“RAZLIČITOST JE ZAJEDNIČKA BAŠ SVIMA”: Festival prava djece u Kinu Krapina okupio petstotinjak osnovnoškolaca

Djeca s oštećenjem vida po prvi puta zajedno sa svojim vršnjacima uživala u filmskoj projekciji

Objavljeno: 23.10.2018. Jelena Jazbec

Jeste li ikada razmišljali o tome kako biste se osjećali da kao dijete nikada niste bili u mogućnosti otići u kino sa svojim razredom, jer vam određeno tjelesno oštećenje to onemogućuje? Jeste li ikada razmišljali kako bi izgledao vaš život da su vam nedostupne one svakodnevne, banalne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, a da društvo ne čini ništa da vas podupre i barem se ponekad pokuša prilagoditi vama?
Festival prava djece, koji od 2009. godine organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti “Alternator”, za cilj ima potaknuti građane da počnu razmišljati upravo o ovakvim i sličnim pitanjima, a ove godine, u svom jubilarnom desetom izdanju, po prvi puta gostuje u Krapini.

Dječje stvaralaštvo

Petstotinjak učenika, polaznika dviju krapinskih osnovnih škola, OŠ Augusta Cesarca i OŠ “Ljudevit Gaj”, posjetilo je tako Kino Krapina te uživalo u projekcijama kratkih filmova svojih vršnjaka, a po prvi puta među njima su bili i učenici s oštećenjem vida, s obzirom na to da je Festival prava djece, koji djeluje pod motom “Različitost je zajednička baš svima”, u potpunosti inkluzivni filmski festival – audiodeskripcije za slijepe, standardizirani titlovi za gluhe i nagluhe te tumači za znakovni jezik neizostavni su dio Festivala.
– Grad Krapina u Festival se uključio kao 19. grad, zahvaljujući poznanstvu s direktoricom Festivala Tatjanom Aćimović, scenaristicom filma “Anka”, koji se snimao i premijerno je prikazan ovdje u Krapini. Odlučili smo uključiti se prvenstveno zbog toga što je to Festival koji promovira dječje stvaralaštvo, s jedne strane, a s druge strane i zato što će djeci koja su inače slabovidna omogućiti praćenje filmova. Dakle, djeca koja inače nisu u mogućnosti ići u kino, danas su ovdje po prvi puta došla zajedno sa svojim vršnjacima, kolegama iz razreda, da bi uživali u prikazanim sadržajima i mislim da je to velika stvar. I njima to puno znači, iz razgovora s njima doznala sam da nikad do sada nisu bili u kinu i da su bili izuzetno uzbuđeni što će napokon moći sudjelovati u jednoj ovakvoj aktivnosti, ravnopravno sa svojim vršnjacima – otkrila nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović, pojasnivši kako su djeca s oštećenjem vida dobila uređaj koji izgleda poput slušalica i koji im omogućava da prate sadržaj na ekranu na način da im se pomoću unaprijed snimljenog glasa glumca, on prepričava i opisuje. Međutim, uređaj se ne stavlja direktno na uši, dijete nije izolirano, nego čuje i što se događa oko njega u dvorani, šuškanja, žamor, smijeh, komentare druge djece…

Besplatan program

Danas su se u sklopu Matineje “Školski objektiv” prikazivali filmovi osnovnoškolaca, namijenjeni učenicima od četvrtog do osmog razreda, dok će se u u srijedu, u sklopu Matineje “Mislim, dakle snimam”, prikazivati filmovi srednjoškolaca, koje će gledati učenici Srednje škole Krapina. Program je u potpunosti besplatan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba