Fašničko ludilo u Zagorju počelo je već prošlog vikenda u Oroslavju i Humu na Sutli, a trajat će sve do utorka

Na jedan dan zaboravite sve probleme, maskirajte se, posjetite ili sudjelujte u nekoj od fašničkih povorki – evo kada i gdje se one održavaju

Objavljeno: 27.02.2019. ivanabelosevic

Pred nama su fašnički dani, kada će se diljem Zagorja održavati vesele fašničke povorke, stoga vam u nastavku donosimo raspored događanja koja su počela proteklog vikenda u Humu na Sutli i Oroslavju, a trajat će sve do utorka.

Stubičke Toplice

U petak će se u Stubičkim Toplicama održati tradicionalni Dječji maskenbal. Vesela fašnička povorka Dječjeg vrtića “Zvirek” i Osnovne škole “Vladimir Bosnar” formirat će se i krenuti u 15 sati od osnovne škole. Prigodni program održat će se u 15.30 sati ispred muzičkog paviljona Specijalne bolnice Stubičke Toplice, gdje će nastupiti klaun Srećko s predstavom “Doktor smijeha“. Po završetku programa, djeca će se moći počastiti slatkišima, krafnama i sokovima. Pozvani su svi zainteresirani roditelji i djeca topličkog kraja da se pridruže ovom veselom fašniku.

Krapina

U Krapini će se tradicionalne “Fašničke špelancije” održati u subotu na Trgu Ljudevita Gaja s početkom u 15 sati. Za sve sudionike i goste pripremljen je prigodni program.

Marija Bistrica

Općina Marija Bistrica i Turistička zajednica općine Marija Bistrica u subotu organiziraju 28. “Bistrički fašinek”, koji će početi u 13 sati, kada će se predstaviti “najmlajši norci”, oni iz OŠ Marija Bistrica, Dječjeg vrtića “Pušlek” i KUD-a Laz. Njihova će povorka krenuti od škole, a nakon što završi dječji dio programa, od Bluesun hotela “Kaj” kreće povorka odraslih. Uz tradicionalne skupine – ”Fanglin grupu”, ”Republiku Čečeniju”, ”Globočke štrukle”, Udrugu umirovljenika Marija Bistrica, ove godine gostuje i grupa iz Zlatar Bistrice, iz Eko udruge ”Lijepa naša”. Tradicija “Bistričkog fašineka” donosi, uz povorku i predstavljanje grupa na središnjem trgu, i fašinečke špelancije, suđenje bistričkom fašniku i njegovo spaljivanje, kao i primopredaju ključeva fašinečkoj načelnici. I ove godine uključit će se vinogradari Udruge Vinski Vrh, koji će za posjetitelje pripremiti kuhano vino, dok će članice Udruge “Hrvatska žena” Marija Bistrica pripremiti krafne.

Špičkovina

Puhački orkestar DVD-a Špičkovina u subotu organizira “Fašnik u Špičkovini”. Okupljanje maškara je od 16 sati u dvorištu DVD-a Špičkovina. Za najbolje pojedinačne i grupne maske osigurane su vrijedne nagrade. Organizatori su se potrudili i za bogatu gastro ponudu, a za dobru zabavu pobrinut će se “Amantes band“.

Lobor

“Loborski fašnik” će se također održati u subotu. Okupljanje počinje u podne kraj trgovine “Micak”, a od 13.30 do 14 sati načelnica Ljubica Jembrih organizirat će prijem za predstavnike skupina u prostorijama općine. U 14.30 sati formirat će se povorka koja će krenuti prema središnjem Trgu sv. Ane. Za sve sudionike bit će osiguran topli obrok i piće, a druženje će se nastaviti u Društvenom domu u Loboru, uz nastup grupe Štimung Zagorja.

Zabok

Društvo Naša djeca Zabok u subotu organizira “Dječji fašnik”. Povorka kreće u 9.45 sati, te u 10 sati stiže u Park Milana Prpića, gdje će biti organizirano predstavljanje maski, te igre za cijelu obitelj, uz pjesmu i ples.

Sveti Križ Začretje

Udruga za kulturu, zabavu i šport iz Svetog Križa Začretja i ove godine organizira tradicionalnu fašničku povorku, koja će se održati u nedjelju. Povorka će se okupiti u 14 sati ispred restorana Dunav te će u 14.30 sati krenuti ulicom I. K. Sakcinskog prema Trgu hrvatske kraljice Jelene, gdje će biti postavljena pozornica na kojoj će se maskirane grupe i pojedinci moći predstaviti publici. Za najbolje maske udruga je pripremila vrijedne novčane nagrade – za prvo mjesto 2500, za drugo 1500 i za treće tisuću kuna. Za četvrto, peto, šesto i sedmo mjesto osigurano je 500, a 8., 9., 10., 11. i 12. mjesto po 300 kuna. Osim novčanih nagrada, tu su i tradicionalno nagrade svetokriških ugostitelja u obliku konzumacija pića, te kozmetičkih salona i salona za ljepotu u obliku frizura, masaža i šminkanja. Zbog održavanja fašničke povorke, nakratko će doći do zatvaranja dijela županijskih cesta Ž2158 i Ž2160. Predviđa se da će povorka trajati od 14.30 do 17 sati i kretat će se ulicom I. Kukuljevića do Trga hrvatske kraljice Jelene. Iz Općine poručuju kako privremeno zatvaranje neće ugroziti promet, jer postoje adekvatne obilazne ceste.

Pregrada

U Pregradi će se tradicionalna fašnička povorka malih i velikih maškara održati u nedjelju, s početkom u 14.30 sati. Prolazit će ulicom Stjepana Radića, od tržnice do gradskog Trga Gospe Kunagorske. Fašničkoj povorci mogu se pridružiti svi zainteresirani. Organizator je KUD Pregrada.

Radoboj

KUD Zagorec Radoboj, Osnovna škola Side Košutić Radoboj, Dječji vrtić “Škrinjica” i Općina Radoboj u nedjelju u 14 sati organiziraju “Fašnik h Radoboju”. Najbolje maske bit će nagrađene, a za sve posjetitelje pripremit će se kobasice, vino i čaj. U glazbenom dijelu nastupit će Limena glazba “Mirna“ i “Radobojska zvona“.

Đurmanec

U Đurmancu će se fašnička povorka održati u nedjelju, a krenut će iza 10 sati od Područne škole Hromec, preko Jezerišća, Podbrezovice, Zagorske Koprivnice, Priglazde i završiti u centru Đurmanca, gdje se s početkom u 15 sati na starom igralištu organizira i prigodni program. Tamo će iz kubura zapucati članovi đurmanečkih kuburaških udruga te će se održati prigodne fašničke špelancije. Svi posjetitelji će biti počašćeni krafnama, sokovima i ostalim pićem.

Bednja

U Bednji će se u nedjelju održati dvije fašničke povorke. Prva od njih krenut će u 12.30 sati u Vrbnom, a središnji program održat će se na igralištu područne škole. Organiziraju je KUD Josipa Jedvaja i DVD Vrbno, u suradnji s Turističkom zajednicom Trakošćan – Općina Bednja. Druga maskirana povorka krenut će u 14 sati u Bednji, a kretat će se od Osnovne škole Franje Serta, prošetati ulicama Bednje (Gajevom, Poljakovom, Trgom sv. Marije i Trakošćanskom ulicom) i svoj put završiti kod Vatrogasnog doma. Sve sudionike očekuje dobra zabava. Na sudjelovanje su, naravno, pozvane sve maškare, i velike i male, a organizatori poručuju da će za sve biti krafni, bombona te čaja za djecu i kuhanog vina za velike maškare. Organizatori fašničke povorke su Općina Bednja, Turistička zajednica i bednjanske udruge.

Bedekovčina

“Dječji fašnik” u Bedekovčini, u organizaciji tamošnjeg Društva Naša djeca, održat će se u nedjelju s početkom u 17 sati u bedekovčanskom Vatrogasnom domu. U prigodnom programu nastupit će Dječji vrtić Bedekovčina, Bedekovčanske mažoretkinje i Kazalište “Šareni svijet”.

Hrašćina

U nedjelju je na rasporedu i tradicionalna fašnička povorka i prigodni program u općini Hrašćina. Manifestaciju organiziraju KUD “Meteor” Hrašćina Trgovišće, u suradnji s Općinom i udrugama – Lovačkim društvom “Srndać”, DVD-om Hrašćina Trgovišće, Udrugom “Valentinovo” iz Trgovišća, Udrugom “Trsek”, DND-om Hrašćina te Klubom ljubitelja zavičajne baštine. Program počinje u 17.30 sati ispred Vatrogasnog doma u Trgovišću, gdje će se održati suđenje fašniku, a potom maškare odlaze na druženje u Dom kulture u Trgovišću.

Zlatar

“Fašnik v Zlataru” održat će se u utorak. Sve vesele maškare okupit će se u 15 sati kod osnovne škole i prošetati do Trga, gdje će predstaviti svoje maske, a najbolje od njih bit će i nagrađene. Svi prisutni bit će počašćeni krafnama i toplim napicima. Organizatori su Grad Zlatar i TZ grada Zlatara.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba