasniti kako je odlagalište i zemljište  u vlasništvu Komunalca iz Konjščine, a ono je u većinskom vlasništvu Općine Konjščina – naglasio je Milički.

Do 2023. godine

Što se tiče koncesije, načelnik kaže kako ona ide u dva smjera.

– Jedan je da će moći odlagati otpad do popunjenja kapaciteta, a brojke su različite, jedne govore da je na odlagalištu trenutno 100 tisuća tona, a druge da je 205 tisuća tona smeća. Drugi dio se veže na otvaranje Centra gospodarenja otpadom u Piškornici, a ono, nažalost, kasni već par godina i predviđaju da bi to trebalo biti daleke 2023. godine, što je za pet godina i to za nas nije ugodno. Razočarani smo takvom odlukom i moramo ljudima objasniti da smo svi za isti cilj, uložit ćemo žalbu na tu odluku i pokušati sve kako bi odlagalište zatvorili – dodao je Milički.

Mještanima odlagalište smeta i smrdi, te ih je šokiralo što se smeće može voziti do ispunjenja kapaciteta.

– Kad puše vjetar i mijenja se vrijeme, onda se miris osjeti. Htio bih da se odlagalište zatvori, jer naša Općina smeće odvozi u Piškornicu, sto kilometara dalje od Marije Bistrice, dok iz ostalih područja i dalje dovoze ovdje, što nije u redu – rekao nam je Josip Hrupelj.

Ivan Pisk nam je pak rekao kako smeće smrdi, ali da je za to da se vrate na staro i da smeće ponovno voze u Tugonicu, kao i prije.

Vladimir Kukec je dodao kako je siguran da iza toga stoji mafija i smatra da se pravna služba oko toga treba više angažirati, treba uključiti struku, jer politika to neće riješiti.

Mještane je zanimalo i što je načelnik napravio po pitanju toga da je Komunalac Konjščina ponovno dobio dozvolu za odvoz smeća u Tugonicu, na što je načelnik Milički odgovorio da su napravili sve što je u njihovoj moći i da će uložiti žalbe na sve odluke.

Zanimala ih je i ekološka renta, za koju je načelnik rekao da je ubirana.

– Pitanje je je li ona bila u onom iznosu u kojem je trebala biti, jer se kamioni koji voze smeće ne važu, pišu što hoće i manipuliraju brojkama. Tu je sve puno zavrzlama – kazao je načelnik.

Mještane je zabrinulo i saznanje kako će se u Tugonicu voziti smeće i iz drugih općina, međutim, načelnik je odgovorio da to nije istina.

Mnogo propusta

Odvjetnik Davor Palatinuš, koji je angažiran na ovom slučaju od strane Općine Marija Bistrica, kazao je kako postoji niz nepravilnosti, od onih tehničkih, pa do pravnih.

– Pripremili smo predložak tužbe i u njemu naveli oko deset točaka koje odlagalište Tugonica ne zadovoljava. Ako je donesena odluka da se odlagalište zatvara, onda je ta odluka opravdana i ne može se govoriti da je tu greška u pisanju, očito se nešto dogodilo što je promijenilo odluku. Mogu se poduzeti pravne mjere oko te odluke i potrebno je žaliti se na odluku o reviziji, jer je dozvolom za odlaganje bilo predviđeno da će se donijeti revizija za gospodarenje otpadom do 31. prosinca. Rad odlagališta se treba okončati preko inspekcijskih službi, tu su potrebne još postojeće analize stanja, da se utvrdi koliko je to smetlište, treba utvrditi kakva je građevinska dozvola i dozvola za odlaganje otpada i poduzeti sve korake kako bi se Tugonica zatvorila i nakon toga sanirala. Postupak sanacije, je vrlo skup, ali se u posljednje vrijeme sanira iz Europske unije – istaknuo je Palatinuš.

Predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek naglasio je kako je svima u interesu da se problem riješi na način da se odlagalište zatvori, te se nakon toga pristupi saniranju, jer ono također predstavlja velik i dugotrajan posao.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba