Krapinsko – zagorski župan s predstavnicima udruga s područja kulture, sporta i tehničke kulture potpisao ugovore o financijskim potporama, vrijedne gotovo 1,5 milijuna kuna

Najviše Športskoj zajednici KZŽ, 920 tisuća kuna, potpore dobili i Školski sportski savez, ZAKUU, “Kostelska pištola”, “Kajkaviana” i Zajednica tehničke kulture

Objavljeno: 04.03.2019. ivanabelosevic

U Zaboku su potpisani ugovori o dodjeli financijskih potpora udrugama civilnog društva koje djeluju na području Krapinsko – zagorske županije. Tako je Športska zajednica KZŽ dobila iznos od 920 tisuća kuna, Školski sportski savez 200 tisuća, Zajednica amaterskih kulturno – umjetničkih udruga 120 tisuća, “Kostelska pištola – Keglevićeva straža” 100 tisuća, te “Kajkaviana” i Zajednica tehničke kulture, svaka po 70 tisuća kuna.
Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknula je kako se radi o ugovorima vrijednima 1.480.000 kuna.
– Krapinsko – zagorska županija, sukladno uredbi Vlade Republike Hrvatske o financiranju udruga i organizacija civilnog društva, može izravno potpisati ugovore i izravno financirati iz proračuna one udruge i zajednice koje su operativno sposobne odgovoriti na određene javne potrebe na području Krapinsko – zagorske županije – rekla je Petek.

Očuvanje tradicije

Predsjednik Športske zajednice KZŽ Tihomir Vančina zahvalio je na potpori.
– Iznos od 920 tisuća kuna nije mali i zahvalni smo na njemu. U toj zajednici djelujemo od 1996. godine i jedna smo od najboljih športskih zajednica u Hrvatskoj. Sredstva koja dobivamo, klubovima i zajednicama raspoređujemo prema pravilniku – dodao je Vančina.
U ime Zajednice amaterskih kulturno – umjetničkih udruga KZŽ, ugovor je potpisao njezin predsjednik Boris Roman Blažinić.
– Mi nismo možda toliko atraktivni u smislu postizanja zapaženih rezultata, s obzirom na to da se bavimo tradicijom i njegujemo kulturnu tradiciju i zbog toga je potpora Krapinsko – zagorske županije, nama izuzetno velika. Čast nam je i zadovoljstvo što imaju senzibilitet i osjećaj za tako nešto, kao što je amaterska kultura – kazao je Blažinić.
Predsjednica Školskog sportskog saveza Tanja Tuđa istaknula je da je glavni cilj Školskog sportskog saveza organiziranje sportskih natjecanja svih osnovnih i srednjih škola.
– Obuhvaćamo jako puno djece i htjeli bismo se još više proširiti, a nadam se da ćemo u tome i uspjeti – zaključila je Tuđa.
Zamjenik predsjednika Zajednice za tehničku kulturu KZŽ Milan Bunčić rekao je da ova županijska podrška Zajednici za tehničku kulturu mnogo znači kako bi mogla funkcionirati, a svojim se rezultatima članovi trude ta sredstva i opravdati.
Dopredsjednik “Kostelske pištole – Keglevićeve straže” Zlatko Mikulaš rekao je kako dodijeljena sredstva članovima njegove udruge mnogo pomažu, s obzirom na to da tijekom godine imaju i preko sto nastupa.
Zahvaljujući županijskoj novčanoj podršci, kaže Vlasta Horvatić Gmaz iz udruge “Kajkavijana”, održan je kontinuitet tiskanja najdugovječnijeg časopisa za kulturu “Hrvatsko zagorje”, koji izlazi od 1995. godine.
– Da nema potpore Županije, taj se program ne bi toliko održao – rekla je Horvatić Gmaz.

Promocija Zagorja

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako bi kvaliteta života u Krapinsko – zagorskoj županiji bila neusporedivo niža bez udruga.
– Zajednica amaterskih kulturno – umjetničkih udruga je povijesno važna, jer zahvaljujući njoj, mi nasljeđujemo i čuvamo baštinu naše kulture, koju smo naslijedili od naših roditelja, baka i prabaka i to je izuzetno važno za opstojnost samog naroda. Što se tiče tehničke kulture i inovacija vezanih za tehničku kulturu, to nam je također važno, jer, kao što znate, mi radimo Poslovno – tehnološki inkubator koji će imati i dio prostora koji će moći koristiti i Zajednica tehničke kulture za svoje potrebe. Što se tiče “Keglevićeve straže”, naše povijesne postrojbe, oni svojim nastupima, kojima njeguju tradiciju, promoviraju i Županiju i takve udruge treba posebno podržavati. Športska zajednica Krapinsko – zagorske županije je jaka zajednica, imamo različitih sportova – od borilačkih, streljačkih, pa do košarke i nogometa, koji su inače popularni. I u tim takozvanim malim sportovima, postižemo najbolje rezultate. Imamo i svjetske prvake i to treba cijeniti i podupirati. Školski sportski savez je posebno važan, jer djecu treba odmalena učiti i zainteresirati ih za sport. Na prošloj koordinaciji gradonačelnika i načelnika predstavili smo dodatni rad Školskog sportskog saveza, upravo da alarmiramo načelnike i gradonačelnike da se još aktivnije uključe u financiranje Saveza. Pokušat ćemo izvesti da bude što više sportskih natjecanja u osnovnim i srednjim školama. Vrijednost “Kajkaviane” je pak za kajkavsku kulturu i očuvanje tradicije, ponajviše pisane riječi, nemjerljiva. Drago mi je da se uređuje njihov prostor i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama s Ministarstvom kulture taj projekt završiti za dvije godine – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba