“MIR I DOBRO”: Akcija koju MUP provodi na području cijele RH od 15. prosinca do 8. siječnja, povod je da se načelnik PU krapinsko – zagorske Darko Car osvrne na njene rezultate na svom području

USPJEŠNI ZAGORSKI “PLAVCI”: “U RH je prošle godine zbog oružja i pirotehnike ozlijeđeno 16 osoba, od čega petero djece, a u Zagorju niti jedna – ni prošle, niti ove godine – činimo sve da tako i ostane”

Objavljeno: 25.12.2018. Alen Brodar

Ministarstvo unutarnjih poslova već 15. godinu zaredom, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, provodi akciju “Mir i dobro”, koja je ove godine na snazi od 15. prosinca, a trajat će sve do 8. siječnja 2019. godine. Akcija se provodi zbog održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine, sprečavanja činjenja kaznenih djela, zlouporabe oružja i eksplozivnih tvari te pirotehničkih sredstava, a uoči blagdana Božića prigoda je da se načelnik Policijske uprave krapinsko – zagorske Darko Car osvrne na rezultate akcije u Zagorju prošlih, ali i ove godine, koja zasad prolazi bez većih incidenata i neželjenih posljedica.

– Želimo potaknuti i usmjeriti građane da predstojeći blagdani prođu što svečanije i ugodnije, a prije svega sigurnije, u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima. Spomenut ću jednu od aktivnosti koja je u tijeku, gdje je putem policijskih postaja počela podjela plakata “Pirotehnika i blagdani”, sa savjetima i upozorenjima na opasnosti od uporabe pirotehničkim sredstvima, po svim osnovnim i srednjim školama, na području PU. U Zagorju je situacija zasad povoljna. Naime, tijekom prošlogodišnje akcije, u RH je zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđeno 16 osoba, od kojih su četiri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je pritom petero djece, od kojih jedno teško. Srećom, na području Policijske uprave krapinsko – zagorske nije bilo posljedica uporabe ubojitih sredstva ili pirotehnike, a isto tako, nije bio prijavljenih propucavanja objekta, kao ni nezakonite uporabe ubojitih sredstva – otkriva nam načelnik Car.

Visoke kazne

Takav uspjeh akcije u Zagorju može se prije svega zahvaliti preventivnim aktivnostima policije.


– Pirotehnička sredstva I. razreda najmanje su opasna i mogu se prodavati tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina, dok se pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu prodavati u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja. Za sigurnu uporabu važno je da pirotehnička sredstva budu kupljena u ovlaštenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili oružja, jer sve kupljeno izvan toga je nesigurno i opasno – upozorava Car. Dodaje kako su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja predviđene i visoke kazne – za prekršaje fizičkih osoba propisana je kazna od 1000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10 do 80 tisuća kuna.
– Novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit će se zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina, koje je uporabilo pirotehnička sredstva. Najveća kazna je ipak neočekivani tragični scenarij i ozljeđivanje kao posljedica uporabe različitih pirotehničkih proizvoda i svi se zajedno trebamo potruditi da do toga ne dolazi. Djeca trebaju prije svega znati da petarde, kao i sva ostala pirotehnika, nisu igračke i da se s njima ne mogu i ne smiju nikako igrati u zatvorenim prostorima. Tu se opasnosti kriju kod preuranjene detonacije petarde ili nekog drugog pirotehničkog sredstva, a isto tako i kod zakašnjele detonacije. Također treba reći da neka pirotehnička sredstva stvaraju jaki svjetlosni ili zvučni efekt. Posebna opasnost za djecu i okolinu predstavlja stavljanje upaljenog pirotehničkog sredstva u razne boce, kanistere i slične posude radi stvaranja jačeg zvučnog efekta. Tu onda dolazi i do posljedica u vidu opekline na ruci ili na tijelu, pa čak i do gubitka ili oštećenja sluha, odnosno do oštećenja očiju ili čak do sljepoće, amputacije prstiju te dakako i do oštećenja imovine. Možemo reći da se najčešće uzrokuju ozljede šaka, prstiju, lica i očiju – zaključuje načelnik Car.

“Budite uzor djeci”

Kaže kako tu veliku ulogu imaju roditelji i najbliža obitelj, koja nikako ne bi djeci trebala poklanjati pirotehniku, kao ni podcjenjivati njihovu zainteresiranost za oružje ili druga eksplozivna sredstva.

– Moja poruka roditeljima je da budu uzor djeci i da budu odgovorni. Trebam naglasiti da uz slavlje i veselje nikako ne idu oružje i eksplozivna sredstva te opijanje, koji je česti pratitelj i uzrok nesreća i tragedija. Moram spomenuti i preventivnu akciju “Manje oružja – manje tragedija”, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi od rujna 2007. godine na području cijele RH, a čiji je cilj potaknuti građane na vraćanje svih vrsta oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava koje u svojim domovima posjeduju nezakonito i nelegalno. Naglašavam da se oružje i ubojita sredstva nikako ne odlažu i ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi. Evo na kraju još jedan apel i poziv svim našim građanima da dragovoljno bez sankcija prijave i predaju oružje koje eventualno nezakonito i nelegalno posjeduju – poziva Car te nastavlja:
– Kako bi obilježavanje božićnih i novogodišnjih blagdana proteklo u miru i svečano kako i dolikuje blagdanima, bez ugrožavanja sigurnosti ljudi i imovine, građanima savjetujemo i svakako preporučujemo da odbace opasan način korištenja vatrenog oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava. Stoga svim vašim čitateljima i čitateljicama želim “Mir i dobro”, sretne i vesele božićne i novogodišnje blagdane, te sve najbolje i svako dobro u 2019. godini – zaključuje načelnik Car.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba