Počinje vrijeme radosnog iščekivanja Božića

ADVENTSKE MANIFESTACIJE DILJEM ZAGORJA: Radionice, predstave, koncerti, paljenje adventskih svijeća, duhovni program – evo što vas sve očekuje tijekom prosinca

Objavljeno: 01.12.2018. ivanabelosevic

Počinje advent, razdoblje radosnog iščekivanja najradosnijeg blagdana kršćanskog puka, Božića, a tim povodom općine i gradovi diljem Krapinsko – zagorske županije pripremaju prigodni program. Kroz glazbu, izložbe, filmske projekcije, duhovni program, paljenje adventskih svijeća, sajmove i bogatu gastro i eno ponudu, cilj je okupljati građane i probuditi u njima božićni duh, duh radosti ususret proslavi rođenja malenog Isusa.

U nastavku doznajte što vam donose adventske manifestacije u Hrašćini, Humu na Sutli, Konjščini, Krapinskim Toplicama, Oroslavju, Pregradi, Zaboku, Zlataru i Zlatar Bistrici.

Advent u Zagorju

Sutra počinje 15. županijska manifestacija “Advent u Zagorju”. Pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije i medijskim pokroviteljstvom Radija Hrvatsko zagorje Krapina, Turističke zajednice općine Hum na Sutli i Destinacijsko – promidžbenog kluba “Zeleni bregi“ Pregrada, prva adventska svijeća bit će već tradicionalno upaljena u sklopu kulturno – umjetničkog programa koji će se održati sutra u kino dvorani u Humu na Sutli s početkom u 18 sati.

Nastupit će Adalbert Turner Juci, Zlatko Deveničar, Siniša Miklaužić, ŽVG “Lire”, ŽVA “Sotelia”, Dino i Karla Miklaužić, Mješoviti zborovi KUD-a “Rikard Jorgovanić“ i Župe Taborsko, Humske mažoretkinje, Dječji zbor “Humčeki” i Dječji vrtić “Balončica“. Humanitarna bon – ulaznica po cijeni od 30 kuna može se nabaviti u restoranu “Iva“ i Općinskoj knjižnici u Humu na Sutli. Ovogodišnja prikupljena sredstva namijenjena su za nabavu televizora za Dječji vrtić “Balončica“ iz Huma na Sutli.

Budući da je ove godine manifestacija u znaku dječjih vrtića, druga adventska svijeća bit će upaljena u Dječjem vrtiću “Gustav Krklec” u Krapini, u ponedjeljak, 10. prosinca, treća također 17. prosinca u DV-u Bedekovčina, a četvrta tradicionalno u Svetištu Majke Božje Bistričke, u nedjelju, 23. prosinca, na misi zornici.

Advent u Hrašćini

Paljenjem prve adventske svijeće u centru Trgovišća, u organizaciji KUD-a “Meteor” i Općine Hrašćina, danas u 17 sati počinje “Advent u Hrašćini“. Nakon toga u Domu kulture Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina organizira promociju zavičajnog kalendara za 2019. godinu kojeg krase 24 fotografije odabrane od 73 pristigle na ovogodišnji drugi foto natječaj “Hrašćina u oku“. Glazbena gošća na promociji bit će Veronika Jambrek.

Advent u Humu na Sutli

Advent u Humu na Sutli počinje danas u 9 sati postavljanjem adventskog vijenca. Adventske svijeće palit će se nedjeljom u 10.30 sati uz prigodni program zbora Župe Taborsko. U četvrtak, 6. prosinca, sv. Nikola će posjetiti mališane u Dječjem vrtiću “Balončica“. U petak, 7. prosinca, će u dvorani OŠ Viktora Kovačića u 18 sati biti održan Adventski koncert, a sljedeći dan u Narodnoj knjižnici izrada božićnih ukrasa. U nedjelju, 9. prosinca, od 14 sati u kino dvorani će se, uz dolazak sv. Nikole, održati Božićni sajam, u 15 sati igrat će predstava “Deveta zapovijed“, Dramske udruge “Kaj“ iz Zaboka, nakon čega slijedi nastup grupe Trio Zagorje. U petak, 14. prosinca u dvorani osnovne škole u 16 sati igrat će predstava “Kako je Srećko spasio Božić“ te će biti organizirana podjela poklona djeci od prve do šeste godine s područja općine. Za subotu, 15. prosinca, u 9.30 sati zakazana je promocija slikovnice “Dječja prava“, autorice Julije Očko i radionica za djecu. Sljedećeg dana u 16 sati održat će se Dječji sajam – razmjena dječje odjeće i potrepština. Od 17. do 20. prosinca humski moto mrazovi posjetit će djecu u svim područnim školama, centralnoj školi i vrtiću. U nedjelju, 23. prosinca, u kino dvorani će u 15 sati biti održan godišnji koncert Limene glazbe Vetropack Straže Hum na Sutli. Na Badnjak u 19 sati Župa sv. Petar Prišlin organizira prikaz živih jaslica.

 Advent u Konjščini

Ove subote programom “Čuvari vatre na putu svjetla“, u organizaciji Društva Naša djeca Konjščina i Povijesno – plesne udruge “Kontea“, počinje “Advent u Konjščini“. U crkvi sv. Dominika u 17 sati predviđen je blagoslov svjetla i povijesnih viteških udruga iz Hrvatske i Slovenije, potom se u procesiji, uz pratnju crkvenog zbora, kreće prema Starom gradu, gdje je u 17.30 sati organiziran prigodni program paljenja i preuzimanja vatre, ples s vatrom u izvedbi “Podravskih zmajeva“ i puštanje lampiona mira. U 18.30 sati upriličit će se paljenje prve adventske svijeće kod zgrade Općine, a subotnji program završava “Adventskim balonom“ u Jertovcu, na kojem, uz Udrugu “Kontea“, nastupaju i tamburaški orkestar KUEU “Kaj“ iz Zlatar Bistrice, Viteško društvo Svetoga Križa iz Lobora i Podkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke. Posebni gost priredbe je finalist showa “Zvijezde“ Martin Kosovec. U nedjelju u 11 sati je svečana sveta misa za rudare u župnoj crkvi sv. Dominika. Adventski program nastavlja se u četvrtak, 6. prosinca, dočekom svetog Nikole u dvorani tamošnje osnovne škole, uz nastup mališana Dječjeg vrtića Konjščina. Svake subote palit će se preostale adventske svijeće, a 8. prosinca u 10 sati u Domu kulture održat će se humanitarna akcija “Pomozimo jedni drugima“. 16. prosinca na misi u župnoj crkvi bit će blagoslov betlehemskog svjetla, a u Domu kulture adventska filmska večer. Dječji vrtić posjetit će moto mrazovi, a u OŠ će se održati božićna priredba. U subotu, 22. prosinca, na tržnici se u 10 sati otvara Božićni sajam, uz kulturno – umjetnički program, a u 17.30 sati počinje svečanost zajedničkog kićenja bora kod Doma zdravlja. Na staru godinu u 12 sati je u Galovcu doček Nove godine u podne.

Prosinac u Krapini

Manifestacija “Prosinac u Krapini“ i ove godine donosi pregršt zanimljivih sadržaja. Danas se na Trgu Ljudevita Gaja od 9 sati održava tradicionalni Medeni sejem, a od 13 sati kružna utrka ulicama grada Krapine – peti “Krapinski cener”. Svake subote u 17 sati na središnjem trgu će se, uz prigodni program, paliti adventske svijeće.

Sutra će se u crkvi sv. Katarine u 19 sati obilježiti 25. godišnjica djelovanja Udruge Hrvatska žena Krapina. Na blagdan sv. Nikole i Dan grada Krapine, 6. prosinca, u župnoj crkvi sv. Nikole u 10 sati bit će proslavljena sveta misa. U 12.30 sati održat će se svečano otvorenje Šetnice dobrovoljnih darivatelja krvi, a u 14 sati u Festivalskoj dvorani počinje svečani program proslave Dana grada. U petak, 7. prosinca, s početkom u 17 sati u Srednjoj školi Krapina održat će se proglašenje najboljih sportaša za 2018. godinu, a idućeg dana prigodni program u Festivalskoj dvorani od 18 sati priprema Društvo Naša djeca Krapina. U nedjelju, 16. prosinca, u Festivalskoj dvorani u 17 sati počinje 14. Božićno – novogodišnji koncert Gradskog puhačkog orkestra Krapina. U utorak, 18. prosinca, u 16 sati u Područnoj školi u Lepajcima obilježit će se 120 godina te škole. Na Štefanje će se u crkvi sv. Katarine održati 25. božićni koncert “Radujte se narodi“, a Krapinčane i njihove goste u novu godinu uvest će grupa “Šarmeri“. Svirka počinje na Staru godinu na središnjem krapinskom trgu u 22.30 sati.

Zimska toplička bajka 

U Krapinskim Toplicama i ove godine, po peti puta zaredom, održat će se “Zimska toplička bajka“, koja će započeti u srijedu, 5. prosinca u Domu kulture u 17 sati, dječjom predstavom povodom blagdana sv. Nikole, koji će tom prilikom dodijeliti prigodne darove. 14. prosinca u 9.30 sati u Općinskoj knjižnici bit će susret s književnicom Željkom Horvat – Vukelja, a u 16 sati u središnjem perivoju ispunjenom lampicama i božićnim ukrasima, bit će otvorenje Zimske bajke i Adventski sajam. Nastupit će Puhački orkestar Selno, a nakon njih Kavaliri i od 19 sati Ritam Band. Adventski sajam se nastavlja i 15. prosinca, a nastupit će rock band Quentin’s Dogs, Crni Ribar i od 20 sati Tamburaški sastav Ekipa.

U nedjelju, 16. prosinca u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, održat će se Božićni koncert u izvedbi Josipe Lončar, Darija Teskera i Alena Kopunovića, pod zajedničkim nazivom “Trio Fiat Lux“. 22. prosinca u Domu Kulture s početkom u 19 sati bit će tradicionalni koncert “Božić vu Toplicah“, KUD-a Zlatko Baloković i PO Selno.

Čarobni božićni sajam u Oroslavju

U Oroslavju danas počinje “Čarobni božićni sajam”, a bit će otvoren sve do 23. prosinca. Održat će se brojna događanja, od dolaska moto mrazova i podjele poklona, do raznih koncerata, među kojima je i onaj tamburaškog sastava Gazde. Bit će tu i sajam OPG-ova, razne predstave, a danas se održava Oro nada.

Pregrada – Advent na Vinagori

U Svetištu Majke Božje Vinagorske kroz advent će se održavati prigodni duhovno – kulturni program, u sklopu pete po redu manifestacije “Advent na Vinagori”.

U subotu, 1. prosinca, bit će upaljena prva adventska svijeća i blagoslovljeni adventski vijenci. U 16.30 sati u kapelici sv. Barbare blagoslov je nove zastave Kuburaškog društva “Vinagorska kubura”, a nakon svete mise u 17 sati, počinje program KUD-a Horvatska pod nazivom “Pozdrav Mariji”. 8. prosinca održat će se četvrti Dječji recital “Nikoli na dar”, nakon kojeg će uslijediti podjela poklona za najmlađe. Tjedan dana kasnije, 15. prosinca, na Vinagori gostuje Pjevački zbor “Đuro Prejac” iz Desinića, a 22. prosinca Desinićka limena glazba.

Svete mise su svake subote u 17 sati, bit će otvoren i adventski sajam, a nakon kulturnog programa, od 19 sati započinje druženje na terasi samostana uz kuhano vino i čaj.

Advent u Zaboku

Danas u Zaboku počinje Adventski sajam, koji će se održavati svake subote na tržnici od 8 do 14 sati, te od 12. do 24. prosinca na Trgu K. Š. Gjalskog od 8 do 21 sat. U srijedu će u Gradskoj knjižnici biti otvorenje izložbe bakropisa Radoslava Halužana i promocija knjige Ante Pranjkića, a sljedećeg dana, 6. prosinca u Velikoj galeriji otvorenje izložbe Ivana Tuđe. 10. prosinca u Multimedijalnom centru bit će predstava za srednjoškolce, a 11. prosinca u Gradskoj knjižnici promocija knjige i putopisno predavanje Gorana Blaževića. 13. prosinca održat će se predstava Dramske udruge “Kaj“ u Multimedijalnom centru, a sljedećeg dana “Večer Zabočana” u 18 sati. 15. prosinca na rasporedu je godišnji koncert Gradskog puhačkog orkestra Zabok u OŠ K. Š. Gjalskog. U Gradskoj knjižnici održat će se promocija slikovnice Ekološkog društva “Lijepa naša” i promocija knjige Mirjane Mikulec. Tu su i dva božićna koncerta, Puhačkog orkestra DVD-a Špičkovina, uz doček Djeda Božićnjaka i kićenje božićne jelke, te godišnji koncert Ansambla Zabok, 29. prosinca. Svoj program organiziraju DND Zabok, koji će imati svečanost za Nikolinje, izradu božićnog nakita i kićenje božićne jelke za djecu. Gimnazija A. G. Matoša organizira večer matematike, Božićne priče, pjesme i ples, a OŠ K. Š. Gjalskog koncert puhačkog, žičanog i klavirskog odjela te završni božićni koncert Osnovne glazbene škole Zabok. ŠUDIGO će imati javnu tribinu povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, zatim Božićni koncert glazbenih odjela, a 19. i 20. prosinca od 11 do 13 sati Božićni sajam u školi, na kojem će se prezentirati i prodavati proizvodi školske zadruge “Plavi trnac“. 21. prosinca na rasporedu je prigodni program “Božićna pjesma“.

Zlatarska božićnica 

Danas u 15 sati kraj crkve Marije Snježne u Belcu upriličit će se paljenje prve adventske svijeće, a od 16 sati na Trgu slobode u Zlataru održat će se mali adventski sajam, paljenje gradske blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće, druženje uz kolače i tople napitke te glazbeni program učenika OŠ Belec i Zbora mladih iz Retkovca. Sljedeće srijede u zlatarskoj osnovnoj školi igrat će predstava “Vol i magarac“ uz dolazak sv. Nikole s darovima za djecu nižih razreda, a u četvrtak će sv. Nikola darivati polaznike Dječjeg vrtića “Uzdanica“i predškole. U srijedu, 12. prosinca, u 17 sati će se u Gradskoj knjižnici održati Božićna radionica koju će voditi Ida Domišljanović. Petak, 14. prosinca, rezerviran je za predstavu “Ocat i sin“, koja počinje u 19 sati. Sljedećeg dana u 16 sati u Vatrogasnom domu počinje igraonica Djeda Božićnjaka. U ponedjeljak, 17. prosinca, u Gradskoj knjižnici u 18 sati bit će književna večer, “Susret s Hrvojem Hitrecom – od zlatarbistričkog podrijetla do autorstva ‘Špilberka'”. U petak, 21. prosinca, u župnoj crkvi u Zlataru održat će se koncert “Ususret Božiću“, na kojem će nastupiti sopranistica Manda Sviben i na orguljama Jasmina Belošević. Koncert počinje u 19 sati. Sljedećeg dana u 16 sati na malenom adventskom sajmu upalit će se četvrta svijeća i održati druženje uz kolače i tople napitke te glazbeni program učenika OŠ Ante Kovačića i OŠ Belec, KPD-a “Zlatarjeve“, KUD-a Belec i Zbora mladih Župe Zlatar. U subotu, 22. prosinca, u Galeriji izvorne umjetnosti bit će otvorenje izložbe radova članova Udruge “Zlatarska paleta“, pod nazivom “Srebrna zlatarska Božićnica“ i obilježavanje 25. godišnjice osnutka Udruge u 18.30 sati. 5. siječnja u Belcu u 17 sati upriličit će se puštanje svjetlećih lampiona “Nebo želja“, na nogometnom igralištu, a od 19.30 u crkvi Marije Snježne održat će se koncert KUD-a Belec i gostiju, pod nazivom “Na tem mladem letu“.

 Advent u Zlatar Bistrici

Općina Zlatar Bistrica u suradnji s udrugama, osnovnom školom i vrtićem, i ove godine priprema raznolik i bogat program u sklopu manifestacije “Advent u Zlatar Bistrici“. Sve počinje danas, kada će se održati adventska radionica za djecu, izrada božićnih dekoracija u organizaciji Udruge žena “Zagorska škrinjica“, od 10 do 12 sati u vjeronaučnoj dvorani župne crkve sv. Ivana Krstitelja. U 18 sati u crkvi se organizira paljenje prve adventske svijeće. U nedjelju će se u Domu kulture u 18 sati održati prigodni program povodom blagdana sv. Nikole, u organizaciji Osnovne škole Zlatar Bistrica, Dječjeg vrtića “Zlatni dani“ i Društva Naša djeca, nastupit će zlatarbistričke mažoretkinje, uz doček sv. Nikole i podjelu darova mališanima. Do kraja prosinca tu će još biti razne radionice, kazališne predstave i koncerti. U subotu, 15. prosinca održat će se koncert Udruge “Zagorska škrinjica“, a nastupit će Vinski brati, Rajko i Barbara Suhodolčan i Gordana Ivanjek – Tušek. Koncert počinje u 19 sati u Domu kulture, a ulaz je slobodan. 22. prosinca u Domu kulture održat će se predstava za djecu “Vol i magarac”. Program manifestacije završit će tradicionalnim druženjem na Božić, kod župne crkve.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba