Osam informatičkih učionica, više od stotinu računala, sedamnaest radionica – zainteresirani mogu naučiti ono što spada u sam vrh svjetskog znanja s područja informacijskih znanosti

PROGRAMIRANJE, ROBOTI, IZRADA APLIKACIJA: Više od 200 djece i mladih odlučilo je i ove praznike pohađati Zimsku školu informatike u Krapini

Objavljeno: 04.01.2019. Jelena Jazbec

Osam informatičkih učionica, više od stotinu računala, sedamnaest radionica i više od 200 polaznika, to je ukratko opis 24. Zimske škole informatike koja je svečano otvorena u Srednjoj školi Krapina.
Okupljene polaznike pozdravio je Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara.
– Od ukupno 30 Zimskih škola informatike, ovo je 24. koja se održava u Krapini, a cilj je okupiti mlade informatičare iz cijele Republike Hrvatske, pa tako i sve zainteresirane iz grada Krapine i čitave Krapinsko – zagorske županije, da za vrijeme praznika obogate svoje znanje s područja informacijskih znanosti i svega ostaloga vezanog uz informatiku. Ima tu djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, pa čak i studenata, iz svih dijelova Hrvatske – rekao je Spiegl, dodavši kako će broj polaznika zasigurno nadmašiti broj prijavljenih.
– Imamo preko 200 prijavljenih, a taj će broj biti i veći, jer se dosta djece ne prijavi u školi, nego se samo pojave na radionici. Imamo 17 radionica, koje se održavaju od jutra do večeri, škola, dakle, radi punom parom čitav dan. Radionice pokrivaju sadržaj od onog početnog, za najmlađe, pa sve do najnaprednijih algoritama i onoga što se radi na svjetskim olimpijadama, i onog što spada u sam vrh svjetskog znanja s područja informacijskih znanosti. Stalno se događa nešto novo, stalno se radionice prilagođavaju trendovima, pa se tako u zadnje vrijeme ide sve više na razvoj mobilnih aplikacija, što za androide, što za iPhone. Jako je buran taj razvoj i nastojimo držati korak s onime što je trenutno aktualno u svijetu, tu nema nikakvih zakašnjenja po godinu, dvije, tri, nego je stvarno sve “up-to-date” – rekao je Spiegl, prokomentiravši i uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u škole.

Opremljena škola

– Previše informatike nije sigurno, jer nova tehnologija stalno dolazi i mi moramo obrazovati mlade koji će znati to iskoristiti. Stoga naravno da pozdravljamo reformu koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja napravilo te se nadamo da će to zaživjeti za koju godinu i siguran sam da će Hrvatska vidjeti korist od toga – istaknuo je Spiegl.
Pojasnio je i na koji se način biraju sadržaji radionica na Zimskoj školi informatike.
– Roboti, izrada aplikacija, početni programski jezici, dakle, nastojimo ići u širinu. Naime, kada pripremamo radionice, provodimo anketu s djecom po županiji i nastojimo doznati što ih zanima, da bismo na osnovu toga mogli prilagoditi radionice, naravno, s najboljim mogućim predavačima. Posljednjih su godina velike gužve na robotima, jer je to spoj strojarstva i informatike, dakle, treba složiti robota, a kasnije ga i isprogramirati. To je djeci zanimljivo jer odmah mogu vidjeti što su napravili, za razliku od nekih drugih radionica, gdje je sadržaj malo apstraktniji, ali kada jednom uđu u to, ta apstraktnost postane vrlo konkretna – zaključuje predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, koji za SŠ Krapina ima samo riječi hvale.
– Jedan od razloga zašto smo već 24 godine u Srednjoj školi Krapina, jest to što je škola zaista dobro opremljena i što nam pruža sve mogućnosti – od brzog interneta do dovoljnog broja učionica koje su opremljene modernim računalima – pojasnio je.
Kao predstavnik Vlade RH, otvorenju Zimske škole informatike prisustvovao je Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.
– Ako pogledamo podatke o razvoju digitalnog društva, velik broj hrvatskih građana još uvijek nema razvijene digitalne vještine. Ovakvi sadržaji, ovakve škole za djecu, upravo su ono što potiče razvoj digitalnog društva jer digitalna tehnologija treba nekoga tko će njome upravljati, a to smo mi i to su naša djeca, koja upravo ovdje uče kako programirati i upravljati digitalnom tehnologijom, umjetnom inteligencijom i drugim stvarima koje nas čekaju i koje su već prisutne u našim životima – rekao je Gršić.
Zimsku školu informatike Hrvatski savez informatičara organizira u suradnji s Krapinskim informatičkim klubom i Srednjom školom Krapina, a pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine, pa su na otvorenju bili i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Do 11. siječnja

– Naša kontinuirana potpora Zimskoj školi informatike predstavlja samo jednu u nizu brojnih aktivnosti koje Krapinsko – zagorska županija poduzima kako bi poticala darovitost i izvrsnost naših mladih ljudi. Zimska škola informatike okuplja mlade informatičare i informatičarke i predstavlja jedan lijepi događaj u vrijeme kada se djeca odmaraju. Ovi mladi ljudi odabrali su jedan aktivan odmor, rad na sebi, kako bi ojačali svoje kompetencije i upoznali ljude koji će im kasnije zasigurno biti od velike koristi u njihovom daljnjem rastu i razvoju – istaknula je Petek.
I gradonačelnik Gregurović je pohvalio djecu koja praznike odlučuju provoditi u školi.
– Ponosan sam što je Zimska škola informatike postala nezaobilazan dio kalendara događanja u gradu Krapini. Iz gradskog proračuna kontinuirano potpomažemo održavanje škole, na koju dolaze djeca iz cijele Hrvatske. U vrijeme zimskih praznika, mislim da je to idealna prilika da djeca sa zadovoljstvom ponovno uđu u učionice te da na njima zanimljiv način, nauče nešto novo. Znam to i iz vlastitog primjera. Ponekad mi je teško motivirati djecu za školu, no sami izražavaju želju da pohađaju radionice u sklopu Zimske škole informatike – rekao je Gregurović.
Na otvorenju su govorili i Ivica Rozijan, ravnatelj SŠ Krapina, Krunoslav Kranjčec, zamjenik predsjednika Krapinskog informatičkog kluba, Darko Jureković, Oracle Academy Program manager i Dubravka Oršanić, viša stručna savjetnica za elektrotehniku i računalstvo u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Zimsku školu informatike, koja će trajati do 11. siječnja, otvorio je uspješni mladi informatičar Josip Klepec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba