Sutra treći Memorijal “Boris Markus“ u mjesnom domu u Pili

HEROJ RATA: Na obiteljskoj kući vukovarskog branitelja, poginulog u prometnoj nesreći 1992. godine, bit će otkrivena spomen – ploča

Objavljeno: 07.12.2018. IB

Općina Stubičke Toplice i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Krapinsko – zagorske županije, Ogranak Donja Stubica, ove subote organiziraju treći Memorijal “Boris Markus“. Udruge dragovoljaca ističu da se Memorijal održava u znak sjećanja na njihovog zajedničkog prijatelja, vukovarskog branitelja i tragično preminulog heroja Domovinskog rata.

Turnir u beli

U 13 sati održat će se otkrivanje spomen – ploče na Markusovoj obiteljskoj kući, a nakon toga polaganje vijenca i paljenje svijeća na njegovom grobu u Kraljevom Vrhu. U mjesnom domu u Pili potom će se održati turnir u beli, uz dodjelu pehara i medalja.
Boris Markus rođen je 1965. godine u Stubičkom Strmcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Oroslavju. Dragovoljno je u srpnju 1991. godine krenuo u nastavnu bazu Rakitje na obuku u 204. brigadu Hrvatske vojske. Nakon kraće obuke, otišao je s postrojbom u obranu Vukovara, gdje je kao dragovoljac borbeno djelovao sve do pada grada.

Preživio i logor

Prilikom izvlačenja iz grada, stradao je tijekom požrtvovnog spašavanja djeteta, nakon čega je odveden u bolnicu u Novi Sad, a potom u logor u Sremsku Mitrovicu. 1992. godine je razmijenjen i vraćen kući. Poginuo je u prometnoj nesreći 20. prosinca iste godine u Stubičkoj Slatini. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu posmrtno je unaprijeđen u čin časničkog namjesnika HV-a, odlikovan je Redom Zrinskog i Frankopana, Medaljom Vukovar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba